Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Under sanden
(Under sandet)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Under sanden på CDON
   ANNONS
Drama / Krig / Verklighetsbaserad / Historiskt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 40 minuter
Genre: Verklighetsbaserat drama
Produktionsland/år: Danmark/Tyskland, 2015
Produktionsbolag: Nordisk Film, i samarbete med Majgaard, K5 Film & ZDF
Producent: Malte Grunert & Mikael Rieks
Regi: Martin Zandvliet
Manusförfattare: Martin Zandvliet
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 (fast viss tveksamhet råder)
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Sergeant Carl Rasmussen - Roland Møller Sebastian Schumann - Louis Hofmann
Helmut Morbach - Joel Basman Ludwig Haffke - Oskar Bökelmann
Ernst Lessner - Emil Belton Werner Lessner - Oskar Belton
Löjtnant Ebbe Jensen - Mikkel Boe Følsgaard Peter - Mads Riisom
Karin - Laura Bro Elisabeth (Karins dotter) - Zoé Zandvliet

Året är 1945, och andra världskriget har precis tagit slut. Men kvar längs efter Jyllands västkust finns över två miljoner landminor som nazisterna placerat ut längs efter stränder och kuster. 2000 tyska krigsfångar förflyttas till Danmark, som tvingas att för hand sanera stränderna och desarmera alla minor. Den danska sergeanten Carl Rasmussen ansvarar för en grupp på 14 tyska soldater, de flesta mycket unga, som tvingas att hitta åt och desarmera minor hela dagarna i ända; oftast med lite eller ingen mat. Det är en livsfarlig uppgift, men efter fem års ockupation har Carl inte särskilt mycket till övers för tyskar längre och bryr sig inte det minsta om deras säkerhet...

Under sanden tar upp en för många bortglömd del av dansk historia, och lyckas därför att åstadkomma någonting nytt i en kraftigt överbefolkad genre - trots allt finns det ju ingen brist på filmer om andra världskriget eller dess efterverkningar, men minröjningen i Danmark efter kriget lär vara tämligen okänt för de flesta i dagens läge. Det är ett intressant och viktigt ämne, som förtjänar att uppmärksammas. Och filmen gör det på ett lyckat sätt, som gör att det har blivit en mycket bra och genomarbetad film.

Det är fängslande och engagerande, och intresset hålls vid liv hela tiden på ett elegant sätt. Här finns en del nyanser, och det är tänkvärt och djupsint. Det finns lite charm, en viss spänning, intressanta rollfigurer och framförallt ett angeläget ämne. Det är en stark film, som inte kommer lämna någon oberörd; och periodvis är det både gripande och otäcka scener. Det upplevs också realistiskt och jordnära.

Dock har filmen blivit något övertydlig, med en något förenklad pedagogik. Här är de tyska soldaterna offer och de flesta danskar är mer eller mindre sadistiska, och det känns onödigt förenklat i sammanhanget. Här är det uppenbart vilka vi ska sympatisera med, och filmen lämnar inget större utrymme för egna tolkningar eller funderingar. Dessutom genomgår Carl lite väl abrupt karaktärsutveckling och förändrar sig orimligt fort, vilket påverkar trovärdigheten till det sämre - lite synd med en i övrigt så realistisk film, och det hade behövts ett par ytterligare scener för att överbrygga förändringarna och få till en lite mer gradvis förändring.

Under sanden är en mycket bra och minnesvärd film, med utmärkt foto, bra skådespelare och en viktig historia som inte många i dagens läge lär känna till. Det är ett starkt och berörande drama, som innehåller såväl djupsinta karaktärsporträtt som spännande och obehagliga scener. Tiden går snabbt, och det har blivit en engagerande film som man inte lär glömma i första taget. Det är synd att filmen fått en lite väl övertydlig dramaturgi, men det kompenseras av de intressanta rollfigurerna, det angelägna ämnet och den utmärkta stämningen. Därför får filmen trots bristerna en stabil åtta i betyg, och det är en film väl värd att se för de allra flesta.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 14 maj 2020
Senast uppdaterad: 14 maj 2020

Recensionen har lästs 1367 gånger av 803 personer, sedan den 14 maj 2020

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - TVÅA - TVÅA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern