Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Tre tusen år av längtan
(Three Thousand Years of Longing)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Tre tusen år av längtan på CDON
   ANNONS
Drama / Fantasy / Övernaturligt / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 48 minuter
Genre: Fantasydrama
Produktionsland/år: USA/Australien, 2022
Produktionsbolag: Metro-Goldwyn Mayer, FilmNation Entertainment & Kennedy Miller Productions
Producent: George Miller & Doug Mitchell
Regi: George Miller
Manusförfattare: George Miller & Augusta Gore, baserat på en novell av A.S. Byatt
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg (fast viss tveksamhet råder)
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Alithea - Tilda Swinton Djinnen - Idris Elba
Drottningen av Saba - Aamito Lagum Kung Salomo - Nicolas Mouawad
Gülten - Ece Yüksel Prins Mustafa - Matteo Bocelli
Sultan Suleiman - Lachy Hulme Hürrem - Megan Gale
Murad IV - Ogulcan Arman Uslu Ibrahim - Jack Braddy
Kösem - Zerrin Tekindor Sugar Lump - Anna Adams
Zefir - Burcu Gölgedar Zefirs make - Vince Gil
Clementine - Melissa Jaffer Fanny - Anne Charleston

Litteraturforskaren Alithea Binnie är på litteraturkonferens i Turkiet, och kan inte låta bli att köpa en originell och fin liten flaska i en second hand-affär. När hon ska rengöra den dyker lustigt nog en djinn (d.v.s. en slags ande) upp ur flaskan, och erbjuder henne tre önskningar. Hon är minst sagt en smula skeptisk, och som litteraturvetare är hon också väl insatt i alla risker med önskningar från allsköns sagor runt om i världen. Till andens stora frustration råkar hon också vara den enda på jorden (?) som faktiskt är helt nöjd med sin tillvaro, och inte önskar sig någonting alls. Djinnen börjar istället berätta om sina tidigare ägare, och vad som hänt när han inte råkar ha varit fast i flaskan i dryga 2500 år.

Efter att de flesta filmer känns så alldagliga så att det nästan går tolv på dussinet av dem, så är det trevligt när det faktiskt dyker upp originella filmer - nyskapande historier, som inte är vare sig en uppföljare eller nyfilmatisering av någonting annat. Tre tusen år av längtan är just ett sådant undantag, som är en av de mer nyskapande och originella filmer man kan tänka sig. Något liknande har aldrig tidigare skådats, och det förhöjer helhetsintrycket en hel del - fast i övrigt är jag tyvärr lite kluven till filmen, som bitvis imponerar och bitvis inte alls gör det. Det är en riktigt kul premiss, och visst finns här också en gnutta humor inbakad.

Överlag är det också en engagerande film, som håller intresset vid liv och som fascinerar genom sin ovanliga stil, intressanta rollfigurer och originella premiss. Det är också ovanligt att faktiskt blanda in andar i en vuxenfilm, som jag inte kan minnas att jag stött på förut. Det är underhållande, och med en hel del smarta grepp och en övertygande stämning. Då kan man ha överseende med att premissen är något svårköpt, och att filmen inte känns det minsta trovärdig - men det är förstås också ett svårlösligt problem med en sådan här handling, så det kan jag köpa efter omständigheterna.

Ett större problem är att de tre berättelserna som anden berättar om sina tidigare "ägare" håller en minst sagt varierande nivå. Den första berättelsen om drottningen av Saba är intressant, men väldigt kort och tämligen intetsägande. Sen följer en andra berättelse om två bröder och maktspel; en historia som tyvärr blivit väldigt seg och utdragen in absurdum. Det som i kortfattad form på några minuter hade kunnat bli intressant och kul har dragits ut till över en halvtimme, och det börjar ärligt talat kännas ganska tråkigt efter en stund. Vi får heller inte lära känna rollfigurerna tillräckligt väl för att bry oss om någon, utan det känns mest ganska trist och segt.

Då är den tredje berättelsen - om en smart flicka som är fast med sin polygama man som en slav - betydligt bättre, som är intressant och berörande. Den historien hade gärna fått förlängas en smula, men fungerar ändå bra. Men annars är den största behållningen den nutida historien, med bra dialog, en del smarta grepp och ett övertygande kammarspel med enkla medel. Det är underhållande, intressant och välgjort. Men att under ganska stora delar av filmen fokusera så mycket på romantik och en romantisk sidohistoria känns mindre lyckat - inte minst då Alithea och anden ärligt talat inte har mycket till personkemi. Jag är också lite kluven till filmen, som på sätt och vis fungerar bra men som ändå känns något antiklimaktiskt.

Tre tusen år av längtan är en ganska bra och välgjord film, med ett utmärkt foto, övertygande specialeffekter och bra skådespelare - både Tilda Swinton och Idris Elba är utmärkta i sina roller, fast personkemin dem emellan övertygar tyvärr inte fullt ut. Men det är mycket originellt, nyskapande och för all del även underhållande, och överlag är det engagerande. Men helhetsintrycket dras ned av en alldeles för lång andra berättelse/tillbakablick, som pågår på tok för länge för sitt eget bästa och börjar kännas både seg och rentav ganska tråkig. De tre historierna anden berättar tar upp en relativt stor andel av filmen - en bit över halva filmen - och klart bäst av dessa är den tredje, som tyvärr också är mycket kortare än den andra. Så det här är en film som periodvis är riktigt bra, men som periodvis är både seg och tråkig - kort sagt en väldigt ojämn film, som hade vunnit på en översyn av manuset. George Miller brukar kunna lite bättre än så här, men överlag blir det ändå sevärt om än inte så minnesvärt som jag hade önskat. När filmen är som bäst förtjänar den ett mycket högre betyg än så, men genom den ojämna klassen väljer jag till sist en stark sexa i betyg.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 2 december 2022

Recensionen har lästs 185 gånger av 87 personer, sedan den 2 december 2022

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - SEXA - FEMMA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern