Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Trubbel i paradiset
(Couples Retreat)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Trubbel i paradiset på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Romantik / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 53 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: USA, 2009
Produktionsbolag: Universal Pictures & Wild West Picture Show Productions, i samarbete med Relativity Media
Producent: Scott Stuber & Vince Vaughn
Regi: Peter Billingsley
Manusförfattare: Jon Favreau, Vince Vaughn & Dana Fox
Svensk distributör: United International Pictures AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Dave - Vince Vaughn Ronnie - Malin Åkerman
Jason - Jason Bateman Cynthia - Kristen Bell
Shane - Faizon Love Trudy - Kali Hawk
Joey - Jon Favreau Lucy - Kristin Davis
Sctanley - Peter Serafinowicz Marcel - Jean Reno
Salvadore - Carlos Ponce Briggs - Temuera Morrison
Jennifer - Tasha Smith Terapeuter - Ken Jeong / Amy Hill / Charlotte Cornwell / John Michael Higgins

Kristen Bell, Malin Åkerman & Kristin Davis
Foto: John Johnson © 2009 Universal Studios. ALL RIGHTS RESERVED.

Peter Billingsley har huvudsakligen varit verksam som skådespelare, men har även länge varit producent med filmer som Iron Man på sitt samvete. Han har nu gjort sin långfilmsdebut som regissör, tillsammans med de båda skådespelarna och komikerna Jon Favreau och Vince Vaughn som manusförfattare. Resultatet har i Sverige fått titeln Trubbel i paradiset, vilket beskriver handlingen riktigt väl. Jason och Cynthia har varit gifta i sju år, och har utan framgång försökt få barn under en längre tid. Nu har äktenskapet börjat knaka i fogarna, och skilsmässan kommer allt närmare. I ett sista försök att hålla ihop väljer de att resa till en kurort för par som kallas för Eden; en vacker semesteranläggning som både innehåller paraktiviteter och äktenskapsrådgivning. De har dock inte råd att resa själva, och övertalar därför sina vänner att följa med, för att därmed kunna få del av grupprabatten. Det innefattar Dave och Ronnie, som varit gifta i många år och har två barn, men inte får mycket tid över till varandra i och med Daves jobb. Joey och Lucy följer också med, som lever i ett kärlekslöst äktenskap där båda två är mer intresserade av nya personer av det motsatta könet än varandra. Slutligen har Shane nyligen skilt sig från sin fru, men följer ändå med till anläggningen tillsammans med sin nyblivna och avsevärt yngre flickvän Trudy. Inledningsvis är också Eden ett perfekt ställe, med makalöst vackra vyer och stugor precis vid vattnet, samtidigt som mat och allting ingår i priset. Jason och Cynthia ser själva mest fram emot parterapin, medan deras vänner tänker hoppa över det och bara roa sig med alla avslappnande aktiviter som Eden har att erbjuda. Men de får sig en chock när de inser att äktenskapsrådgivningen är obligatorisk, och då terapeuterna dessutom har okonventionella metoder som snarast får stabila äktenskap att bli mer och mer instabila...

Grundstoryn låter kanske inte särskilt upphetsande, och att bygga upp en film kring äktenskapsrådgivning brukar inte resultera i någon alltför imponerande underhållning. Men Trubbel i paradiset är bättre än den kan verka, och är faktiskt en bra och trevlig film. Det är ingen alltför originell film, och även fast grundpremissen med terapin är förhållandevis ovanlig, så är upplägget och stilen ganska traditionell och erbjuder inga stora överraskningar. Men ibland behövs det heller inte, och filmen erbjuder trots allt en intressant grundstory som överlag känns realistisk och jordnära. Det är en riktigt rolig film, och jag skrattade vid ett stort antal tillfällen. Det är förvisso långt mellan de klockrena poängerna, och det finns utan tvekan roligare filmer, men så länge man inte har orealistiska förväntningar så blir man inte besviken. Det finns visserligen en del humor som inte fungerar och faller platt, men till allra största delen fungerar det bra och det blir åtminstone småroligt hela tiden. Fastän den marknadsförts som en renodlad komedi, så är det en sanning med modifikation. Det här är nästan lika mycket ett drama, och merparten av humorn har en allvarlig underton. Det är ingen sockersöt film, utan den tar upp intressanta och någorlunda allvarliga ämnen på ett lyckat sätt. Därför fungerar den bra även som drama, och överlag tar de komisk aspekterna inte överhanden. Vid några tillfällen tyckte jag att filmen centrerats vid ett lite väl manligt perspektiv, men vid de flesta fall tar den upp båda sidor på ett rättvist sätt utan att ta tydlig ställning.

Karaktärsporträtten varierar en del mellan de olika paren, vilket är lite tråkigt. Dave och Ronnie samt Jason och Cynthia är de enda riktigt genomarbetade, och där känns alla mångbottnade och realistiska. Joey och Lucy har däremot blivit tämligen endimensionella, och får också för lite utrymme i filmen för att man ska få en chans att lära känna paret närmare. Det är minst lika illa med Shane och Trudy, som dels är endimensionella och dels blivit alldeles för stereotypa, och därför aldrig känns levande. Det är beklagligt att manusförfattarna inte lyckats att gå hela vägen ut, och få till trovärdiga och nyanserade rollfigurer vid alla fyra paren, men trots allt är hälften betydligt bättre än ingenting. Det här får till följd att det bara är Dave, Ronnie, Jason och Cynthia som man verkligen bryr sig om vad som händer med och som blivit sympatiska. I de resterande fallen kände jag mig mer likgiltig inför utgången, och då är det något som inte är riktigt som det ska. Filmen har även blivit lite för lång, och det finns några scener som räcker för länge och inte tillför någonting. Det gäller bl.a. en scen som involverar TV-spelet Guitar Hero, som inte ger någonting och mer känns som övertydlig produktplacering än att det verkligen hade tillfört någonting till handlingen. Jag stör mig också över slutet, som blivit alldeles för tillrättalagt och förutsägbart - visserligen inte ovanligt, men det förtar en del av trovärdigheten och hade lätt kunnat undvikas. Mot slutet börjar också vissa rollfigurer att bete sig olikt sig själva och att dittills okända rollfigurer dyker upp från tomma intet, vilket gör att trovärdigheten sjunker. Så visst har Trubbel i paradiset en del brister, men det kompenseras av en intressant story, rikliga mängder av både humor och allvar samt delvis mycket intressanta och nyanserade rollfigurer. Därför förblir filmen engagerande och fängslande från början till slut, och tiden går fort där jag inte kollade på klockan en enda gång trots en för genren ovanligt lång speltid på dryga 1 timme 50 minuter.

Trubbel i paradiset erbjuder snyggt foto, med en del makalöst vackra vyer inspelade i Bora-Bora, som tillhör bland det mest imponerande jag sett på flera år. Bildspråket är effektivt och funktionellt, men sticker inte ut och är ganska sedvanligt. Skådespelarinsatserna är överlag mycket bra, där jag blev mest imponerad över Malin Åkerman och Kristen Bell (mest känd från Veronica Mars), som båda är lysande och spelar övertygande och trovärdigt in i minsta detalj. Jason Bateman spelar också bra, även om man kan tycka att han är i äldsta laget för att passa ihop med Kristen Bell; i synnerhet som manusförfattarna inte ens verkar velat låtsas om åldersskillnaden på 11 år. Vince Vaughn har aldrig tillhört någon av mina favoriter, då han oftast haft en irriterande tendens till överspel. Man kan bitvis märka av det även här, men här gör Vince trots allt en nedtonad och ganska realistisk rollprestation, och gör en av sina bästa insatser på senare år. Kristin Davis (från Sex and the City) är alltid duktig, medan Jon Favreau däremot känns malplacerad som Joey och spelar inte helt trovärdigt. Kali Hawk och Faizon Love är fullt godkända, men får inte särskilt mycket att arbeta med och sticker heller inte ut från mängden. Förväntar man sig en nyskapande och originell storfilm, så blir man troligen besviken. Men om man vet vad man ger sig in i, så väntar en riktigt trevlig stund med både djup och humor i Trubbel i paradiset. Det är en underhållande och intressant film, som man skrattar mycket åt och som överlag känns ovanligt jordnära och realistisk. Det hade inte skadat med ett lite mer finslipat manus, men det är ändå en bra film som definitivt kan rekommenderas för de allra flesta. Jag ger filmen en stark sjua i betyg, och särskilt genom det mycket vackra fotot kan den också vara värd att se på bio.


Carlos Ponce, Vince Vaughn & Malin Åkerman
Foto: John Johnson © 2009 Universal Studios. ALL RIGHTS RESERVED.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 30 oktober 2009
Senast uppdaterad: 30 oktober 2009

Recensionen har lästs 6197 gånger av 3472 personer, sedan den 30 oktober 2009

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - FYRA - ETTA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern