Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Universalteorin
(Die Theorie von Allem)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Universalteorin premiärvisas på Göteborgs filmfestival. Filmen får biopremiär den 24 maj 2024.
Sök efter Universalteorin på CDON
Drama / Thriller / Övernaturligt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 59 minuter
Genre: Dramathriller
Produktionsland/år: Schweiz/Tyskland/Österrike, 2023
Produktionsbolag: Panama Film, Ma.ja.de. Fiction, Catpics Coproductions & The Barricades
Producent: David Bohun, Sarah Born, Tina Börner, Heino Deckert, Lixi Frank, Rajko Jazbec, Timm Kröger, Dario Schoch & Viktoria Stolpe
Regi: Timm Kröger
Manusförfattare: Timm Kröger & Roderick Warich
Svensk distributör: Njutafilms/Studio S Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Johannes Leinert - Jan Bülow Karin Hönig - Olivia Ross
Dr. Strathen - Hanns Zischler Professor Blumberg - Gottfried Breitfuss
Johnny - Emanuel Waldburg-Zeil Susi - Vivienne Bayley
Anna Leinert - Imogen Kogge Minna - Dana Herfurth
Baronessan Edita Fedorovna Yusupova - Marie Goyette Berättaren - Dominik Graf

Året är 1962, och doktoranden Johannes har blivit erbjuden av sin handledare att följa med till en omtalad kvantfysikkonferens på ett hotell precis vid Alperna i Schweiz. Det börjar inte så lyckat, då huvudtalaren plötsligt ställer in - och Johannes börjar snart tycka att hela konferensen verkar skum. Än värre blir det när ett par barn upplever märkliga händelser i en tunnel som tydligen kryllar av uran, och pianisten Karin tycks dessutom ha förmågan att se in i framtiden; och kommer med mycket specifika varningar till Johannes.

Det här är helt klart en av de märkligaste filmer jag sett på länge, och föredrar man jordnära realistiska filmer är det nog klokt att hålla sig långt borta från Universalteorin. För det här är en minst sagt egendomlig film, men trots att jag brukar föredra realism tycker jag om filmen. Det är oerhört stämningsfullt, med en imponerande atmosfär och ett väldigt läckert svartvitt foto som kommer till sin fulla rätt här. Det är också engagerande och intressant, där man dras in i filmen på ett effektivt sätt.

I stil, känsla, foto och framförallt stämning finns tydliga likheter med Hitchcock - till den grad att man hade kunnat tro att Hitchcock hade legat bakom filmen, då den periodvis påminner mer om Hitchcock än Hitchcock själv... De jämförelserna är kanske inte nödvändigtvis till den här filmens fördel, men jag uppskattar ändå vibbarna. Det är spännande och med en viss obehagskänsla, men direkt otäckt blir det aldrig utan det rör sig snarare om ett drama med thrillerinslag.

Det som däremot inte påminner så mycket om Hitchcock är historien, som är minst sagt invecklad och tillkrånglad. Okej, det blir inte fullt lika rörigt som i Everything, Everywhere All at Once (som historien har sina likheter med), men det är ändå ingen lättbegriplig film direkt. Det är svårt att få något riktigt grepp om de här händelserna, och ibland blir det lite för mycket av det goda. Det borde ha gått att tona ned vissa delar, men trots att det är svårbegripligt förblir det ändå fascinerande och bra. Men jag hade gärna velat få det lite mer begripligt, för det är minst sagt en tillkrånglad och egendomlig historia; som inte liknar något man tidigare sett. Många frågetecken kvarstår även när eftertexterna börjat rulla, och det är verkligen inte lätt att få någon rätsida om vissa delar. Men det funkar rätt bra ändå, även fast jag inte tycker man borde behöva en manual till en film...

Universalteorin är en riktigt bra och välgjord film, med ett utmärkt svartvitt foto och mycket bra skådespelare. Jag uppskattar den utmärkta stämningen och armosfären, som verkligen skriker Hitchcock långa vägar; men berättelsen är mer invecklad än Hitchcock brukade kunna åstadkomma. Det är svårbegripligt, invecklat och lite rörigt, och det är inte helt enkelt att bli klok på hur allting egentligen förhåller sig. Men det blir i alla fall ingen intensiv actionfilm, utan tempot är lagom långsamt så att man i alla fall hinner tänka själv. Vad man tycker om en så udda film är egentligen en smaksak, men jag uppskattar den då det trots allt är så oerhört originellt samtidigt som det är engagerande. Jag väljer därför en stark sjua i betyg, och det är en film väl värd att se; även om den för all del hade kunnat bli ännu bättre om man inte krånglat till allting riktigt så här mycket...

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 1 februari 2024

Recensionen har lästs 113 gånger av 100 personer, sedan den 1 februari 2024

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - NOLLA - TREA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern