Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Welcome to Me
(Welcome to Me)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Universal Sony Pictures Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Welcome to Me på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Satir / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 24 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: USA, 2014
Produktionsbolag: Cargo Entertainment & Bron Studios, i samarbete med Media House Capital
Producent: Kristen Wiig, Will Ferrell, Jessica Elbaum, Aaron L. Gilbert, Marina Grasic & Adam McKay
Regi: Shira Piven
Manusförfattare: Eliot Laurence
Svensk distributör: Universal Pictures Nordic AB & Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Alice Klieg - Kristen Wiig Gina Selway - Linda Cardellini
Gabe Ruskin - Wes Bentley Rich Ruskin - James Marsden
Dawn Hurley - Joan Cusack Deb Moseley - Jennifer Jason Leigh
Dr. Daryl Moffet - Tim Robbins Barb Vaughn - Loretta Devine
Rainer Ybarra - Thomas Mann Ted Thurber - Alan Tudyk
Miriam Klieg (mamma) - Joyce Hiller Piven Bud Klieg (pappa) - Jack Wallace
Grace Dao - Kulap Vilaysack Derek - Mitch Silpa
Connie - Rose Abdoo Magda - Anelia Dyoulgerova

Alice är drygt 40 år gammal och är diagnosticerad med Borderline personlighetsstörning, men har nu slutat att ta sin medicin. Hennes största dröm är att bli programledare, och varje dag tittar hon på gamla avsnitt av Oprah Winfrey inspelade på VHS-band. En dag har hon den extrema turen att få in alla nummer på Lotto, och vinner ofattbara 87 miljoner dollar. När hon ska hämta ut vinsten ser hon fram emot att få hålla tal i TV, men blir sur när TV-bolaget avbryter hennes tal då hon börjar prata om onani. Då hon sitter i publiken på en lokal TV-Shop-liknande inspelning får hon plötsligt en idé - hon vill själv finansiera och producera sin egen talkshow på TV, med sig själv som programledare; som dessutom bara ska handla om henne själv (!). Hennes bästa vän Gina liksom de flesta i hennes omgivning är skeptiska, men det stoppar inte Alice. Hon föreslår idén för bröderna Rich och Gabe som äger TV-bolaget, och då kanalen är hotande nära konkurs ser Rich det som sin chans att rädda företaget - detta genom att ta mycket bra betalt av Alice för produktionen och sändningen av programmet, som hon döper till "Welcome to Me".

Storyn låter kanske inte så märkvärdig, och man kan också ana att filmbolaget inte riktigt tror på filmen som släpper den i Sverige direkt på DVD till synes helt utan marknadsföring. Men Welcome to Me är faktiskt en riktigt bra film, som har en annorlunda och lagom skruvad story. Filmteamet har lyckats med konststycket att göra en underhållande och lättsam film, samtidigt som den har ett djup och även samhällskritik och satir. Det är en tänkvärd film med bra budskap, samtidigt som det fungerar utmärkt även som lättsam underhållning för stunden.

Nu har jag ingen erfarenhet av borderline, men åtminstone för mig som "lekman" uppfattar jag också filmen som trovärdig och någorlunda realistisk. Samtidigt har det blivit en stark och berörande film, och vid ett par tillfällen är det nästan omöjligt att inte fälla ett par tårar. Alice har också blivit en mångbottnad och intressant rollfigur, som är lätt att känna för även när hon uppenbarligen går för långt. Även hennes bästa vän Gina hinner få en del nyanser, även om jag hade velat se ännu mer av henne.

Det är också en riktigt rolig film, där man får skratta en hel del. Jag uppskattar att manusförfattaren helt undviker billig "kiss och bajs"-humor, och här finns heller i stort sett ingen slapstick-komik. Istället rör det sig om mer intelligent och lågmäld humor, som till största delen är ganska mörk. Det uppskattar jag, och manusförfattaren har lyckats hitta precis rätt balans mellan humor och allvar; med tillspetsade men inte för överdrivna rollfigurer och en humor som aldrig tar överhanden från storyn. Den här filmen är ett utmärkt bevis på att det går att skämta om i stort sett alla ämnen, bara man gör det på rätt sätt. Många av de inslag från Alice TV-serie som vi får se är också så absurt härliga att de blir både roliga och tänkvärda då de samtidigt skildrar hennes sjukdom på ett bra sätt.

Överlag har Welcome to Me därför så många positiva egenskaper, att det är svårt att inte bli imponerad av filmen. Samtidigt lider den dock av onödigt många sidohistorier, som visserligen är intressanta men som aldrig hinner få tillräcklig fördjupning för att få någon större relevans. Alice vänskap med Gina är viktig och bra skildrad, men flera av de andra sidohistorierna är mer onödiga. Det rör bland annat Alice homosexuella f.d. man, som aldrig hinner få minsta lilla djup; och Gabe som förblir lite väl endimensionell. Det här beror nog huvudsakligen på att filmen blivit onormalt kort, och klockar in på just under 1 timme 25 minuter. Det är visserligen tillräckligt med tid för huvudhistorien, men inte tillräcklig tid för alla andra sidohistorier; och även den fina historien om Gina får för lite utrymme genom detta.

Filmen hade nog vunnit på att förlängas en del, så att man kunnat lära känna alla mer ingående; och exmaken hade man nog lika gärna kunnat hoppa över helt och hållet då han och hans nya pojkvän egentligen inte har någon relevans till handlingen. Jag är heller inte helt förtjust i det något abrupta slutet, som lämnar lite för många lösa trådar, även om jag i och för sig förstår tanken.

Fotot är snyggt men enkelt, och det tillsammans med det effektiva bildspråket fyller sin funktion. Skådespelarinsatserna är överlag riktigt bra. Framförallt är Kristen Wiig fullständigt lysande i huvudrollen som Alice. Hon spelar naturligt och trovärdigt in i minsta detalj, och spelar samtidigt med en sådan charm och naturlig humor. Jag har alltid tyckt bra om Kristen, men här är hon ännu bättre än vanligt och lyckas att bära upp hela filmen på egen hand. Linda Cardellini är mycket bra som Gina, och spelar trovärdigt i en tyvärr lite för begränsad roll. Jag har varit mycket förtjust i Linda ända sedan den alltför kortlivade Nollor och nördar på 1990-talet, och därför är det glädjande att få se henne i en viktig om än något begränsad roll. Wes Bentley är bra som Gabe, även om han spelar något stereotypt; vilket nog beror både på skådespelaren och på rollfiguren i sig. James Marsden och Joan Cusack är också bra, och gör allt som går av de tämligen underutvecklade rollfigurerna.

Welcome to Me är en riktigt bra och välgjord film, som lyckas med konststycket att blanda humor med allvar på ett lyckat sätt. Det är både roligt, charmigt och berörande; och filmen engagerar hela tiden genom sitt intressanta ämne och trovärdiga skildring. Det är underhållande, samtidigt som det finns ett påtagligt djup och sensmoral. Det förblir fängslande och det händer något hela tiden; men filmens ovanligt korta speltid blir samtidigt ett problem - på en bra bit under en och en halv timme finns helt enkelt ingen tid att hinna lära känna någon annan än Alice riktigt ordentligt, och därför blir många av rollfigurerna endimensionella och i vissa fall även stereotypa. Det är kanske inte menat så, men tiden räcker inte till för att göra birollerna rättvisa. Jag hade också velat se mer av Gina och hennes vänskap med Alice, som är viktig och berörande men får för lite utrymme i och med den korta längden. Men det är ändå en bra och underhållande film, som är väl värd att se för alla som uppskattar lite udda filmer. Den kommer inte att passa alla, men den passar i alla fall mig och jag ger den en stark sjua i betyg.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild i formatet 1,85:1 (nästan fullskärm på en Widescreen-TV) och ljud i Dolby Digital 5.1 på engelska (originalspråk) och tyska (dubbning). Bild- och ljudkvaliteten är riktigt bra. Filmen är textad på nio olika språk, däribland de fyra skandinaviska språken samt engelska för hörselskadade. Tyvärr finns dock ingen vanlig engelsk text och heller ingen svensk text för hörselskadade. Textningen är lagom stor och lättläst, och översättningen överlag bra.

När man matar in DVD-skivan möts man av en distributörsjingel, följt av språkvalsmeny och varningstexter. Därefter kommer man direkt till huvudmenyn, som är snygg och rörlig men som märkligt nog är neutral utan något språk alls. Det är en fin idé, men det fungerar inte riktigt lika bra i praktiken. Att Play-symbolen (en högerriktad pil) innebär att spela filmen kan väl de flesta lista ut, men att en uppslagen bok innebär scenval är knappast lika självklart. Tyvärr finns inget extramaterial alls, vilket är tråkigt om än inte direkt förvånande för en independentfilm som inte visats på bio i de flesta länder.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 18 augusti 2015
Senast uppdaterad: 19 augusti 2015

Recensionen har lästs 2384 gånger av 1432 personer, sedan den 18 augusti 2015

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - TREA - SEXA - FEMMA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern