Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

While We're Young
(While We're Young)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Scanbox Vision för recensionsexemplaret
Sök efter While We're Young på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 37 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: USA, 2014
Produktionsbolag: A24 Films
Producent: Noah Baumbach, Scott Rudin, Eli Bush & Lila Yacoub
Regi: Noah Baumbach
Manusförfattare: Noah Baumbach
Svensk distributör: Scanbox Entertainment Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Josh - Ben Stiller Cornelia - Naomi Watts
Jamie - Adam Driver Darby - Amanda Seyfried
Leslie - Charles Grodin Kent - Brady Corbet
Marina - Maria Dizzia Fletcher - Adam Horovitz
Ira Mandelstam - Peter Yarrow Tim - Matthew Maher
Tipper - Dree Hemingway Elise - Annie Baker

Josh och Cornelia är en bit över 40 och har varit gifta i många år. Josh är dokumentärfilmare, men har jobbat i åtta års tid på sin senaste dokumentär utan att vara i närheten av klar; medan Cornelia är producent åt sin pappa - den populära dokumentärregissören Leslie Breitbart. Josh och Cornelia lever ett överlag trivsamt liv, men har aldrig fått barn och efter några missfall har de gett upp den tanken. Nu har dock alla deras vänner fått barn, och därför känner de sig utanför i största allmänhet då deras vänner hamnat i helt andra kretsar. Men allt förändras när Josh efter att ha föreläst på ett universitet träffar det unga gifta paret Jamie och Darby, som är i 25-årsåldern. Då de verkar så intressanta bjuder Josh med de nya vännerna ut på restaurang tillsammans med Cornelia, och de blir genast goda vänner. Jamie och Darby lever ett retroliv; ser enbart film på VHS och spelar musik från vinyl. Dessutom är Jamie också dokumentärfilmare, så de har mycket gemensamt. De börjar umgås allt mer, och Josh och Cornelia blir också inblandad i Jamies nya idé om en dokumentär; men att som 43-åringar börja leva som om man vore 25 är inte helt okomplicerat...

Noah Baumbach är utan tvekan en talangfull regissör och manusförfattare, även om ingen av hans senare filmer riktigt kommit upp i samma väldigt höga klass som Oscarsnominerade The Squid and the Whale. Det gäller i och för sig While We're Young också, men det är ändå en riktigt bra och underhållande film. Filmen tar upp intressanta ämnen, och det är imponerande många frågeställningar och ämnen som man tar med sig från filmen. Bl.a. tar filmen upp intressanta frågeställningar kring objektivitet i dokumentärfilmer; ett ämne värt att fundera över.

Filmen är tänkvärd och djupsint, samtidigt som det hela tiden är underhållande. Oavsett ålder är det lätt att känna igen sig hos rollfigurerna, och både Josh och Cornelia har blivit mångbottnade rollfigurer som man tycker om och hela tiden kan relatera till. Darby hinner också få några nyanser, medan Jamie blivit mer stereotyp och enkelspårig; men det är till viss del oundvikligt med den här storyn. Hursomhelst dras man in i handlingen på ett effektivt sätt, och filmen förblir fängslande från början till slut. Det är intressant och mångfacetterat, och man känner igen sig i mycket som händer. Det är realistiskt och jordnära, samtidigt som storyn är något tillspetsad och det även finns en gnutta satir. Det är en svår balansgång, men Noah klarar av den galant.

While We're Young är en riktigt rolig film, där man får skratta ofta och mycket åt de fyndiga replikerna och situationerna. Det mesta är riktigt humoristiskt, och jag uppskattar verkligen den här sortens relativt lågmälda dialogbaserade humor - helt befriat från allt vad slapstick-komik och "kiss och bajs"-humor heter. I dagens läge börjar det tyvärr inte finnas så många manusförfattare som klarar att uteslutande hålla sig till mer intelligent humor, och det här påminner därför mycket om mer gammaldags komedier som till största delen inte längre spelas in. Som vanligt när det gäller Noah Baumbach är dialogen också förstklassig, med en trovärdig och fyndig dialog som sitter som en smäck. Man kan väl lugnt påstå att det långt ifrån är alla manusförfattare som klarar av det.

Dock är filmen något ojämn, och medan den börjar utmärkt följs därefter ett mittparti som känns lite sämre. Bitvis känns den lite för överdriven och dessutom något repetitiv. Den är ändå bra, men under ett tag i mitten känns den långsammare och imponerar inte lika mycket som under den lysande första halvtimmen. Mot slutet tar den sig dock igen, och överlag är det inget långt parti som inte engagerar fullt ut. Jamie känns också lite för stereotyp och klichéartad, vilket är tråkigt då filmen haft potential att skildra alla åldersgrupper med stor trovärdighet. Det är också tråkigt att Darby delvis hamnar i periferin, och får aldrig riktigt det djup jag hade önskat.

Marina och Fletcher har också blivit väldigt underutvecklade och endimensionella, och framstår som ganska osympatiska fastän jag är lite osäker om det är avsiktligt eller inte. Det kan man hursomhelst hellre köpa, för det rör sig ju om biroller i det stora hela; och det finns ju faktiskt gränser för hur många större rollfigurer en film kan få plats med. Jag tycker heller inte riktigt att sidohistorien kring dokumentärfilmerna är lika stark som huvudstoryn om generationsskillnader och 40-årskris - även den delen är i och för sig tänkvärd men inte lika imponerande, plus att det inte känns jättesannolikt med hela tre olika dokumentärfilmare i en och samma film.

While We're Young är en riktigt bra film, som är underhållande och riktigt rolig samtidigt som det finns ett påtagligt djup. Filmen ställer intressanta frågor utan givna svar, och jag uppskattar Baumbachs lågmälda och annorlunda stil. För det här är en förhållandevis originell film, som fungerar bra som både komedi och som drama. Tyvärr kommer den inte upp i samma klass som Noah Baumbachs bästa filmer och det är tråkigt att vissa rollfigurer blivit onödigt klyschiga, men det är ändå en imponerande film som är väl värd att se för alla som uppskattar Baumbachs ovanliga stil. Att sätta betyg på filmen är dock svårt, men efter moget övervägande väljer jag en mycket svag åtta; för helhetsintrycket är trots allt mycket bra trots ett par svackor.

Blu-Ray-utgåvan erbjuder bild i Widescreen med proportionerna 1,85:1, medan ljudet är i DTS-HD 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är mycket bra. Det finns textning på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen textning för hörselskadade. Textningen är tyvärr lite för liten och kantlinjerna är tunna, vilket gör det något svårläst under ljusare partier; men det är ändå en hyfsat lättläst text. Den svenska översättningen håller en hyfsat hög klass, och det mesta är naturligt och normalt. En uppenbar brist är dock att översättaren valt att översätta engelskans roommate med sambo. Det är förstås tekniskt sett korrekt, men i Sverige har vi trots allt en helt annan vedertagen definition på begreppet sambo varför det inte alls passar in i det här sammanhanget. Nog för att det är ett lite svåröversatt ord, då svenskans rumskompis aldrig blivit lika vedertaget som engelskans roommate, men det hade ändå varit ett betydligt bättre val i sammanhanget.

När man matar in BD-skivan möts man av en distributörsjingel följt av språkvalsmeny och varningstexter (som inte går att hoppa förbi). Därpå kommer man direkt till huvudmenyn, som är rörlig och stilren men tyvärr endast engelskspråkig. Tyvärr verkar det ha uppstått en authoringmiss på huvudmenyn, som gör att det där inte går att ställa in textning - klickar man på "Subtitles" händer istället ingenting alls. Nu är det ju dock inte hela världen, i och med att språket man valt i den inledande språkvalsmenyn avgör förvalt textningsspråk; och sen kan man ju alltid ställa in text manuellt när filmen har börjat.

Som bonusmaterial hittar vi sex olika bakom kulisserna-inslag, som samtliga verkar vara producerade i PR-syfte i samband med premiären - ett inslag om rollbesättningen, ett om regissören, ett om generationsklyftor vad gäller teknik, ett om skådespelaren Charles Grobin och de sista två om specifika minnesvärda scener i filmen. Alla inslag är på mellan en och två minuter styck och är intressanta med viss matnyttig information, men hinner förstås aldrig gå in på djupet och heller inte ta upp särskilt mycket om själva inspelningen eller ens om manuset. Slutligen finns fyra trailers för andra filmer, individuellt valbara från en meny. Bonusmaterialet har tyvärr ingen textning alls, varken svensk eller engelsk, vilket känns lite svagt; men dessbättre rör det sig i alla fall om ovanligt enkel och tydlig engelska där i alla fall undertecknad inte hade några svårigheter att hänga med.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 22 november 2015
Senast uppdaterad: 23 november 2015

Recensionen har lästs 2435 gånger av 1387 personer, sedan den 22 november 2015

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion * * * * *       5
Snittbetyg: * * * * * * och en halv     6,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - TREA - ETTA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern