Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Världens värsta människa
(Verdens verste menneske)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Världens värsta människa på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 7 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: Sverige/Norge/Frankrike, 2021
Produktionsbolag: Oslo Pictures & MK2 Productions, i samarbete med Film i Väst, B-Reel Feature Films & arte France Cinéma
Producent: Andrea Berentsen Ottmar & Thomas Robsahm
Regi: Joachim Trier
Manusförfattare: Joachim Trier & Eskil Vogt
Svensk distributör: TriArt Film
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Julie - Renate Reinsve Aksel - Anders Danielsen Lie
Eivind - Herbert Nordrum Ole Magnus - Hans Olav Brenner
Karianne - Helene Bjørneby Sunniva - Maria Grazia Di Meo
Per Harald - Vidar Sandem Kristoffer - Lasse Gretland
Tone - Karen Røise Kielland Eva - Marianne Krogh
Åse - Thea Stabell Berättare - Ine Jansen

Julie bor i Oslo och börjar närma sig 30-årsåldern, men är allmänt vilse och har påbörjat flera utbildningar utan att avsluta dem. När hon nu har ett förhållande med den 15 år äldre serietecknaren Aksel vill han genast skaffa barn, vilket hon inte känner sig redo för. På en fest träffar hon en dag den mer samåldriga Eivind, och trots att båda två redan har fasta förhållanden inleder de en relation. Julie gör slut med Aksel, men allt är inte så lätt som hon räknat med...

Det låter kanske inte så märkvärdigt, och i fel händer hade det här nog blivit närmast outhärdligt - men Världens värsta människa är faktiskt en mycket bra film, som är originell och udda samtidigt som det är vardagligt och helt realistiskt. Det låter lite egendomligt, men det beror på att filmen har en ovanlig ton och stil trots att handlingen i sig är realistisk och jordnära. Det här är helt klart den bästa av filmerna i den så kallade Oslo-trilogin, där de två första var Repris och Oslo 31 augusti - och är även Joachim Triers bästa film hittills. Handlingen och rollfigurerna har dock ingen koppling till de tidigare två filmerna i "trilogin", så man behöver absolut inte ha sett någon av dem för att ha utbyte av denna.

I all sin enkelhet har det här blivit en mycket fängslande film, som man dras in i från första stund och som man därefter förblir engagerad av hela tiden; så till den grad att man knappt vågar släppa blicken från TV:n. Det är ganska roligt, och man får skratta då och då åt de humoristiska situationerna och replikerna; samtidigt som tyngdpunkten ändå ligger på ett trovärdigt och seriöst drama. Samtidigt är det berörande, och med ett påtagligt djup. Jag uppskattar att filmen för ovanlighetens skull är lågmäld, helt utan övertydlighet, men samtidigt utan att bli svårbegriplig på något sätt - en svår balansgång som långt ifrån alla har lyckats med. Trots att det i mångt och mycket rör sig om en romantisk dramakomedi är filmen också helt osentimental, och helt utan den översentimentalitet som genomsyrar majoriteten av alla filmer i genren. Men trots det, eller kanske tack vare det, är det ändå berörande och gripande; ett tydligt tecken på att översentimentalitet faktiskt inte behövs för att det ska bli berörande. Trots en relativt lång speltid på 2 timmar 6 minuter blir det aldrig segt eller utdraget, utan det är en lagom längd då allt det viktiga hinner förmedlas utan att dra ut på något i onödan.

Rollfigurerna är intressanta och mångfacetterade, och bäst ställt är det utan tvekan med Julie som är en fascinerande och helt trovärdig rollfigur - som man hela tiden bryr sig om, trots att hon inte alltid beter sig helt logiskt. Men på gott och ont är det uppenbart att fokus ligger på Julie, Aksel och Eivind, som gör att andra rollfigurer hamnar i skymundan. Det är lite synd att Julies mamma förblir så osynlig och intetsägande, som vi bara får se i ett fåtal scener. Likaså har Eivinds flickvän blivit lite väl endimensionell, vilket känns märkligt när alla andra blivit så mångbottnade. Jag har också lite svårt att förstå vitsen med berättarrösten, som i många fall säger samma sak som rollfigurerna redan säger eller sagt. Det finns säkert någon tanke bakom, men i så fall går den över huvudet på undertecknad...

Världens värsta människa är en mycket bra och minnesvärd film, som är välgjord med ett snyggt foto och utmärkta skådespelare - framförallt är Renate Reinsve fullkomligt lysande i huvudrollen som Julie, och gör en stark och imponerande insats helt utan överspel. Det är en originell, realistisk och rolig film, med en hel del charm men samtidigt med ett påtagligt djup. Man bryr sig om rollfigurerna, och det är en gripande och stark film som inte kommer lämna någon oberörd. Jag hade gärna sett lite mer av de övriga kvinnliga rollfigurerna utöver Julie, som fått ganska lite utrymme till förmån för just triangeldramat. Men förutom det finns det faktiskt inte mycket att klaga på i denna utmärkta dramakomedi, som visar att jag har underskattat Joachim Trier så här långt. Då filmen också är så minnesvärd och bör hålla att ses om flera gånger, så kan jag inte annat än rekommendera alla att se filmen; där en stabil åtta blir det självklara betyget.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 11 maj 2022

Recensionen har lästs 617 gånger av 361 personer, sedan den 11 maj 2022

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FYRA - NIA - FYRA - FEMMA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern