Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Wallander - Arvet
(Wallander - Arvet)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter Wallander på CDON
Drama / Kriminal / Deckare / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 32 minuter
Genre: Kriminaldramathriller
Produktionsland/år: Sverige/Norge/Tyskland, 2010
Produktionsbolag: Yellow Bird Films, i samarbete med TV4 Sverige, ARD/Degeto, Film i Skåne, Canal+ & TV2 Norge
Producent: Malte Forsell & Ole Søndberg
Regi: Mikael Marcimain
Manusförfattare: Anton Moritz, baserat på en grundstory av Henning Mankell
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Kurt Wallander - Krister Henriksson Katarina Ahlsell - Lena Endre
Isabelle - Nina Zanjani Pontus - Sverrir Gudnason
Svartman - Fredrik Gunnarsson Nyberg - Mats Bergman
Martinsson - Douglas Johansson Polispsykolog - Hans-Peter Edh
Claire - Annika Hallin Beatrice - Ruth Vega Fernandez
Andreas Manrell - Björn Andrésen Benjamin Wilkes - Kenneth Milldoff
Ylva Sandström - Jessica Liedberg Stefan Wilkes - Simon Berger
Manfred - Sven Nordin Mariana - Eva Fritjofson

En av de mest långvariga svenska filmserierna har varit den om kriminalkommissarien Kurt Wallander, som i nuvarande serie först producerades i 13 avsnitt under en säsong och nu sakta börjar närma sig slutet på den andra säsongen. Wallander - Vålnaden är den 11:e och tredje sista filmen i den här säsongen. Precis som de flesta tidigare har den släppts direkt på DVD. I likhet med alla andra filmer i den här omgången bygger filmen inte på någon roman, utan baseras istället på en grundstory som Henning Mankell skrivit i form av ett kort manusutkast speciellt för filmen, som därefter skrivits komplett manus av manusförfattaren Anton Moritz.

I Sveriges i särklass mest våldsamma stad Ystad har ännu ett mord skett - den här gången på chefen för ett stort musteri, mitt under en viktig affärsmiddag. Motivet misstänks vid ett tidigt skede vara relaterat till otrohet, men snart inser teamet att det är mer invecklat än det först verkat som. Under tiden får Pontus och Isabelle problem på jobbet när deras relation utvecklas till nästa nivå.

Wallander har hållit en relativt jämn klass den här säsongen - det har aldrig varit dåligt, men heller aldrig riktigt bra. Det är och förblir sevärt; varken mer eller mindre. Men tyvärr är Wallander - Arvet sämre än genomsnittet, och känns som en besvikelse även med mina begränsade förhoppningar. Grundstoryn i sig är ganska intressant och originell. Den uppvisar potential, och är inte av det slag vi sett särskilt ofta. Det är en fascinerande och intressant miljö, och i grund och botten är storyn genomarbetad.

Men tyvärr är genomförandet inte alls lika bra, och filmen lider framförallt av en rad stora trovärdighetsproblem. De flesta poliser beter sig ologiskt och begår grova tjänstefel, och allra värst är det med Wallander. Han tappar konceptet fullständigt, och börjar bete sig oerhört korkat och patetiskt. När han inte ens lyckas att ställa vettiga frågor i förhör så tröttnar man snabbt, och jag förstår inte alls vad det ska föreställa har flugit i Kurt. Både Kurt och Katarina har förvandlats till endimensionella och stereotypa karaktärer helt utan djup, och det känns ologiskt efter att de tidigare åtminstone haft en del nyanser. Det här känns mest tramsigt, och när Wallander inte alls beter sig som en polis längre tröttnar jag snabbt.

Däremot uppskattar jag att aspiranterna Isabelle och Pontus här har fått betydligt mer utrymme än tidigare, och deras relation utvecklas nu på allvar. Båda två har blivit mångbottnade och intressanta karaktärer, och faktum är att relationen mellan Isabelle och Pontus är det mest intressanta i hela filmen. Gästrollerna i det här avsnittet är halvintressanta, och får aldrig något egentligt djup. Vissa aspekter är förvisso intressanta, men många andra ställer jag mig mer likgiltigt till.

Ibland blir det också ganska rörigt, och det är en invecklad historia med många rollfigurer som man inte hinner få veta särskilt mycket om. Många scener har också blivit onödigt utdragna, och när vi får se scener eller höra diskussioner som inte tillför någonting blir det snabbt segt och oengagerande. Det finns heller ingen nämnvärd spänning, utan allting puffar på i ett lugnt tempo. Trots ett fåtal överraskningar är också storyn till stor del ganska förutsägbar, och en hel del aspekter kan man gissa sig till vid ett tidigt skede. Precis som tidigare lider också dialogen av en del trovärdighetsproblem, och att verkligen åstadkomma autentisk dialog i svenska kriminaldramer verkar vara ett oöverstigligt hinder. Att inte en enda talar skånska i Ystad eller att vi fortfarande inte fått någon förklaring till Linda Wallanders frånvaro gör heller inte saken bättre.

Wallander är fortfarande en enkel massproducerad filmserie, men man märker trots allt en märkbart högre budget än den förra säsongen. Det rör sig mer om autentiska miljöer och utomhusscener, och antalet studioinspelningar har minskat. Regi och klippning är ganska bra, efter att Mikael Marcimain tog sig lite för stora friheter i Vålnaden så har han nu sansat sig och stannat på en mer rimlig nivå. Det känns inte alls konstlat på samma sätt, utan nu är bildspråket lagom originellt och effektivt. Skådespelarinsatserna är återigen relativt bra. Krister Henriksson är lyckad som Wallander, även om han den här gången spelar över vid några tillfällen. Nina Zanjani övertygar som Isabelle, och Sverrir Gudnason har blivit ganska bra som Pontus. Gästrollerna fyller sin funktion, utan att sticka ut som något utöver det vanliga.

Då den här filmserien aldrig imponerat speciellt mycket, så är det ett illavarslande tecken att Wallander - Arvet är ett av de sämsta den här säsongen, då den lider av alltför stora trovärdighetsproblem och därför snabbt blir oengagerande. Men det är inte en dålig film - storyn är trots allt intressant, och intresset hålls vid liv trots en del irriterande brister. Precis som alla tidigare Wallander-filmer duger den som lättsam underhållning för stunden, men lämnar inget bestående intryck och är inget man tänker på i efterhand. Betygsmässigt kan jag tyvärr inte ge filmen mer än en stark fyra, och jag hoppas verkligen att de två återstående filmerna i serien lyckas bättre än så här.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild, men formatet har ändrats från tidigare filmer i serien och är precis som senast i 2,35:1; vilket på ren svenska innebär smala svarta fält upp- och nedtill på en Widescreen-TV - ett lite egendomligt bildformat för en film som inte visats på bio. Ljudet finns i Dolby Digital 5.1 och DTS 6.1, även fast undertecknad inte haft möjlighet att spela upp det sistnämnda ljudspåret. Bild- och ljudkvaliteten är relativt bra. Filmen är textad på norska, danska, finska samt svenska för hörselskadade. Tyvärr lider filmen av samma problem som de flesta svenska filmer med otydlig eller ohörbar dialog, varför jag sannolikt inte är den enda med normal hörsel som trots det måste slå på dövtextning...

När man matar in DVD-utgåvan visas distributörsjingel, innan en språkvalsmeny dyker upp. Därefter visas varningstexter på valt språk, som följs av en trailer för nästa Wallander-film Indrivaren. Vi kommer därefter till huvudmenyn, som är svenskspråkig och stillastående. Väljer man ingen text dyker det i själva verket upp ett svenskspråkigt textspår som innehåller översättning av de fåtal engelskspråkiga repliker som förekommer i filmen. Som extramaterial hittar vi i vanlig ordning en lång rad trailers - samtliga 13 filmer från den första Wallander-säsongen, de 10 tidigare filmerna den här säsongen, en trailer för den här filmen och nästa film i serien (Indrivaren). Där tar det roliga slut, och extramaterialet är minsann inte mycket att hänga i granen. På omslaget står det att det också ska finnas en "bakomfilm till nästa film", men något sådant hittar i alla fall inte undertecknad

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 8 oktober 2010
Senast uppdaterad: 8 oktober 2010

Recensionen har lästs 4626 gånger av 2688 personer, sedan den 8 oktober 2010

Betyg:
Film/serie * * * *        4
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * *        4

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - SEXA - SEXA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern