Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

The Truman Show
(The Truman Show)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Paramount Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter The Truman Show på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 39 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: USA, 1998
Produktionsbolag: Paramount Pictures
Producent: Edward Feldman, Scott Rudin & Adam Schroeder
Regi: Peter Weir
Manusförfattare: Andrew Niccol
Svensk distributör: Paramount Home Entertainment Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Truman - Jim Carrey Meryl/Hannah - Laura Linney
Marlon - Noah Emmerich Lauren/Sylvia - Natascha McElhone
Christof - Ed Harris

The Truman Show blev en stor succé när den kom 1998 och blev nominerad till tre oscars (bl.a. för bästa originalmanus), men gissningsvis var det säkert en del som inte förstod vitsen med satiren då. Nu när dokusåpor och realityserier svämmar över alla våra svenska kanaler och verkligheten sakta börjar närma sig dikten, så är det passande att filmen nu i dagarna släpps i en ny specialutgåva på DVD. I centrum står Truman Burbank, en helt vanlig försäkringsförsäljare och gift med Meryl. Enda haken är att Truman medverkar i en dokusåpa, och filmas dygnet runt och ses av personer över hela världen. Skillnaden gentemot "Big Brother" och liknande verkliga dokusåpor är dock att Truman inte själv vet om att han är med i TV och har varit ända sedan han föddes. Dokusåpan har visats i 30 års tid, och hela staden han bor i är en gigantisk TV-studio med tusentals statister och skådespelare. Faktum är att t.o.m. hans egen fru är en betald skådis! Hela Trumans "verklighet" styrs av dokusåpans producent och skapare, den cyniska och halvgalna Christof. Men med tiden händer en del märkliga händelser och sammanträffanden, som gör att Truman mer och mer börjar misstänka att något inte är som det ska med hans värld...

När den här filmen först kom ut, kändes den säkert ganska kontroversiell och extremt överdriven. Men i dagens läge - när dokusåpor tar över TV-kanalerna mer och mer, och idéerna börjar bli allt mer överdrivna - så känns inte filmen lika överdriven längre. Visst är det fortfarande överdrivet (gudskelov!), men verkligheten börjar ändå smyga sig närmare storyn i den här filmen, och det är inte helt overkligt längre... Det är onekligen en mycket udda och originell film, men trots den överdrivna storyn funkar det faktiskt riktigt väl. Huvudrollen som Truman spelas av Jim Carrey, som jag i normala fall inte brukar vara speciellt förtjust i - han har helt enkelt en irriterande egenhet att hela tiden spela över och "slamsa". Men här gör han för en gångs skull en ganska seriös roll, och visar att han kan annat än spela i överdrivna komedier. För även om det här är en komedi, så är det minst lika mycket seriöst drama. Även Laura Linney som Trumans "fru" och Natascha McElhone som hans "f.d. flickvän" är mycket bra i rollerna. Visserligen har filmen enstaka logiska luckor och periodvis känns det som att den går till överdrift lite för mycket, men det är ändå en riktigt lyckad film - välgjord, genomtänkt och med trovärdiga specialeffekter. Jag skylle inte vilja se så här udda filmer ofta, men för just den här filmen så funkar det. Jag är osäker på om filmen skulle hålla att ses om flera gånger, men alla bör åtminstone se den en gång.

Filmen släpptes första gången på DVD i Skandinavien 2000 - då i en enkel utgåva med enbart två trailers för filmen som extramaterial. Men nu har alltså en betydligt mer genomarbetad specialutgåva släppts. Den kommer i ett digipack-fodral med halvgenomskinligt "hölje" - digipacken kan vikas ut för bilder från filmen, utöver skivan. Det här är faktiskt första gången jag sett digipack för filmer som bara består av en enda skiva. Ljudspår finns på engelska, spanska och tyska - alla tre i Dolby Digital 5.1. Textning finns på ett knappt tiotal språk, däribland svenska, norska och danska (men inte finska). Engelsk text finns också - både vanlig text och för hörselskadade, vilket är positivt. Tyvärr finns dock ingen svensk text för hörselskadade. När man startar skivan möts man först av Paramount-vinjett i 10 sekunder (som tyvärr inte går att hoppa förbi), följt av språkval. Därefter visas varningstexter på valt språk, innan huvudmenyn visas. Menyn är snygg och innehåller scener från filmen, men är kanske i rörigaste laget för att hitta åt alternativen. Tyvärr finns menyn enbart på engelska. Som extramaterial finns en tvådelad bakom kulisserna-dokumentär på 16 + 23 minuter, som bl.a. består av relativt nygjorda intervjuer med några av skådespelarna samt regissör och producent, plus kortare utdrag ur filmen. Egentligen får vi dock inte se någonting bakom kulisserna, utan allting är efterkonstruktioner där de inblandade berättar om hur det gick till att göra filmen för sju år sedan. Det är dock hyfsat intressant, även om det periodvis blir lite väl mycket skryt över regissör och skådespelare... Vidare finns en featurette på cirka en kvart om hur det gick till att göra specialeffekterna i filmen. Det inslaget består av intervjuer med specialeffektansvariga för filmen samt utdrag ur filmen och vissa kortare bilder från inspelning och planering av filmen. Det är ett riktigt intressant inslag, även om det hade blivit bättre med mer bilder från själva inspelningen. Sen finns också fyra längre bortklippta scener från filmen, som tillsammans tar upp ca 15 minuter. Ett par av scenerna är riktigt intressanta och åtminstone en av dem hade jag önskat vore kvar i filmen, men de andra två känns mer menlösa och är bara halvintressanta att se en gång. Sen finns även stillbilder från inspelningen, som jag inte lyckades att se någon som helst poäng med. Slutligen finns fyra olika trailers för filmen - en ursprunglig biotrailer, en teaser från bio samt två TV-trailers; som vanligt ganska poänglöst... Allt extramaterial utom trailersen är textade på svenska och alla andra språk, vilket är positivt. Det är tråkigt att det inte finns mer material från själva inspelningen, men det kanske är tänkbart att det helt enkelt inte finns bevarat mer material än de bortklippta scenerna. I så fall, så har man säkert gjort det bästa av situationen med de nygjorda dokumentärer som trots allt finns med, även om ett kommentatorspår inte hade skadat.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 22 februari 2006
Senast uppdaterad: 22 februari 2006

Recensionen har lästs 3932 gånger av 2354 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * * * *      6
Snittbetyg: * * * * * * och en halv     6,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - FYRA - FYRA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern