Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

XX/XY
(XX/XY)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Pan-Vision för recensionsexemplaret
Sök efter XX/XY på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Romantik / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 30 minuter
Genre: Romantisk dramakomedi
Produktionsland/år: USA, 2002
Produktionsbolag: Intrinsic Value Films & IFC Films
Producent: Isen Robbins, Mitchell Robbins & Aimee Schoof
Regi: Austin Chick
Manusförfattare: Austin Chick
Svensk distributör: PAN Vision AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Coles - Mark Ruffalo Sam - Maya Stange
Thea - Kathleen Robertson Claire - Petra Wright
Miles - David Thornton

Här kommer ännu en amerikansk independentfilm, som fick mycket bra kritik efter att den ursprungligen visats på Sundance Film Festival. Mig veterligen har den dock inte visats på bio i Sverige, utan släpptes direkt på video och DVD. I filmens inledning får vi träffa de två universitetsstuderande tjejerna Sam och Thea, som delar lägenhet. De lär båda två känna en filmskapare (vill han åtminstone själv...) vid namn Coles, och de inleder ett ovanligt triangeldrama. Med tiden börjar Coles och Sam att få känslor för varann, och blir tillsammans. Men deras märkliga öppna relation spårar ur, och en dag ertappar Sam Coles med att ligga med Thea. Det innebar slutet för Coles och Sams förhållande, och hon vill inte veta av honom mer. Därefter hoppar handlingen framåt 10 år, då alla tre personerna är i 30-års-åldern. Thea är nu lyckligt gift, och Coles - vars filmkarriär gått åt skogen och nu jobbar på en reklambyrå - har en seriös samborelation sedan fem år tillbaka. Men en dag träffar Coles både Thea och Sam, som nyligen kommit tillbaka från utlandet, och Coles gamla känslor för Sam kommer tillbaka...

Det här är en ovanlig film, såtillvida att händelserna både 1993 och "nutid" (som inte specificerats närmare) får stor vikt. De första 35 minuterna är i praktiken en sorts väldigt lång prolog över vad som hände 1993, och därefter flyttas vi fram till nutid för resten av filmen. Den första delen känns lite utdragen och oseriös, även om den också är viktig för de fortsatta händelserna. Resten av filmen blir bättre, och känns mycket välgjord och verklighetstrogen. Vi får lära känna alla karaktärerna ganska väl, och manuset känns mycket genomarbetat. För en gångs skull finns inga tydliga "skurkar" eller ens "hjältar", utan man kan tydligt hitta bra och dåliga sidor hos alla; och kan heller inte med säkerhet avgöra vad som verkligen är rätt och fel handlat. På så vis känns filmen mycket realistisk och mänsklig. Filmen är smårolig, men någon ren komedi är det inte (trots att omslaget anger det) - istället är det dramat och relationerna som ligger i centrum. Skådespelarna är mycket bra - framförallt Kathleen Robertson (kanske mest känd från TV-serien Beverly Hills 90210) och australiensiska skådespelerskan Maya Stange är fullständigt lysande i sina roller. Mark Ruffalo är jag inte riktigt lika förtjust i - framförallt känns inte personkemin mellan honom och hans två kvinnliga medspelare som helt naturtrogen. Vissa scener i filmens andra del (nutidsdelen) känns också lite för avkortade, och filmen hade tjänat på att större vikt lagts vid nutid och lite mindre del på tillbakablicken. Slutet känns också lite avbrutet, och det känns som att det funnits mer att berätta som vi inte får se. Det hade onekligen inte skadat med lite mer genomarbetat slut, så att vi får se lite mer av hur alla tänker. Men trots bristerna är det en välgjord och genomtänkt film, som känns mycket verklighetstrogen och med mänskliga och genomtänkta karaktärer. Slutbetyget blir en stark sexa, och jag har nästan god lust att ge den en sjua...

DVD-utgåvan från Pan-Vision är avsedd för Skandinavien, och bilden är i anamorfisk Widescreen. Omslaget specificerar inte formatet närmare, men såvitt jag kan avgöra är filmen i 1,78:1 (d.v.s. fullskärm på en Widescreen-TV). Uppgifter på Internet går isär, så jag kan inte med säkerhet avgöra vilket format filmen ursprungligen spelats in i, men det mesta verkar tyda på att filmen är gjord i 1,85:1; vilket i så fall skulle innebära att denna DVD-utgåva är aningen kapad med några millimeter upptill och nedtill. Ljudspår finns i vanlig stereo samt Dolby Digital 5.1 - båda på engelska. Exakt anledningen till dessa dubbla format vet jag inte, då ljudspåren låter ganska likvärdiga nedmixade till stereo på en vanlig TV. Största skillnaden är att stereospåret har märkbart lägre ljudkvalitet, varför jag rekommenderar 5.1-spåret även om man inte har surround-anläggning. Textning finns på svenska, norska, danska och finska; men tyvärr inte engelska och heller ingen textning för hörselskadade. När man startar skivan möts man av kombinerad vinjett och varningstext på totalt 14 sekunder (som tyvärr inte går att hoppa förbi), och därefter språkvalsmeny. Sen visas huvudmenyn (tyvärr enbart på engelska), som består av början av förtexterna med en färgad platta över för att täcka över själva texterna samt knappar därpå. Det enda extramaterial som erbjuds är en ursprunglig amerikansk biotrailer för samma film - inte mycket att hurra för... Jag har full förståelse för att det knappast finns samma möjligheter att ordna fram extramaterial till smala independent-filmer som till stora Hollywood-filmer; men jag tycker ändå att det borde finnas bevarat eller gå att nyproducera någonting mer att kunna ta med (intervjuer, bortklippta scener, eller vad som helst), utan att det behöver kosta alltför mycket. Såvitt jag förstår har dock filmens amerikanska region 1-utgåva heller inget extramaterial att tala om, så vi går åtminstone inte miste om någonting specifikt i Skandinavien.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 15 april 2006
Senast uppdaterad: 15 april 2006

Recensionen har lästs 3385 gånger av 1763 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion * * *         3
Snittbetyg: * * * * och en halv       4,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - SJUA - FYRA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern