Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Wallander - Vittnet
(Wallander - Vittnet)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter Wallander på CDON
Drama / Kriminal / Deckare / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 28 minuter
Genre: Kriminaldramathriller
Produktionsland/år: Sverige/Norge/Tyskland, 2010
Produktionsbolag: Yellow Bird Films, i samarbete med TV4 Sverige, ARD/Degeto, Film i Skåne, Canal+ & TV2 Norge
Producent: Malte Forsell & Ole Søndberg
Regi: Kathrine Windfeld
Manusförfattare: Pernilla Oljelund & Stephan Apelgren, baserat på en grundstory av Henning Mankell
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Kurt Wallander - Krister Henriksson Katarina Ahlsell - Lena Endre
Svartman - Fredrik Gunnarsson Nyberg - Mats Bergman
Martinsson - Douglas Johansson Ebba - Marianne Mörck
Natalia - Jeanett Zelba Jonas - Tadas Rudavicius
Zoran - Thomas Hanzon Maja - Lisa Werlinder
Lennart Sylwan - Claes Ljungmark Hanna (Katarinas dotter) - Henny Åman
Filip - Håkan Paaske Vyautas - Georgi Staykov
Fahrad - Miodrag Stojanovic Rättens ordförande - Anja Schmidt
Journalisten Daniel - Harald Leander

En av de mest långvariga svenska filmserierna har varit den om kriminalkommissarien Kurt Wallander, som i nuvarande serie först producerades i 13 avsnitt under en säsong och nu har gått i ytterligare 12 filmer den här säsongen. Nu är det dags för vad som sagts ska vara den allra sista filmen i serien - Wallander - Vittnet är den 26:e filmen i denna nuvarande filmseries båda säsonger, och släppts precis som tidigare direkt på DVD. I likhet med alla andra filmer i den här omgången bygger filmen inte på någon av Henning Mankells romaner, utan baseras istället på en grundstory som Henning skrivit i form av ett kort manusutkast speciellt för filmen, som därefter skrivits färdigt manus av andra författare. Precis som senast är det den danska regissören Kathrine Windfeld som står för regi.

I Sveriges i särklass mest våldsamma stad Ystad närmar det sig rättegång för företagaren Filip, som år åtalad för människohandel och skattebrott. Han misstänks ha utnyttjat illegal arbetskraft från östländer som mer eller mindre tvingats arbeta för hans byggföretag under slavliknande former. Filip känner sig dock inte särskilt oroad, och åklagaren Katarina får snart problem när alla vittnen antingen försvinner spårlöst eller tar tillbaka sina tidigare vittnesmål. Filip är inte ensam som utnyttjar billig utländsk arbetskraft, och Zoran driver en byggfirma som tvingas ta en hel del genvägar för att uppfylla sina kunders krav på leverans i tid. Snart inträffar en arbetsplatsolycka, där en person dör och den andra snabbt dödas. Problemet är bara det att en av de döda har en lillasyster i närheten som blir vittne till hemskheterna, och nu vill alla få tyst på lilla Natalia snabbt och effektivt innan hon hinner berätta för någon...

Wallander har hållit en ojämn klass under den här säsongen, men samtliga har varit sevärda även om ingen nått några större höjder. Det är med blandade känslor jag satte mig ner för att se den åtminstone enligt uppgift sista svenska Wallander-filmen, och åtminstone den sista i den här säsongen. Men dessbättre är Wallander - Vittnet en av de bättre den här omgången, och därmed får serien ett hyfsat värdigt slut. Det är en intressant story, som tar upp ett tyvärr ständigt aktuellt ämne på ett bra sätt.

Överlag känns det hyfsat trovärdigt, och i synnerhet den lilla flickan Natalia är omöjligt att inte känna för. Därför blir det också en bitvis riktigt spännande film, som förblir engagerande hela tiden. Visserligen förekommer enstaka trovärdighetsproblem och allas beteenden framstår inte som helt rationella, men det håller någorlunda väl ihop logiskt ändå. Rollfigurerna beter sig också någotsånär normalt igen, efter att framförallt Wallander i enstaka senare filmer betett sig minst sagt idiotiskt.

I den här filmen syns dock varken Isabelle eller Pontus till, och det är faktiskt en nackdel. De två aspiranterna och i synnerhet Isabelle har tillhört de mest intressanta karaktärerna den här säsongen, och därför är det tråkigt att de nu är helt borta och inte ens nämns vid namn. Man känner av i synnerhet Isabelles frånvaro, och de andra poliserna är helt enkelt inte lika intressanta. Kurt Wallander ser också ganska trött ut, och det är inte riktigt samma liv i honom som det var från början. Det finns heller inte alltför mycket till karaktärsutveckling, utan de flesta står och stampar på mer eller mindre samma ställe.

Så egentligen är Wallander - Vittnet långt ifrån något mästerverk, men det är ändå en helt okej film som känns engagerande och spännande. Det är dock framförallt Natalia man engagerar sig för och känner med, medan de flesta andra rollfigurer inte erbjuds något alltför stort djup. Men jag lyckades i alla fall att hålla isär vilka rollfigurerna var, vilket är mer än man kan säga om många andra Wallander-filmer.

Med utgångspunkt från att det här är den sista filmen hade jag förväntat mig ett lite mer tillfredsställande slut, för här är det lätt att få en något antiklimaktisk känsla trots ett hyfsat slut. Jag stör mig också över att det jag väntat hela säsongen på att få klarhet i - vad som egentligen hände med Kurts dotter Linda - inte tas upp med ord alls, och tydligen är det inte meningen att vi ska få veta det. Det känns irriterande, och när hon trots allt har kommit på tal ett fåtal gånger och Kurt dessutom tittar på ett foto på henne i den här filmen, så känns det fel att inte få minsta lilla förklaring till vad som egentligen hänt med henne. Bara för att skådespelerskan gått bort i verkligheten, så ursäktar det inte att hennes frånvaro även i filmserien inte förklaras.

Wallander är fortfarande en enkel massproducerad filmserie, men man märker trots allt en märkbart högre budget än den förra säsongen. Här rör det sig till stor del om autentiska miljöer och utomhusscener, och antalet studioinspelningar har minskat. Regi och klippning är bra, även om danska Kathrine Windfeld satsar på ett ganska sedvanligt bildspråk. Skådespelarinsatserna är återigen relativt bra. Krister Henriksson är lyckad som Wallander, och Lena Endre är som vanligt bra som Katarina. I gästrollerna är bl.a. Claes Ljungmark riktigt bra, och Lisa Werlinder gör en hyfsad men ändå inte helt bra insats som Maja. Jag lyckas inte riktigt att sätta finget på vad det är, men det är något i hennes spel som inte känns 100% trovärdigt.

Wallander - Vittnet är en av de bästa filmerna i den här säsongen, och även om det inte säger alltför mycket så blir det åtminstone en värdig avslutning på serien. Det är i alla fall riktigt spännande och engagerande, och trovärdighetsproblemen är betydligt färre än i många andra Wallander-filmer. Särskilt minnesvärt eller originellt är det dock inte, och filmen lämnar inget större bestående intryck. Men den duger utmärkt som lättsam underhållning för stunden, och tar trots allt upp ett intressant ämne. Betygsmässigt stannar det på en stark sexa, vilket trots allt bör ses som ovanligt bra för att vara Wallander. Nu hoppas jag bara att det stämmer som tidigare utlovats, och att det här verkligen blir den sista filmen i serien. Trots att Wallander aldrig är dåligt så måste de 26 filmer som producerats hittills trots allt räcka gott och väl. Det känns som hög tid för Kurt Wallander att få vila, och istället kanske fokusera på nya svenska kriminalare.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild, och efter att vissa filmer på senare tid varit i 2,35:1 är nu bildformatet återigen tillbaka till traditionella 1,78:1 (fullskärm på Widescreen-TV). Ljudet finns i Dolby Digital 5.1 och DTS 6.1, även fast undertecknad inte haft möjlighet att spela upp det sistnämnda ljudspåret. Bild- och ljudkvaliteten är relativt bra. Filmen är textad på norska, danska, finska samt svenska för hörselskadade. Tyvärr lider filmen av samma problem som de flesta svenska filmer med otydlig eller ohörbar dialog, varför jag sannolikt inte är den enda med normal hörsel som trots det måste slå på dövtextning...

När man matar in DVD-utgåvan visas distributörsjingel, innan en språkvalsmeny dyker upp. Därefter visas varningstexter på valt språk, som följs av en trailer för nästa Wallander-film Vittnet. Vi kommer därefter till huvudmenyn, som är svenskspråkig och stillastående. Det enda extramaterial som finns är trailers för samtliga 26 filmer i båda omgångarna av Wallander - precis lika spännande som det låter...

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 31 december 2010
Senast uppdaterad: 31 december 2010

Recensionen har lästs 4243 gånger av 2518 personer, sedan den 31 december 2010

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - SJUA - FYRA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern