Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Transamerica
(Transamerica)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Nordisk Film för recensionsexemplaret
Sök efter Transamerica på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 39 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: USA, 2005
Produktionsbolag: Belladonna Productions
Producent: Rene Bastian, Linda Moran & Sebastian Dungan
Regi: Duncan Tucker
Manusförfattare: Duncan Tucker
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Bree - Felicity Huffman Toby - Kevin Zegers
Elizabeth - Fionnula Flanagan Margaret - Elizabeth Peña
Calvin - Graham Greene Bobby - Raynor Scheine
Murray - Burt Young Sydney - Carrie Preston
Elizabeth - Fionnula Flanagan

Den här amerikanska independentfilmen spelades in redan 2004, men det har dröjt tills i år innan den börjat visas i någon större skala i världen. Den hade svensk biopremiär i mars 2006, och redan nu har filmen släppts på DVD. I centrum här står en transsexuell man vid namn Bree - ursprungligen kallad Stanley - som länge förberett sig på att genomgå könsbyte och bli kvinna. Men en vecka innan operationen får Bree ett telefonsamtal från New York, som förändrar allt. Hon får veta att hon har en son som hon aldrig hört talats om - resultatet av ett kort förhållande med en tjej som Bree haft för många år sedan medan hon studerade på college, och på den tiden som hon levde som man. Nu har denna son vid namn Toby hamnat i knipa, och sitter i häkte efter att ha åkt fast för snatteri av en groda (!). Högst motvilligt åker hon till New York, för att betala borgen för Toby, då hans mamma inte längre är i livet. Men att berätta för Toby att hon i själva verket är hans pappa visar sig vara lättare sagt än gjort, och istället låtsas hon vara en kristen kommissionär som vill vara god samarit och hjälpa honom. Då Toby desperat till ta sig till Kalifornien, där Bree bor, går han med på att följa med henne på en resa genom USA - ovetande om vem hon egentligen är...

Filmer om viktiga eller kontroversiella ämnen har ofta en tendens att bli uppläxande, lite som utbildningsfilmer, eller helt enkelt alltför tillrättalagda. Regissören och manusförfattaren Duncan Tucker lyckas dock skickligt att undvika det i den här filmen, utan har lyckats att göra en film som både känns verklighetstrogen, gripande och underhållande; och lyckas också att undvika de flesta klichéer. Att filmen är vacker, välgjord och heller inte alltför förutsägbar gör heller inte saken sämre. De flesta skådespelarna spelar också bra, men bäst av alla är utan tvekan Felicity Huffman (mest känd från Desperate Housewives), som gör en strålande insats som Bree - hon känns mycket trovärdig som transsexuell man, och gör en både realistisk och jordnära rolltolkning. Kort sagt blev jag riktigt imponerad av den här filmen - jag hade väntat mig att den skulle vara sevärd, men hade inte trott att den skulle vara fullt så här intressant och välgjord. Självklart finns brister - exempelvis känns vissa biroller aningen endimensionella, och vissa karaktärer genomgår också karaktärsutvecklingar som inte känns helt realistiska. Enstaka logiska luckor förekommer också (sedan när får personer som släppts mot borgen i USA exempelvis lämna delstaten...?). Och brukar verkligen ungdomar följa med fullständiga främlingar på bilresor, utan att ens undersöka vilka de är...? Men allt det här är petitesser och påverkar inte njutningen av filmen, som är och förblir en trevlig, tänkvärd och verklighetstrogen skildring, som samtidigt också är riktigt rolig.

Den skandinaviska DVD-utgåvan har bild i anamorfisk Widescreen i formatet 1,85:1, samt två ljudspår i Dolby Digital 5.1 respektive vanlig stereo (båda på engelska). Textning finns på svenska, norska, danska och finska (vanlig text), men tyvärr ingen engelsk text. Någon textning för hörselskadade finns heller inte. Ljud och bild håller god kvalitet, men utan att utmärka sig. När man stoppar i skivan möts man först av Nordisk Film-vinjett, följt av språkval. Därefter blir vi påtvingade varningstexter (på valt språk) i några sekunder, följt av ett antal trailers för andra filmer (utan text), som dock går att hoppa förbi. Därefter kommer vi till huvudmenyn, som är animerad men ganska snygg, men dock enbart på engelska. Det enda extramaterial som finns är en biotrailer för filmen, plus de trailers som visas automatiskt i början. Jag förväntar mig visserligen inte alltför mycket extramaterial vid independentfilmer, men lite mer än så här hade onekligen varit önskvärt. Enligt uppgift innehåller filmens amerikanska region 1-utgåva en del extramaterial - däribland kommentatorspår, intervjuer samt en bakom kulisserna-dokumentär - men av någon outgrundlig anledning får vi inte med något av detta i Skandinavien. Det tycker jag är mycket svagt...

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 27 augusti 2006
Senast uppdaterad: 27 augusti 2006

Recensionen har lästs 3028 gånger av 1609 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion * *          2
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - NIA - TVÅA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern