Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Vampyrer suger
(Vampires Suck)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Vampyrer suger på CDON
Komedi / Parodi(er) / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 30 minuter
Genre: Komedi/parodi
Produktionsland/år: USA, 2010
Produktionsbolag: 20th Century Fox, Regency Enterprises & Road Rebel
Producent: Peter Safran
Regi: Jason Friedberg & Aaron Seltzer
Manusförfattare: Jason Friedberg & Aaron Seltzer
Svensk distributör: Svensk Filmindustri AB/SF Studios & Twentieth Century Fox (Sweden) AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Becca - Jenn Proske Edward - Matt Lanter
Jennifer - Anneliese van der Pol Jacob - Chris Riggi
Iris Sullen - Kelsey Ford Salvatore - Bradley Dodds
Esme Sullen - Crista Flanagan Dr. Carlton Sullen - Jeff Witzke
Rachel - Arielle Kebbel Daro - Ken Jeong

De båda amerikanska regissörerna, manusförfattarna och producenterna Jason Friedberg och Aaron Seltzer var två av de sex manusförfattarna bakom den framgångsrika Scary Movie. Efter den filmens framgång har de övriga manusförfattarna gått vidare till andra projekt och genrer, medan dessa båda herrar hållit sig kvar kring lättsamma parodier. Efter Date Movie, Epic Movie, Disaster Movie och Meet the Spartans har de hunnit driva med både skräckfilmer, romantiska komedier, episka storfilmer, historiska filmer av typen 300 och katastroffilmer.

Man kan tycka att inte så mycket återstår att driva med, men ett av de fåtal ämnen som ännu inte tagits upp av Friedberg och Seltzer är vampyrfilmer; en genre som blivit oerhört populär på senare år, inte minst genom TV-serier som True Blood och filmer som Twilight och dess uppföljare. I filmen med det ganska fyndiga namnet Vampyrer suger är det också just filmserien Twilight som står i centrum och har fått merparten av uppmärksamheten. Precis som i de böckerna och filmerna får vi lära känna Becca (eller Bella som hon hette där), då hon flyttar till en sömnig småstad i Washington tillsammans med sin pappa. Hon märker snabbt att staden inte är som alla andra, då hon lär känna vampyren Edward.

Parodifilmer är en besvärlig genre, då det även med rätt källmaterial krävs precis lagom nivå för att roa utan att det blir löjligt. Det har visserligen funnits några lyckade fall genom åren, men alla som sett Jason Friedberg och Aaron Seltzers tidigare filmer har nog kunnat intyga att deras filmer inte tillhör den kategorin. Därför hade jag minst sagt låga förväntningar, men till min stora förvåning är Vampyrer suger faktiskt sevärd, och den troligen bästa filmen som dessa båda herrar har gjort. Att parodiera Twilight-serien kan vara riskabelt, då det finns så många inbitna fans som inte kan se några nackdelar med filmerna, vilket lär minska de personer som är villiga att se en parodi på dessa filmer. Men fastän jag tyckt mycket bra om alla tre Twilight-filmerna, så är jag den första att medge att det finns brister med dem och att det utan tvekan finns ett utrymme för parodier.

Jason Friedberg och Aaron Seltzers tidigare filmer har nästan uteslutande varit oerhört tunna, med en mängd mer eller mindre lyckade skämt ihopsatta med minimal story och nästan ingen röd tråd. Men till den här filmen har de faktiskt ändrat upplägget - här är hela storyn lånad rakt av från Twilight och New Moon, fast tillspetsat och överdrivet samt med en del popkulturella referenser och drifter med andra filmer inbakat. Man kan tycka att det är att göra det lite väl enkelt för sig att sno en hel story från andra filmer istället för att bara låna inslag, men å andra sidan är det en intressant och engagerande story som även håller i parodiform. Det är verkligen trevligt med en film som faktiskt har en sammanhängande story, istället för skämt utan någon röd tråd.

Filmen är visserligen ganska löjlig och tillspetsad till absurdum, men det är trots det en ganska rolig film. Jag skrattade vid ett flertal tillfällen, och de drifter som görs med Twilight-serien håller sig på en rimlig nivå, så att det förblir roligt utan att bli smaklöst. Det är absolut ett steg i rätt riktning, och det har blivit en underhållande film där tiden faktiskt går ganska fort. Jag uppskattar också att drifter med riktiga kändisar har hållits till ett minimum, och här finns inte längre några parodier på riktiga personer. Det är positivt, då jag alltid tyckt att det är alltför osmakligt att driva med nu levande personer. Här finns ett par skämt om Tiger Woods och Lindsay Lohan, men de har blivit någorlunda smakfulla utan att gå för långt - längre än så går det inte, och det handlar bara om enstaka korta scener. Annars är det uteslutande drifter på fiktiva karaktärer, vilket känns mycket bättre.

En förutsättning för att kunna uppskatta parodifilmer är att man sett åtminstone merparten av de filmer som parodieras. Just därför har Date Movie, Epic Movie och Meet the Spartans fungerat sisådär, då tusentals olika filmer parodierades - även de mest inbitna filmfantasterna lär nog inte ha sett alla dessa filmer. Då är det bättre ställt med Vampyrer suger, då det till 90% handlar om drifter med just Twilight och dess uppföljare, som trots allt väldigt många har sett. Det förekommer visserligen några andra parodier, men det är inte alls lika rörigt och svårfattligt som tidigare, då dessa är väldigt få till antalet. Det finns några uppenbara snabba drifter med True Blood, Buffy the Vampire Slayer, Gossip Girl och Alice i Underlandet, men längre än så går det inte. Exakt vad de två sistnämnda har med vampyrer att göra vet jag dock inte...

Friedberg och Seltzer har också minskat användningen av "kiss och bajs"-humor avsevärt, och nu finns det bara enstaka sådana skämt med. Däremot har de fortfarande en lite för stor förtjusning i slapstick-humor som består av att någon blir slagen, vilket åtminstone jag inte tycker är alltför roligt - särskilt inte närt man har sett det några gånger. Därför blir det också lite löjligt och tramsigt mellan varven, men jag kan inte förneka att jag trots det skrattade då och då. Fastän storyn är väldigt överdriven och tillspetsad, så känns det ändå som att Twilight har behandlats någorlunda smakfullt utan att gå för långt, och det finns bara något enstaka uppenbart slag under bältet. Därför fungerar det hyfsat även för oss alla som tycker om Twilight, fast de mest inbitna och besatta fansen lär förmodligen bli upprörda.

Själv störde jag mig mest över att en stor del av humorn i Vampyrer suger bygger på övertydlighet i originalet, och fastän det absolut fanns sådana inslag i Twilight och New Moon, så uppfattade jag det inte som något stort problem där. Självklart är ju poängen med parodier att överdriva rejält, men ska det fungera så bör det finnas ett kort av sanning i allting. Därför hade det fungerat bättre om man utöver några fall av övertydlighet hade tagit upp några av de andra brister som trots allt förekom i Twilight-serien, och drivit med dem också.

Filmen erbjuder ett snyggt foto, med en del vackra vyer och snyggt koreograferade scener. Bildspråket är effektivt, men knappast originellt. Men filmen ser faktiskt förvånansvärt påkostad ut, och det är ett stort kliv uppåt gentemot de tidigare parodifilmerna från samma team. Medan de filmerna såg och kändes snabbt ihopsatta, så märks det att betydligt mer omsorg och respekt har använts med denna. Skådespelarinsatserna är också riktigt bra, och är avsevärt bättre än tidigare. Jenn Proske är mycket bra som Becca (filmens version av Bella), och spelar naturligt och trovärdigt, samtidigt som hon också är väldigt lik Kristen Stewart och gör en imponerande imitation av hennes karaktär i Twilight. Även Matt Lanter är riktigt bra som Edward, och ser nästan på pricken ut som Robert Pattinson. Jag blir imponerad över att man lagt ner så mycket tid på rollbesättning av skådespelare som liknar originalskådisarna som parodieras, och båda dessa lyckas dessutom att väldigt skickligt bibehålla alla gester och minspel från originalskådespelarna. Som vanligt spelar också den holländsk-amerikanska skådespelerskan och sångerskan Anneliese van der Pol - mest känd som Chelsea i Disney Channel-serien That's So Raven - riktigt bra, och trots en ganska extrem roll känns hon hela tiden naturlig. Hon och Ken Jeong, som har en mindre biroll, är förmodligen de mest kända ansikterna i en ensemble som i övrigt består av nästan helt okända ansikten. Men alla spelar faktiskt riktigt bra och övertygande, och det är imponerande att så mycket tid lagts till att hitta åt dessa okända men talangfulla skådisar - något som trots allt många filmmakare i världen är ganska dålig på, som brukar föredra att använda väletablerade skådespelare.

Alla som sett Jason Friedberg och Aaron Seltzers tidigare filmer har förmodligen låga förväntningar på Vampyrer suger, men trots att filmen har många brister så är det ett stort kliv i rätt riktning. Trots tillspetsad humor och en story som är plankad från Twilight rakt av, så förblir det engagerande och underhållande. Det är visserligen ingen enorm skrattfest som väntar, men jag skrattade åtminstone då och då vilket är mer än jag hade väntat mig. Helhetsintrycket höjs också av att filmen blivit så välgjord, och av den mycket imponerande rollbesättningen. Det är knappast värt att kosta på biobiljetter för att se filmen, och jag vill inte gärna se om den i första taget. Men för alla som antingen tycker illa om Twilight eller tycker om filmen i lagom nivåer utan att vara sjukligt besatta, så är Vampyrer suger klart värt ett ta en närmare titt på. Det är dock en klar fördel att ha sett Twilight, och helst även uppskattar vampyrfilmer i största allmänhet. Men gör man det så är den här filmen klart sevärd; varken mer eller mindre. Därför ger jag filmen efter viss tvekan en stark femma i betyg, och det är definitivt mer än någon av det här teamets tidigare filmer förtjänar.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 17 augusti 2010
Senast uppdaterad: 18 augusti 2010

Recensionen har lästs 3327 gånger av 1811 personer, sedan den 17 augusti 2010

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - NIA - ETTA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern