Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Zookeeper
(Zookeeper)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Zookeeper på CDON
   ANNONS
Komedi / Romantik / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Barn / Familj / Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 42 minuter
Genre: Komedi
Produktionsland/år: USA, 2011
Produktionsbolag: Columbia Pictures, Metro-Goldwyn Mayer, Happy Madison Productions & Broken Road Productions
Producent: Todd Garner, Adam Sandler, Kevin James & Jack Giarraputo
Regi: Frank Coraci
Manusförfattare: Nick Bakay, Rock Reuben, Kevin James, Jay Scherick & David Ronn
Svensk distributör: Walt Disney Studios Motion Pictures (Sweden) AB & Sony Pictures Releasing Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Griffin - Kevin James Kate - Rosario Dawson
Stephanie - Leslie Bibb Gale - Joe Rogan
Venom - Ken Jeong Shane - Donnie Wahlberg
Dave - Nat Faxon Robin - Steffiana De La Cruz
Nimer - Brandon Keener Jürgen Mavroc - Thomas Gottschalk
Joe (lejon) - Sylvester Stallone Janet (lejon) - Cher
Donald (kapucinapa) - Adam Sandler Bernie (gorilla) - Nick Nolte
Mollie (giraff) - Maya Rudolph Sebastian (varg) - Bas Rutten
Jerome (grizzlybjörn) - Jon Favreau Bruce (grizzlybjörn) - Faizon Love
Barry (elefant) - Judd Apatow Elmo (struts) - Richie Minervini

Griffin Keyes jobbar som djurskötare på Franklin Park Zoo i Boston, och får sitt hjärta krossat när han friar till sin flickvän Stephanie och får nej då hon inte tycker att hans yrke är tillräckligt "seriöst". Fem år senare har han nästan helt glömt bort Stephanie och är ansvarig djurskötare på samma djurpark. Han har ingen flickvän, men är omtyckt av både djur och personal; inte minst kollegan Kate. Men på hans bror Daves förlovningsfest blir Stephanie inbjuden, och genast kommer alla känslor tillbaka till Griffin. Men numera har Stephanie en ny pojkvän; den motbjudande Gale. Då Dave erbjuder Griffin ett något mer lukrativt jobb som bilförsäljare överväger han att tacka ja till det, då han tror att det skulle få Stephanie att komma tillbaka till honom. Men djuren i djurparken vill sannerligen inte bli av med Griffin som djurskötare, och de inleder en storslagen plan för att försöka få Stephanie att falla för Griffin utan att han ska behöva byta jobb. Men det innebär att de måste avslöja sin stora hemlighet för Griffin; att alla djur egentligen kan prata (engelska!) fast de inte visar det för människor...

Zookeeper är sannerligen ingen djup film, och särskilt originell är den heller inte. Även om det inte tillhör vanligheten så har vi trots allt sett ett flertal tidigare filmer med talande djur, och jag kan inte påstå att den här tillför särskilt mycket nytt till genren. Men det är trots allt en kul och intressant grundstory, och det har blivit en underhållande film. Bitvis är den riktigt rolig, och jag skrattade vid ett flertal tillfällen. Ibland riktigt stora skratt, och ibland bara småfniss; men man har i alla fall kul när man ser den.

Rollfigurerna är trevliga, och tiden går snabbt då Zookeeper trots allt roar och engagerar från början till slut. Särskilt mångbottnade karaktärer är det dock inte, utan de flesta framstår som mer eller mindre endimensionella. Det är framförallt uppenbart med de två större kvinnliga rollfigurerna, där karaktärsdragen har överdrivits så rejält att det inte ska gå att ta miste på vem man "ska" sympatisera med och heja på. Jag vill inte avslöja något för att inte förstöra de (väldigt små) överraskningar som finns, men jag hade gärna sett att manusförfattarna kunnat tona ner en av de kvinnliga rollfigurerna för att framstå som mer mänsklig.

Humorn känns inte heller alltför sofistikerad, utan det handlar mycket om lättsam slapstick och "kiss och bajs"-humor. Framförallt stör jag mig över att komiken i alltför många fall ska gå ut på Griffin beter sig allmänt korkad, inte har en blekaste aning hur man ska prata med tjejer och framförallt tar djurens råd alldeles för bokstavligt utan att verka kunna tänka själv. Man behöver väl knappast vara ett geni för att komma fram till att parningsråd från vargar och apor (som att exempelvis kissa på varandra) knappast är särskilt tillämpbart på människor... En del av råden är så oerhört opassande att ingen normalt funtad människa skulle ta dem bokstavligt, men Griffin är tydligen ett undantag. Förmodligen passar sådan humor bättre till barn än till vuxna, men det borde inte vara en omöjlighet att få till lite mer generell humor som även vuxna kan uppskatta.

Zookeeper är också ganska förutsägbar, och när det gått en halvtimme av filmen har man sett så pass mycket att slutet känns uppenbart. Då väntar inte speciellt många överraskningar längre, och det mesta är ingen större konst att förutspå. Förvisso kan detsamma sägas om väldigt många komedier, men det vore önskvärt om det åtminstone fanns fler överraskningar efter vägen; för att inte tala om nedtonade karaktärer så att det inte ska kännas lika övertydligt hur manusförfattarna vill att vi ska tycka och känna.

Fotot är snyggt och fyller absolut sin funktion, men utan att uppnå nya höjder eller erbjuda något originellt bildspråk. Djuren i filmen består av en blandning av riktiga djur med datoranimerade munnar och helt och hållet datoranimerade djur, och det fungerar ganska väl. Överlag ser det hyfsat verkligt ut och en del av de datoranimerade scenerna ser verkligen ut som riktiga djur, men ibland blir det lite väl övertydligt att det rör sig om animation och de digitalt redigerade munnarna sticker ibland ut på ett inte alltför verkligt sätt; något som åtminstone jag främst reagerade på med chimpansen Donald. Skådespelarinsatserna är överlag bra. Kevin James spelar ungefär samma slags karaktär som han oftast gjort (inte minst i TV-serien Kung av Queens), men gör en stabil och fin insats. Rosario Dawson är utmärkt som kollegan Kate, och spelar mycket övertygande och trovärdigt. Det är också trevligt att återse den alltför underutnyttjade Leslie Bibb från den tyvärr ganska kortlivade TV-serien Popular, och hon gör återigen en utmärkt insats. Tyvärr tycker jag dock att Joe Rogan spelar över som pojkvännen Gale.

Zookeeper har inte speciellt mycket nytt att erbjuda till en bekant genre, utan kör med gamla beprövade metoder utan större överraskningar. Jag hade väntat mig att få skratta lite mer än jag faktiskt gjorde, vilket hade gjort de andra bristerna lättare att komma över. Men det är ändå en trevlig och underhållande film, med viss charm och trevliga men inte särskilt djupa rollfigurer. Jag uppskattar också att romantiken blivit relativt nedtonad och filmen aldrig blir översentimental eller överromantisk. Men tyvärr inte heller alltför djup, och även om jag hade trevligt när jag såg den så vill jag inte se om filmen i första taget. Men som lättsam underhållning för stunden duger det gott, och efter viss tvekan ger jag filmen en stark sexa i betyg. Det hade dock räckt om bara ett par av de mest onödiga scenerna med värdelösa råd från djur hade tonats ner eller tagits bort för att filmen skulle förtjäna en sjua.

Trots att Zookeeper är en familjefilm som till stor del verkar vara riktad mot barn, så har filmen inte dubbats till svenska utan visas på bio endast i textad originalversion. Det är visserligen en spelfilm och sådana brukar ju barn av tradition kanske inte se på lika mycket som tecknade filmer, men då det är en så pass barnvänlig familjefilm där en del av humorn är uppenbart riktad till barn, så tycker jag att filmen hade vunnit på att även dubbas till svenska. Vi får hoppas att så sker till DVD-releasen...

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 8 september 2011
Senast uppdaterad: 9 september 2011

Recensionen har lästs 4397 gånger av 2571 personer, sedan den 8 september 2011

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - NIA - TVÅA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern