Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Whiteout
(Whiteout)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Warner Home Video för recensionsexemplaret
Sök efter Whiteout på CDON
   ANNONS
Drama / Action / Kriminal / Deckare / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 36 minuter
Genre: Kriminaldramathriller
Produktionsland/år: Frankrike/Kanada/USA, 2009
Produktionsbolag: Warner Bros. Pictures & McMurdo (Canada) Productions, i samarbete med Dark Castle Entertainment & Studio Canal
Producent: Susan Downey, David Gambino, Joel Silver & Greg Rucka
Regi: Dominic Sena
Manusförfattare: Jon Hoeber, Erich Hoeber, Chad Hayes & Carey Hayes, baserat på ett seriealbum av Greg Rucka & Steve Lieber
Svensk distributör: Warner Bros. Entertainment Sverige AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Carrie Stetko - Kate Beckinsale Robert Pryce - Gabriel Macht
Dr. John Fury - Tom Skerritt Delfy - Columbus Short
Russell Haden - Alex O'Loughlin Sam Murphy - Shawn Doyle
Jack - Joel Keller Rhonda - Erin Hickock

Den amerikanska regissören Dominic Sena började sin karriär med att regissera musikvideor, och har ansetts som en av de främre musikvideoregissörerna. På senare år har han istället övergått till spelfilmer, och har legat bakom filmer som Gone in 60 Seconds och Swordfish. Hans senaste film heter Whiteout, och bygger på ett seriealbum skrivet av Greg Rucka samt illustrerat av Steve Lieber. Här rör det sig om en kriminalthriller, om än i ovanlig miljö. Handlingen utspelas på Sydpolen, och på en amerikansk forskningsstation har den amerikanska sheriffen Carrie Stetko varit placerad de senaste två åren. Hon har nu sagt upp sig, och har bara ett par dagar kvar på jobbet. Men då hittas ett människolik nedgrävd i isen, och rättsläkaren konstaterar snart att personen ifråga blivit mördad. Det är det första mordet någonsin på Antarktis, och nu måste Carrie utreda fallet och lista ut vem mördaren är. Det kompliceras dock av att temperaturer på -50 grader tillhör vardagsmat, och av att det inte finns lika modern utrustning att tillgå som i andra länder. Dessutom börjar vinterhalvåret att närma sig, och vintern på Antarktis innebär temperaturer på närmare -80 grader och kraftiga stormvindar på 40 sekundmeter. Under vinterhalvåret går det inte att ta sig från Antarktis, då inga transportmedel fungerar. Nu återstår därför bara ett par dagar innan det sista flygplanet går från Sydpolen, och innan dess måste Carrie ha löst fallet för att inte ensam bli fast på Sydpolen i ett halvår...

Att förlägga en kriminalthriller på Sydpolen är onekligen ett nytt begrepp, och för det förtjänar producenterna bakom Whiteout en eloge. Utredningsmässigt och dramaturgiskt väntar dock inga större överraskningar, utan det är bara just det hårda klimatet som gör att filmen sticker ut från mängden. I övrigt håller den sig till de traditionella mallarna för genren, och erbjuder inte många nya begrepp. Det räcker dock ganska långt för att trots allt göra filmen till någorlunda nyskapande, och storyn är intressant. Carrie Stetko har dessutom blivit en mångbottnad och nyanserad rollfigur, vilket ytterligare förhöjer helhetsintrycket och gör att man trots allt bryr sig om vad som kommer att hända. Men de flesta övriga rollfigurer är mer eller mindre endimensionella, och de får vi tyvärr inte lära känna alltför väl.

Ett annat problem är att de mer fartfyllda actionsekvenserna känns oengagerande, och det blir mest intressant vid mer stillastående miljöer. En bidragande orsak är att ett flertal scener utspelas utomhus i extrem snöstorm, och då är det allt annat än lätt att se vad som verkligen händer. I vissa fall kan man inte ens avgöra vem som är vem, och då är det svårt att engageras av vad som händer. Det är också bara vid enstaka tillfällen som det blir riktigt spännande, medan det annars mest handlar om ett mer lugnt drama. Bitvis är det också lite förutsägbart, även om en del överraskningar och oväntade vändningar dyker upp. Ibland känns det också en smula segt, och filmen skulle nog ha vunnit på att kortas ner något. Men i övrigt är det en intressant och engagerande film, som genom klimatet har en del nya begrepp och håller intresset vid liv nästan hela tiden. Man bryr sig om i synnerhet Carrie, och vill hela tiden veta vad som ska hända och hur allting hänger ihop.

Whiteout erbjuder ett snyggt foto, med en hel del vackra vyer över det snötäckta Antarktis. Bildspråket känns både nytt och effektivt, och imponerar stort. Skådespelarinsatserna är också bra, där i synnerhet Kate Beckinsale imponerar stort i huvudrollen. Därutöver är också Gabriel Macht, Alex O'Loughlin och Columbus Short riktigt bra i sina respektive roller, och alla spelar naturligt och övertygande. Alla fyller sin funktion, men ingen lyckas att riktigt sticka ut ur mängden på samma sätt som Kate, som är mycket bra.

Whiteout är egentligen inte en särskilt originell film, utan är till största delen en traditionell kriminalthriller av samma slag som det redan går tolv på dussinet av. Men genom att förlägga handlingen till det extrema klimatet på Sydpolen, med de problem det medför, lyckas filmen trots allt att skapa något hyfsat nyskapande med en del nya begrepp. Det har också blivit en intressant och engagerande film, men den fungerar bättre vid drama- och thrillerinslag medan actionsekvenserna känns oinspirerade. Därför hade filmen utan tvekan haft potential att bli bättre utifrån samma idé, men den fungerar ändå bra som underhållning för stunden. Därför är Whiteout fullt sevärd, men har inte blivit särskilt minnesvärd, varför mitt betyg stannar vid en svag sjua.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 2,40:1, medan ljudet är i Dolby Digital 5.1. Förutom det engelska originalljudet, finns även ett spanskt och tyskt ljudspår. Filmen är textad på sju olika språk, däribland de fyra skandinaviska språken samt engelska för hörselskadade. Tyvärr finns dock ingen vanlig engelsk text, och heller ingen svensk text för hörselskadade. Textremsorna är i minsta laget, men trots allt ganska lättlästa. Den svenska översättningen håller relativt hög klass. När man matar in DVD-skivan möts man av distributörsjingel, som följs av språkvalsmeny (eller egentligen landsval). Av någon outgrundlig anledning finns det ett 50-tal länder fördelade på tre sidor att välja mellan på menyn - många fler än de länder som den här DVD-utgåvan faktiskt kommer att släppas i. Väljer man Sverige, visas det två olika trailers för andra filmer, som går att hoppa förbi. Den här gången dock ingen anti-piratpropaganda, vilket är positivt. Vi möts därefter av huvudmenyn, som är stilren och stillastående, men som tyvärr bara finns på engelska. Märkligt nog tycks språkvalet i början bara påverka vad som ska visas innan menyn, och påverkar inte vilket språk som filmen kommer att visas på. Även om man väljer Sverige som land så visas filmen som standard utan text. För att välja textning, måste man gå in under "Languages" från huvudmenyn, och där välja ljudspår och textspår. Därför finns det egentligen ingen anledning att välja Sverige från landsmenyn. Jag rekommenderar istället att man väljer antingen Australien eller Storbritannien som land - då slipper vi nämligen alla trailers, och kommer direkt till huvudmenyn.

Ett nytt irritationsmoment uppstår dock efter att man sett klart filmen. Av någon outgrundlig anledning visas då varningstexter på 40 olika språk (!), trots att majoriteten av dessa inte ens finns med på skivan och att den här DVD-utgåvan inte säljs i något land där man talar merparten av språken. Dessa visas en i taget med 10 sekunder per språk, vilket alltså innebär att det visas varningstexter i över sex minuter. Det går heller inte att hoppa förbi dessa överhuvudtaget, varken genom att gå till nästa kapitel, genom att trycka på menyknappen eller ens genom att spola förbi på bild. Har varningstexterna börjat visas, så går ingenting att göra på drygt sex minuter, om man inte stänger av DVD-spelaren. För att undvika att få ett nervöst sammanbrott innan huvudmenyn visas igen, måste man därför komma ihåg att avbryta filmen innan varningstexterna börjar visas, genom att trycka på DVD-spelarens menyknapp innan filmen visats helt klar (förslagsvis under den avslutande Warner-loggan i slutet av eftertexterna). Varför ska det vara så svårt att följa en del andra distributörers exempel, och bara visa varningstexter på det språk som man valt textning på...? Det enda extramaterial som finns är två bortklippta scener. De är intressanta att se på och det första är också småroligt, men ingen av dem tillför något till själva handlingen som sådan. Därför är det förståeligt att de klippts bort. Där tar det roliga slut, och fastän filmen släppts direkt på DVD så borde man kunna förvänta sig lite mer extramaterial än så här. De bortklippta scenerna har tyvärr ingen svensk text, men däremot finns engelsk text som definitivt är bättre än ingenting.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 4 april 2010
Senast uppdaterad: 5 april 2010

Recensionen har lästs 3269 gånger av 1855 personer, sedan den 4 april 2010

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * * *       5
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - TREA - SEXA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern