Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Turist
(Turist)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Biostaden Aveny i Skellefteå för pressvisningen
Sök efter Turist på CDON
   ANNONS
Drama / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 59 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Sverige/Frankrike, 2014
Produktionsbolag: Plattform Produktion, i samarbete med Film i Väst & Rhône-Alpes Cinéma
Producent: Erik Hemmendorff & Marie Kjellson
Regi: Ruben Östlund
Manusförfattare: Ruben Östlund
Svensk distributör: Folkets Bio
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Ebba - Lisa Loven Kongsli Tomas - Johannes Bah Kuhnke
Vera - Clara Wettergren Harry - Vincent Wettergren
Fanny - Fanni Metelius Mats - Kristofer Hivju
Charlotte - Karin Myrenberg Faber Brady - Brady Corbet

Norska Ebba och svenska Tomas är på semester på en skidort i franska Alperna med sina barn Vera och Harry. Där träffar de bland andra Charlotte, som är på semester ensam och har lämnat make och barn hemma. Det är en vacker dag, men mitt under en middag för Ebba och Tomas med barn närmar sig en lavin med rekordfart. När katastrofen närmar sig fokuserar Ebba på att skydda sina barn, men för Tomas är det viktigast att rädda sin iPhone och snabbt springa därifrån; utan en tanke på fru och barn. Lavinen innebär inte mycket mer än snörök så ingens liv är i fara, men Ebbas syn på Tomas har för evigt förändrats...

Ruben Östlund är utan tvekan en talangfull regissör, även fast han ibland varit lite väl udda med sitt annorlunda bildspråk. Glädjande nog är Turist dock både hans mest "normala" film och samtidigt hans bästa. Det är en riktigt bra film, som trots en relativt tunn historia lyckas att engagera från början till slut. Det är underhållande, berörande och fascinerande.

Vi får lära känna rollfigurerna på ett bra sätt, där framförallt Ebba har blivit ganska mångbottnad och intressant. Även Tomas hinner få en del nyanser, och dessutom uppskattar jag Fanny och Mats som är intressanta. Allting är tänkvärt och djupsint, och det är lätt att känna igen sig och relatera till rollfigurerna. Det finns några väldigt starka scener som inte kommer att lämna någon oberörd. Samtidigt fungerar filmen också bra som underhållning, och det är charmigt samtidigt som det finns en effektiv men ganska lågmäld humor.

Jag tycker dock det känns lite egendomligt att Ruben inledningsvis låter även Charlotte samt paret Fanny och Mats få ganska stort utrymme - intressanta rollfigurer som fungerar bra som kontrast till Ebba och Tomas - men efter ett litet tag försvinner framförallt Charlotte helt och hållet, då allt istället ska fokusera på Ebba och Tomas. Förvisso är det kanske mer intressanta och nyanserade rollfigurer, men det känns ändå märkligt att ta upp rollfigurer som man sedan nästan helt överger. Även Fanny och Mats får ett visst utrymme och är intressanta, men blir aldrig lika nyanserade som Ebba och Tomas och visar sig i slutändan också vara tämligen ovidkommande för historien. Kanske inte nödvändigtvis något fel med det, men det känns likväl lite märkligt att filmen inledningsvis ger sken av att handla om flera familjer men till syvende och sist främst bara handlar om en enda. Jag hade gärna velat se mer av Fanny och Mats, och till viss del även Charlotte så man åtminstone fått något avslut på deras historier; något som nu inte sker då det bara är huvudhistorien som faktiskt får någon form av upplösning.

Tomas känns också något konstruerad då han är något schablonmässigt skildrad och därför inte till fullo känns som en äkta människa. Upplösningen med Tomas och Ebba känns också lite förenklad, och går lite väl snabbt framåt; trots en hyfsat generöst tilltagen speltid på ganska precis två timmar. Jag är heller inte helt förtjust i slutet, även fast jag måste medge att det ändå har en poäng.

Ruben Östlund har blivit känd för sitt udda bildspråk, med långa tagningar på långt avsnitt helt utan handkamera. Till viss del känns det igen även här, men den här gången rör det sig inte längre om långa avstånd utan mer halvbilder och liknande. Det gör att bildspråket fungerar bättre, då man ser allt som händer och inte behöver irritera sig över någonting. Det är en rimlig kompromiss, och då blir det inte alls lika störande att det enbart är fast kamera utan handkamera. Skådespelarinsatserna är riktigt bra, och både Liva Loven och Johannes Bah Kuhnke gör riktigt bra ifrån sig i de båda huvudrollerna. Jag tycker också om Fanni Metelius, som spelar riktigt bra och gör allt som går av rollfiguren. Karin Myrenberg Faber är svagast i den här ensemblen, men så får hon också minst utrymme som Charlotte.

Turist är en mycket bra och intressant film, som glädjande nog är Ruben Östlunds bästa film hittills och även den första där man aldrig stör sig på bildspråket. Det är berörande, charmigt och riktigt tänkvärt; och filmen lär säkerligen också locka till många diskussioner om Tomas agerande i samband med lavinen och hur man själv skulle ha gjort i en sådan situation. Då kan man ha visst överseende med att vissa rollfigurer känns något stereotypa, och att de andra sidohistorierna utöver Ebba och Tomas aldrig får någon riktig avslutning. Trots bristerna är det här en av de bästa svenska filmer jag sett på ganska länge, och en film väl värd att se för nästan alla. Mitt betyg stannar på en svag åtta, och fastän det förstås är riktigt bra är det lite synd att det förekommer brister som enkelt hade kunnat åtgärdas via en finslipning av manuset.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 18 september 2014
Senast uppdaterad: 19 september 2014

Recensionen har lästs 3104 gånger av 1841 personer, sedan den 18 september 2014

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - NOLLA - SEXA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

Clas Sandblom - måndag den 17 november 2014 kl. 09:11:
Oerhört seg. Och inte hade Ruben Östlund kommit på ett vettigt slut.

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern