Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Tillbaka till Bromma
(Tillbaka till Bromma)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Tillbaka till Bromma på CDON
Sök efter Tillbaka till Bromma på Discshop.se
   ANNONS
Drama / Komedi / Spelfilm / Långfilm baserad på TV-serie / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 33 minuter
Genre: Komedi
Produktionsland/år: Sverige, 2014
Produktionsbolag: Bob Film AB, i samarbete med Nordisk Film & TV4 Sverige
Producent: Jan Blomgren & Anette Brandin
Regi: Martin Söder
Manusförfattare: Peter Magnusson & Martin Söder
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Steven - Peter Magnusson Anders - Peter Magnusson
Kennet - Peter Magnusson Martin (filmaren) - Martin Persson
Carola - Julia Ragnarsson Henrietta - Hanna Alström
Malin - Sandra Huldt Jocke - Andreas Utterhall

1994 gjorde dokumentärfilmaren Martin en dokumentär om avgångseleverna på Bromma Gymnasium, och blev mest fascinerad av killarna Steven, Anders och Kennet. 20 år senare återvänder Martin till Bromma för att under några månaders tid återigen följa dessa tre killar, som nu fyller 38 år. Extremskidåkaren Steven har bott i Schweiz ända sedan han gick ut gymnasiet. Han har en tonårsson sedan ett engångsligg under gymnasietiden, som han knappt har träffat alls och tar så lite ansvar som det överhuvudtaget är möjligt för. Men nu är hans betydligt yngre flickvän Carola gravid, och de två flyttar tillbaka till Bromma. Kennet är lärare och undervisar bl.a. Stevens son Tompa, samtidigt som han är bästa vän med Tompas mamma Malin. Då han inte lyckas erkänna för sig själv att han faktiskt är kär i Malin har han alltid varit singel, men försöker sig nu på nätdejting - med måttligt lyckade resultat. Anders är gift med två barn, och hans fru är gravid på nytt. Han har ett fint jobb som finansmäklare på en bank, men blir chockad när han på sin födelsedag blir uppsagd; något han inte vill berätta för sin fru Henrietta.

Jag har tyvärr inte sett TV-serien Blomstertid, som filmen bygger på, och har därför inget att jämföra med. Dessbättre är det dock inte nödvändigt för att hänga med i Tillbaka till Bromma, då filmen är fristående och berättar allt man behöver veta för att hänga med. Efter alltför många filmer som förutsätter att man sett tidigare filmer eller serier så uppskattar jag verkligen det. Filmen som sådan är dock väldigt ojämn, och medan den bitvis är riktigt lyckad så är den lika ofta tämligen poänglös. Konceptet är kul, om än inte särskilt originellt; och jag uppskattar upplägget med en dokumentärfilmare. De tre centrala rollfigurerna är också hyfsat intressanta.

Men tyvärr är Tillbaka till Bromma inte alltför rolig, och jag hade väntat mig mer än så här av en komedi. Det är småkul då och då, vid några få tillfällen skrattar man högt och annars småfnissar man lite då och då. Det är förvisso mer än vissa andra "komedier", men icke desto mindre förväntar jag mig mer humor av en film som trots allt marknadsförs som en komedi. Humorn är också väldigt ojämn, och medan en del humor är riktigt lyckad är andra skämt högst osmakliga och känns som slag under bältet.

Ett lika stort problem är att de tre huvudrollerna alla blivit väldigt stereotypa och tämligen platta, vilket gör det svårt att känna för någon av dem. I synnerhet Kennet har dessutom blivit så fruktansvärt "tapig" (tafatt) så att hälften vore nog. Den enda som någorlunda känns som en äkta människa är lustigt nog den mest osympatiska av de tre; Steven. Kvinnosynen och jämställdheten lämnar också en del övrigt att önska, och alla kvinnor i filmen fungerar i stort sett bara som oroliga och/eller stöttande fruar/flickvänner, utan speciellt mycket till egna liv; än mindre karaktärsdrag. Skräckexemplet är Stevens unga flickvän Carola, som blivit bland det mest stereotypa och klichéartade som världen någonsin har skådat.

Fotot är enkelt men funktionellt, och filmen är uteslutande filmad med handkamera; vilket förstås också är logiskt i och med låtsasdokumentärupplägget. Överlag fungerar det bra, men vid några få scener blir det lite för skakigt för min smak. Skådespelarinsatserna är helt okej. Ingen kommer att kunna övertyga mig om att Peter Magnusson är en storslagen skådespelare, men han fungerar ändå helt okej i trippelrollen som Steven, Anders och Kennet. för en gångs skull spelar han inte över i någon högre utsträckning, men han är ändå ingen direkt lysande skådespelare. Hade han nöjt sig med bara en rollfigur hade jag ändå tyckt att det fungerade ganska väl, men av någon outgrundlig anledning spelar Peter alltså alla tre huvudrollerna (!). Det funkar visserligen hjälpligt ändå, men de tre rollfigurerna ser lite för lika varandra ut, plus att de dessutom har samma gester och minspel vilket ännu tydligare avslöjar att det är samma skådis. Då ingenting i handlingen ens antyder att de här tre rollfigurerna ska vara lika varandra kan jag ärligt talat inte se någon som helst anledning till att låta Peter Magnusson spela alla tre rollerna, och dessutom lär ju även de bästa skådespelarna ha problem med att trovärdigt porträttera tre olika personer i samma film. Resten av ensemblen är bättre, men inte heller där väntar några Guldbagge-vinnare om man säger så... Ett plus dock för att skådespelarna talar tydligare än vad som brukar vara fallet i svenska filmer, och här går det faktiskt ganska bra att uppfatta det mesta som sägs.

Inget av det här låter alltför lyckat, men dessbättre är Tillbaka till Bromma inte riktigt lika illa som det låter. Storyn är trots allt intressant, och det finns några roliga situationer. Vissa scener är riktigt lyckade, och fastän inte alla håller en lika hög klass så är det ändå en hyfsat underhållande film; om än utan att erbjuda något större djup. Det finns en viss charm och ett kul upplägg, vilket i kombination med några minnesvärda scener gör att filmen ändå fungerar hyfsat som lättsam underhållning för stunden. Kanske får man ut mer av filmen om man sett Blomstertid, och det är möjligt att rollfigurerna upplevs mindre stereotypa om man känner till dem sedan tidigare. För mig stannar dock filmen på en stabil femma, och fastän den inte är dålig så är den heller inte särskilt lyckad - för all del kan den vara värd att se, men den lämnar inget bestående intryck och den är knappast värd att kosta på biobiljetten till.


Recensionen skriven: 19 februari 2014

Recensionen har lästs 2188 gånger av 1423 personer, sedan den 19 februari 2014

Betyg:
Film/serie * * * * *      
5
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TREA - FEMMA - ETTA - SJUA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern