Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

What Just Happened
(What Just Happened)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Sandrew Metronome för recensionsexemplaret
Sök efter What Just Happened på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Satir / Verklighetsbaserad / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 40 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: USA, 2008
Produktionsbolag: 2929 Productions, Magnolia Pictures & Tribeca Productions
Producent: Mark Cuban, Robert De Niro, Barry Levinson, Art Linson & Jane Rosenthal
Regi: Barry Levinson
Manusförfattare: Art Linson, baserat på en självbiografisk roman av Art Linson
Svensk distributör: Sandrew Metronome Distribution Sverige AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Ben - Robert De Niro Jeremy - Michael Wincott
Lou - Catherine Keener Sig själv - Sean Penn / Bruce Willis
Kelly - Robin Wright Penn Zoe - Kristen Stewart
Dick Bell - John Turturro Scott Solomon - Stanley Tucci
Dr Randall - Kate Burton Dawn - Lily Rabe

© 2929 Productions 2008
Bildkälla: Sandrew Metronome Distribution Sverige

Den amerikanska filmproducenten Art Linson har producerat en mängd filmer genom åren, såsom Häftigt drag i plugget, Fight Club, Into the Wild och Spartan. Då producenter aldrig blivit lika kända eller omtalade som regissörer så har han, trots sin omfattande erfarenhet, förblivit okänd för gemene man. På senare år har han även blivit aktiv som romanförfattare, och skrev 2002 den verklighetsbaserade romanen What Just Happened? Bitter Hollywood Tales from the Front Line om sina erfarenheter inom branschen. Den boken har nu blivit till film, och Art Linson har själv skrivit manuset. Bakom regi står Barry Levinson, som blivit mest känd för filmer som Rain Man och Wag the Dog. Här handlar det just om filmbranschen i Hollywood, och till skillnad från de flesta andra dylika filmer, om just producenter i huvudsak. I centrum står filmproducenten Ben (som enligt uppgift ska vara baserad på Art Linson själv), som nu ska ha premiär på sin nya film Fiercely. Den första testvisningen går allt annat än bra, då testpubliken blir chockade och illamående över slutet då både huvudrollsinnehavaren Sean Penn och hand hund blir brutalt mördade i väldigt blodiga scener. Filmbolagschefen Lou blir oroad, då filmen blivit inbjuden att tävla i filmfestivalen i Cannes, men inte gärna kan skickas i det här skicket. Hon ger därför Ben order om att filmen måste klippas om, så att åtminstone mordet på hunden klipps bort. Problemet är bara att filmens brittiska regissör Jeremy, som inte direkt är mentalt stabil, inte alls kan tänka sig att ändra på slutet - filmen kan inte ändras minsta lilla, utan att förändra hans konstnärliga vision. Ben har även problem med nästa filmprojekt, där Bruce Willis ska spela huvudrollen, men som dock har lagt på sig lite i vikt och anlagt ett stort skägg. Filmbolaget anser att skägget är helt oacceptabelt, men Bruce Willis är inte det minsta intresserad av att raka bort det - även om det sker på bekostnad av filmkontraktet. Till råga på allt är Bens privatliv heller inte det bästa, då han upptäcker att en av hans kollegor har ett förhållande med Bens ex-fru. Och det gör att Ben blir än mer intresserad av att få henne tillbaka...

What Just Happened är onekligen en annorlunda och originell film, och det är absolut välbehövligt att även få se hur producenters vardag i Hollywood ser ut. Annars brukar nästan alla filmer som kretsar kring filminspelningar handla om antingen regissörer eller manusförfattare, så det här är ett önskvärt och intressant ämne. Grundstoryn är ganska intressant, och det finns en hel del lovande material här. Grundkravet för en komedi är givetvis rikliga mängder av humor, och till viss del lyckas filmen att uppfylla det. Periodvis är det riktigt roligt, och visst skrattade jag vid ett flertal tillfällen. Men kvaliteten är ojämn, och mellan varven går filmen mer på tomgång och ett flertal av skämten har helt enkelt inte blivit roliga. Kanske beror det här på att filmen går över huvudet på de flesta tittare. För personer som själv jobbar inom filmbranschen är mycket av det här säkert oerhört roligt i och med igenkänningsfaktorn, men de flesta av oss har ingen sådan erfarenhet, och då blir det heller inte lika roligt. What Just Happened är uppenbarligen menad som en satir över filmbranschen i Hollywood, men som satir håller den tyvärr inte hela vägen. Det blir ärligt talat lite menlöst, och filmen har inte blivit tillräckligt modig för att fungera som satir. Det hade helt enkelt behövts någonting till. Det känns tveksamt vad filmen egentligen försöker att säga. Kanske att filmbolag alltför ofta vill ändra i regissörers idéer för ekonomisk vinnings skull, men då hade det behövts något mer tydligt exempel än just detta hundmord som mer bevisar att regissören är smågalen än att filmbolaget skulle vara fega. Ett annat överhängande problem är att de flesta rollfigurer blivit ganska endimensionella och osympatiska. Det är svårt att bry sig om vad som händer, när ingen känns vare sig realistisk eller sympatisk.

Men det kanske största problemet med filmen är att storyn helt enkelt är för tunn för att hålla en hel film, och det känns snarare som ett TV-avsnitt som dragits ut till långfilmslängd. Humor i all ära, men det räcker inte för att hålla intresset vid liv hela tiden när det i slutändan faktiskt inte händer så mycket, och ingenting egentligen leder någonstans. Därför blir det ofta ganska segt, och filmen hade kunnat kortas ner avsevärt. Skådespelarna är utmärkta, och fastän Robert DeNiro inte tillhör mina favoritskådisar, så måste jag medge att han gör en mycket imponerande insats här. Han spelar starkt och övertygande, och har en klockren komisk tajming. Även Michael Wincott är bra i en mycket udda roll som regissören Jeffrey. Jag blev också imponerad över både Robin Wright Penn, Catherine Keener och inte minst Kristen Stewart (känd från Twilight och Speak), som alla spelar övertygande och trovärdigt. Det är inte lika gott ställt med Bruce Willis i rollen som sig själv, som periodvis spelar över å det grövsta. Det är säkerligen avsiktligt och jag hoppas och tror att Bruce inte är så här extrem i verkligheten, men det känns som för överdrivet beteende för att det ska fungera. Trots det undantaget så råder det ingen tvekan om att skådespelarinsatserna förhöjer helhetsintrycket, och det är delvis tack vare skådespelarna som filmen trots allt blivit fullt sevärd. What Just Happened är helt enkelt en rolig och underhållande film med en smart idé, men som borde ha kunnat bli mycket bättre utifrån samma förutsättningar. Man borde helt enkelt ha kunnat göra mer med samma grundmaterial, och få en lite mer innehållsrik handling, tydligare och kraftigare satir och lite mer humor. Nu räcker det inte längre än till en sexa i betyg, men fortfarande är det absolut en sevärd film, som trots allt kan rekommenderas att ses en gång (men knappast mer) för de flesta. Kort sagt en typisk sådan film som är lämplig att hyra en gång när man inte har något bättre för sig, men som åtminstone undertecknad inte skulle vilja se om.

DVD-utgåvan av What Just Happened erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 1,85:1, och ljudet finns i både Dolby Digital 5.1 och DTS. Bild- och ljudkvaliteten är relativt bra, men utan att utmärkta sig. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen textning för hörselskadade. När man matar in skivan möts man av en distributörsjingel, som följs av språkvalsmeny. När man valt språk visas varningstexter på valt språk. Därefter får vi se några trailers för andra filmer (otextade), som går att hoppa förbi. Slutligen kommer sedan huvudmenyn, som är stilren men enbart på engelska. Det enda extramaterial som finns är en ursprunglig biotrailer för samma film, som textats på svenska. Det är precis så roligt och spännande som det låter... Där tar det roliga slut, och ärligt talat borde man kunna förvänta sig lite mer extramaterial på en nyproducerad amerikansk film som trots allt blivit så omtalad som denna. Enligt uppgift har den amerikanska DVD-utgåvan en hel del extramaterial, men tyvärr har vi inte fått med något av detta på den skandinaviska utgåvan. Riktigt tråkigt, och det borde verkligen vara en självklarhet att man åtminstone försöker att licensiera allt tillgängligt bonusmaterial även på de skandinaviska utgåvorna. Sjävklart kan det finnas fall där det helt enkelt inte är möjligt att få rättigheter till allt material som producerats för utländska utgåvor, men när allt vi får är en ynka trailer så verkar det ganska uppenbart att distributören inte ens har försökt.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 17 april 2009
Senast uppdaterad: 17 april 2009

Recensionen har lästs 3288 gånger av 1818 personer, sedan den 17 april 2009

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion * * *         3
Snittbetyg: * * * * och en halv       4,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TREA - ETTA - TREA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern