Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Triangle of Sadness
(Triangle of Sadness)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Triangle of Sadness på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Satir / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 27 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: Sverige/Frankrike/Grekland/Storbritannien/Tyskland, 2022
Produktionsbolag: Imperative Entertainment & Plattform Produktion, i samarbete med Film i Väst, BBC Films, ZDF & Sveriges Television
Producent: Philippe Bober & Erik Hemmendorff
Regi: Ruben Östlund
Manusförfattare: Ruben Östlund
Svensk distributör: Svensk Filmindustri AB/SF Studios
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Carl - Harris Dickinson Yaya - Charlbi Dean
Paula - Vicki Berlin Abigail - Dolly de Leon
Dimitry - Zlatko Burić Vera - Sunnyi Melles
Therese - Iris Berben Jarmo - Henrik Dorsin
Kapten Smith - Woody Harrelson Nelson - Jean-Christophe Folly
Clementine - Amanda Walker Winston - Oliver Ford Davies
Alicia - Alicia Eriksson Ludmilla - Carolina Gynning

Paret Yaya och Carl är båda två fotomodeller och influencers, men då kvinnliga fotomodeller har betydligt högre status än manliga tjänar hon avsevärt mer än han - vilket leder till mycket gräl och diskussioner mellan dem. De blir senare inbjudna till en lyxjakt som del av en reklamkampanj, där de lär känna flera stenrika gäster; och de anställda som slavar för att följa besökarnas minsta önskemål. Och kapteten Thomas Smith verkar mest supa i sitt rum. Sen förändras allt när handlingen fortsätter på en öde ö.

Ruben Östlund är utan tvekan en mycket talangfull regissör och manusförfattare, och jag är glad att han hittat sin egen stil efter att i början av sin karriär mest imiterade Roy Andersson. Hans förra film The Square var väldigt bra, och glädjande nog är Triangle of Sadness ungefär lika bra - och att han vann Guldpalmen i Cannes var välförtjänt. Det är en mycket bra och underhållande film, som hinner med väldigt mycket under de nästan två och en halv timmarna som filmen pågår. Det är en riktigt vass satir, och modebranschen är förstås också ett tacksamt ämne att satirisera kring.

Överlag är det riktigt roligt, och man får skratta en hel del - men det rör sig om en ganska svart komedi och en tragikomisk stämning, så det är ingen direkt upplyftande film. Men det är ändå en stark dramakomedi, som inte kommer lämna någon oberörd, även om den sannolikt inte kommer falla alla i smaken. Men för oss som uppskattar lite annorlunda filmer, så får man sitt lystmäte med både humor, drama, intressanta rollfigurer och mycket vass satir. Rollfigurerna är intressanta och förhållandevis genomarbetade, och många hinner få i alla fall en del nyanser.

Men filmen är också lite ojämn, och de tre delarna som den består av håller en något ojämn klass. Den första och andra delen fungerar bäst, där i synnerhet den andra är fantastisk och både minnesvärd och stark. Den tredje delen, som utspelas på en öde ö, fungerar inte riktigt lika bra som resten. Visst förstår jag tanken, och det är en smart idé med ombytta roller där en av personerna som tidigare befann sig lägst i hierarkin nu plötsligt är på topp. Men det känns lite övertydligt när hon plötsligt kan allt, medan ingen annan kan någonting överhuvudtaget. Även en satir bör ha ett korn av sanning, och här känns det som att det går lite för långt och Ruben Östlund går över gränsen till övertydlig. Det är inte likt honom, som brukar vara lite mer subtil än så här.

I den tredje delen börjar det också förekomma en del onödiga och osannolika klichéer, som heller inte känns likt Rubens stil. Och jag är verkligen inte förtjust i slutet, som känns abrupt och malplacerat - även om det går att tolka på olika sätt, så känns inget av dem helt bra, och jag hade önskat ett mer genomarbetat slut. Jag är inte riktigt säker på vilket, men Ruben brukar få till bättre slut än det här.

Triangle of Sadness är en mycket bra och välgjord film, med en utmärkt foto och fantastiska skådespelarinsatser - alla gör bra ifrån sig i den stora och jämnstarka ensemblen, men jag undrar om inte den nyss bortgångne Charlbi Dean är strået vassare än de flesta. Det är underhållande, vasst och roligt, och det är en oerhört minnesvärd film som man aldrig kommer att glömma. Jag hade önskat ett lite mer finslipat manus i den tredje delen, som inte är riktigt lika vass som de två första, och gärna ett annat slut - men förutom det är det en mycket lyckad och stark film, som är väl värd att se för de allra flesta. Därför blir en stabil åtta det solklara betyget.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 3 november 2022

Recensionen har lästs 850 gånger av 565 personer, sedan den 3 november 2022

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - TVÅA - ETTA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern