Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Fjällbackamorden - Tyskungen
(Tyskungen)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Nordisk Film för recensionsexemplaret
Sök efter Fjällbackamorden på CDON
   ANNONS
Drama / Kriminal / Deckare / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 41 minuter
Genre: Kriminaldramathriller
Produktionsland/år: Sverige/Tyskland, 2013
Produktionsbolag: Tre Vänner AB, i samarbete med Sveriges Television, Film i Väst, Nordisk Film & ZDF
Producent: Pontus Sjöman & Helena Danielsson
Regi: Per Hanefjord
Manusförfattare: Maria Karlsson, baserat på en roman av Camilla Läckberg
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg (fast viss tveksamhet råder)
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Erika Falck - Claudia Galli Patrik Hedström - Richard Ulfsäter
Hellberg - Lennart Jähkel Kristina - Eva Fritjofson
Paula - Pamela Cortes Bruna Maja - Freja Lindström
Axel Frankel - Jan Malmsjö Alva Frankel - Amanda Ooms
Frans Ringholm - Per Myrberg Per Ringholm - Charlie Gustafsson
Carina Ringholm - Lena Carlsson Erik Frankel - Anders Nyström
Herman Johansson - Iwar Wiklander Britta Johansson - Inga Landgré
Elsy Moström - Gunvor Pontén Tore Falck - Willie Andréason
Elsy som ung - Amalia Holm Bjelke Britta som ung - Fanny Klefelt
Axel som ung - Edvin Endre Erik som ung - Axel Myrberg
Frans som ung - Kim Solfeldt Hans Olavsen - Jakob Oftebro
Lotta - Nadja Christiansson Advokat Björnström - Helén Söderqvist Henriksson

Den svenska författaren Camilla Läckberg har framförallt blivit känd för sina flertalet deckarromaner om författaren Erika Falck, där samtliga utspelas i Camillas födelseort; det lilla samhället Fjällbacka i Bonuslän. Ett knappt dussintal böcker har hittills givits ut i serien som började med Isprinsessan 2003. Med start 2007 har även flera TV-serier baserade på böckerna sänts på SVT; på senare tid under titeln Fjällbackamorden. Nu är det dags för en ny omgång filmer i serien, där den första visats på bio medan övriga släpps direkt på DVD. Den första filmen, som gick upp på biografer i somras, bygger på Camilla Läckbergs sjätte bok i serien; Tyskungen från 2007. Nu har filmen släppts på DVD.

Den framgångsrika författaren Erika Falck och hennes man, polisen Patrik, har precis fått barn; dottern Maja. Alla är glada, förutom Erikas mamma Elsy som är mer reserverad. Strax därpå dör både Elsy och Erikas pappa Tore i en brutal bilolycka, och Erika och Patrik flyttar in i deras hus i Fjällbacka. Några månader senare får Erika besök av en äldre man som hävdar att Elsy var hans mamma också - att han och Erika är syskon, och att Elsy födde honom strax efter andra världskrigets slut. Erika avfärdar honom en knäppgök, men dagen därpå blir mannen mördad. Då börjar Erika undra om det kanske ligger någonting i det han säger trots allt, och inte blir misstankarna mindre av att hennes mammas gamla ägodelar bl.a. innehåller ett nazistiskt järnkors. Hon börjar nysta i fallet och försöker att komma till botten med vad som egentligen hände i Fjällbacka under andra världskrigets andra halva, men utredningen kompliceras av att alla vittnen antingen tycks vara dementa eller dör under mystiska omständigheter...

Jag har inte läst någon av Camilla Läckbergs böcker men har däremot sett alla TV-visade avsnitt av Fjällbackamorden, och fastän ingen varit alltför märkvärdig så rör det sig i alla fall generellt sett om en aningen högre klass än Wallander och Beck. Tyskungen är också i princip ett förlängt avsnitt av TV-serien, och har man sett något avsnitt av serien vet man vad som väntar. Men till min förvåning är det ett ovanligt lyckat kriminaldrama, med en lite ovanlig premiss som vi inte sett särskilt mycket av i Sverige. Det är intressant och fascinerande, och intresset hålls vid liv med enkla medel. Det är kanske inte alltför originellt i stil eller upplägg, men jag uppskattar premissen med vad som hände i Skandinavien under andra världskriget.

Filmen har också lyckats att väva ihop nutid och dåtid på ett elegant sätt, då det förekommer ett flertal tillbakablickar från 1943 - 1944 samtidigt som dåtiden också påverkar nutid. Det är engagerande och välgjort, och filmen håller också ihop logiskt förvånansvärt väl. Alltför spännande blir det inte - trots den officiella kategoriseringen som thriller är det bara ett fåtal scener som ens med den bästa vilja kan ses som genuint spännande - men intresset hålls vid liv ändå och det är riktigt fängslande. Jag uppskattar också att filmen, till skillnad från alltför många andra svenska kriminalare, blivit relativt lågmäld och inte lider av någon nämnvärd övertydlighet - åtminstone inte första gången man ser den; andra gången upptäcker man sådana ledtrådar som man borde ha tänkt på första gången. Det är också förhållandevis oförutsägbart, och det är inte helt lätt att lista ut hur allting hänger ihop.

Men ibland blir det istället lite för rörigt, och med ett stort persongalleri samt många tillbakablickar är det inte helt oproblematiskt att hålla isär vem som är vem. Att dessutom förstå vem i nutid som det ska föreställa vid de yngre upplagorna under 1940-talet är ännu svårare, och det är en ganska invecklad intrig. För en gångs skull hade Tyskungen behövt förlängas lite, för att hinna få ett större djup hos en del av rollfigurerna och kunna tydliggöra bättre vilka de är. Som det är nu blir det somliga personer som förblir ganska platta och som man inte får något tydligt grepp om.

I samband med upplösningen uppstår också vissa trovärdighetsproblem, och alla beter sig inte alltid helt logiskt. Sen kan man förstås också med all rätt fråga sig om det - efter så många TV-serier och nu den här filmen - verkligen finns någon kvar att mörda i Fjällbacka, för det måste röra sig om nytt rekord för så många personer att dö i ett så pass litet samhälle; eller åtminstone näst efter Midsommer... Jag får heller inte allting att hålla ihop logiskt och tidsmässigt, framförallt inte jämfört med tidigare filmer och TV-serier. Detta i och med att vi nu får se Erikas föräldrar, som jag vill minnas hade dött redan innan den första TV-serien. Har de dött flera gånger...? Samtidigt kan filmen inte ska föreställa utspelas före de äldre TV-serierna, i och med att Erika inte var gift med Patrik på den tiden.

De fasta rollfigurerna uppskattar jag dock, och Erika är en intressant och mångbottnad rollfigur som känns äkta och som man hela tiden bryr sig om. Hennes man, polisen Patrik, känns dock plattare och mer endimensionell. Han har aldrig fått något större djup genom någon av TV-serierna, och förblir ganska tunn även här. Han verkar vara en någorlunda duktig polis och verkar ta ett visst ansvar för hans och Erikas nyfödda dotter, men mycket mer än så får vi inte veta om honom.

Fotot är snyggt men enkelt, och fastän det är fler utomhusscener än vi är vana vid så märker man att filmen gjorts med förhållandevis liten budget. Skådespelarinsatserna är överlag bra, och jag uppskattar dubbningsveteranen Claudia Galli som är riktigt bra som Erika. Richard Ulfsäter är också bra som Patrik, men får utan tvekan mindre att arbeta med. Amanda Ooms är bra som Alva och Per Myrberg imponerar som Frans. Även i övrigt är det relativt bra skådisar, men för en gångs skull tycker jag att Jan Malmsjö spelar över lite som Axel.

Tyskungen är egentligen som ett förlängt TV-avsnitt av Fjällbackamorden, men ett ovanligt bra sådant som faktiskt förblir intressant och engagerande hela tiden. Alltför märkvärdigt är det förvisso inte, men det duger gott som underhållning för stunden samtidigt som det också finns ett visst djup och det blir lite tänkvärt. Det är också intressant med den ovanliga vinklingen, i och med parallellerna till andra världskriget. Det är en ganska bra och fullt sevärd film, men jag har svårt att förstå varför en sådan här film visats på bio - märkvärdigt är det trots allt inte, och att hyra filmen på DVD passar betydligt bättre. Jag tycker dock ändå om filmen, och ger den en svag sjua i betyg. Det är inget uppseendeväckande med internationella mått mätt, men trots allt bättre än de flesta Wallander-filmer och nog också den hittills bästa filmen av de filmer och serier som bygger på Camilla Läckbergs Fjällbacka-romaner.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild i formatet 2,39:1, och ljudet är i Dolby Digital 5.1. Förutom filmens ljudspår finns även syntolkning på svenska för synskadade. Bild- och ljudkvaliteten är bra. Filmen har svensk text för hörselskadade samt vanlig textning på norska, danska, finska och engelska. Textningen för hörselskadade är enkel, och innehåller enbart dialogen och varken beskrivningar av ljud eller vem som säger vad. Inte direkt optimalt för döva, men däremot behagligt för oss med fullgod hörsel som behöver ha på textning då det som vanligt med svenska filmer inte är oproblematiskt att uppfatta allt som sägs.

När man matar in DVD-skivan visas en språkvalsmeny, som följs av varningstexter och en trailer för en annan film (som går att hoppa förbi). Därefter kommer vi till huvudmenyn, som är stilren och svenskspråkig men av mycket enkelt slag. Här finns bara möjlighet att slå av och på svensk text, spela filmen som vanligt och spela filmen med syntolkning - inte ens scenvalsmeny finns. Från den svenska menyn finns heller ingen möjlighet att välja textningar, utan svensk text för hörselskadade samt "utan text" är allt som erbjuds. Väljer man utan text kommer tysk- och norskspråkig dialog att textas på svenska. Tyvärr finns inget extramaterial alls, vilket är tråkigt men inte särskilt förvånande för en sådan här film.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 12 juli 2013
Senast uppdaterad: 30 oktober 2013

Recensionen har lästs 6325 gånger av 4157 personer, sedan den 12 juli 2013

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TREA - ETTA - FYRA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern