Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Annihilation
(Annihilation)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Fox-Paramount Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Annihilation på CDON
   ANNONS
Drama / Science-fiction / Äventyr / Thriller / Övernaturligt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 55 minuter
Genre: Science-fictiondramathriller
Produktionsland/år: Storbritannien/USA, 2018
Produktionsbolag: Paramount Pictures, Skydance Productions & DNA Films
Producent: Andrew Macdonald, Allon Reich, Scott Rudin & Eli Bush
Regi: Alex Garland
Manusförfattare: Alex Garland, baserat på en roman av Jeff VanderMeer
Svensk distributör: Paramount Home Entertainment Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Lena - Natalie Portman Kane - Oscar Isaac
Dr. Ventress - Jennifer Jason Leigh Anya Thorensen - Gina Rodriguez
Cassie Sheppard - Tuva Novotny Josie Radek - Tessa Thompson
Lomax - Benedict Wong Katie - Sonoya Mizuno
Daniel - David Gyasi Shelley - Josh Danford
Mayer - Sammy Hayman Ambulanssjukvårdare - John Schwab

Biologiprofessorn Lena har haft svårigheter att komma över sin man Kane, som ett år tidigare försvunnit under ett hemligt uppdrag och som antagits vara död. Men till hennes stora chock dyker Kane en dag plötsligt upp igen, men lyckan blir kortvarig då han snabbt blir svårt sjuk och ligger nära döden. På en hemlig militäranläggning förklarar psykologen dr. Ventress för Lena att Kane och hans team varit på uppdrag in i "Skimret" - ett mystiskt regnbågsliknande område som dykt upp från en landad meteor tre år tidigare vid ett fyrtorn i Florida, och som sedan dess ökat i storlek hela tiden. Ett flertal militärteam har skickats in i Skimret för att försöka stoppa det, men ingen har någonsin kommit tillbaka därifrån; åtminstone innan Kane lyckades göra just det. Då området blir större och större hela tiden är det bara en tidsfråga innan delstaten och i förlängningen kanske hela världen blir obeboelig, så nu börjar goda råd vara dyra. Dr. Ventress planerar därför att göra en ny expedition ut i det okända området, och Lena insisterar på att följa med. Med på uppdrag följer också ambulanssjukvårdaren Anya, geomorfologen Cassie och fysikern Josie. Det blir den första expeditionen ut i "Skimret" som inte består av militärer, och likaså den första expeditionen med kvinnor. Men "Skimret" är en både mystisk och farlig plats, där inget är som det verkar och där allt och alla i zonen är muterade...

Alex Garlands förra Ex Machina var en bra och lyckad film, och därför hade jag ganska höga förväntningar inför Annihilation. Delvis infriades dem, och delvis inte. Det är en ganska bra film, som är underhållande och hyfsat tänkvärd. Premissen och grundstoryn är ovanligt originell och nyskapande, och jag uppskattar att manusförfattarna faktiskt lyckats åstadkomma någonting nytt i ett klimat där de flesta filmer är rena rama efterapningarna.

Det är intressant och fascinerande, och överlag har det blivit en engagerande film där man sitter som klistrad framför TV:n. Stämningen är utmärkt, och filmen har en effektiv stämning och atmosfär som gör att man dras in i filmen på ett ovanligt lyckat sätt. Det är också både spännande och obehagligt, och filmen lyckas på ett skickligt sätt att måla upp en psykologisk obehagsstämning utan att det för den skull blir en skräckfilm.

Det är en långsamt berättad film, som tar god tid på sig att introducera rollfigurerna och premissen. Det finns inte mycket till action, utan det är en långsam film; men då det trots allt hela tiden händer något upplevs det aldrig någonsin segt. Framförallt Lena har också blivit en mångfacetterad och intressant rollfigur, med många nyanser. Överlag är det också en ovanligt nyanserad film, där inget är helt svart eller vitt. Här finns ett påtagligt djup, och en del existensiella ämnen tas upp på ett lyckat sätt. Det är också en trevlig omväxling att alla fem större rollfigurer är kvinnor, som alla är aktiva och tuffa rollfigurer och med i alla fall vissa nyanser. Av de större rollfigurerna är det bara Kane som är man, och även fast mycket kretsar kring honom så lyser han oftast med sin frånvaro.

Annihilation börjar riktigt bra, och då det både är intressant, förhållandevis djupsint och fängslande hålls intresset vid liv på ett sällsynt lyckat sätt. Det finns en viss spänning, fascinerande rollfigurer och en fantastisk atmosfär. Inledningen fungerar utmärkt, och likaså när vi får följa med de fem kvinnorna in i "Skimret". Med de fantasifulla mutationer som förekommer där inne blir det både charmigt, spännande och mystiskt, och jag ville hela tiden veta mer.

Problemet är bara det att ju längre tiden pågår, desto mer börjar filmen sakta men säkert spåra ur. Det blir lite för mycket av det goda, och det fungerar inte riktigt lika bra som när man varit mer återhållsam och mystisk. Värst blir det under den sista halvtimmen, då filmen närmast börjar likna något slags psykedeliskt experiment, och den redan något urspårade berättelsen blir minst sagt flummig. Då går det alldeles för långt, och det blir så mystiskt och flummigt att allt närmast blir obegripligt. Det känns som att manusförfattaren fått stora svårigheter att knyta ihop säcken, och slutet lämnar en något antiklimaktisk eftersmak. Under den sista halvtimmen tycker jag heller inte riktigt att filmen lyckas att hålla ihop logiskt, ens inom sin egen premiss, vilket är olyckligt då filmen före det lyckats att hålla en konkret röd tråd och upplevts trovärdig trots den surrealistiska handlingen.

De övriga rollfigurerna utöver Lena får heller inte riktigt lika mycket substans som jag hade önskat, och framförallt dr. Ventress får vi knappt veta någonting om. När eftertexterna börjar rulla återstår också ett flertal frågetecken, som i alla fall inte undertecknad lyckades bli klok på, och jag hade önskat att få veta lite mer om flera olika aspekter.

Fotot är snyggt, och filmen har ett starkt och effektivt bildspråk. Specialeffekterna varierar en del, och medan själva "skimret" skildras på ett ypperligt sätt känns en del av de muterade varelserna inte helt övertygande; och under den sista halvtimmen känns designen av det mesta något tveksam. Skådespelarinsatserna är mycket bra, och Natalie Portman är utmärkt i huvudrollen som Lena. Hon spelar övertygande och naturligt helt utan överspel, varför man hela tiden känner för henne. Gina Rodriguez, Tessa Thompson och Tuva Novotny är också mycket bra, och övertygar starkt i roller som trots att de är något underutvecklade aldrig upplevs stereotypa. Jennifer Jason Leigh gör förmodligen allt som går i den tyvärr lite för underutvecklade rollen som dr. Ventress. Oscar Isaac är bra som Kane, men får inte mycket att arbeta med.

Annihilation är en ganska bra och välgjord film, med imponerande skådespelarinsatser, en utmärkt stämning och en originell story. Jag uppskattar det djupsinta temat, den övertygande obehagskänslan och det imponerande sättet att bygga upp spänning och känsla trots en långsam stil. Här blandas också olika genrer på ett ovanligt lyckat sätt, och det finns delar av både drama, thriller, action och science-fiction. Den första timmen är utmärkt, men sen börjar tyvärr filmen sakta men säkert att spåra ur, för att under den sista halvtimmen bli nästan obegripligt helflummig och närmast börjar kännas som ett psykedeliskt konstexperiment... Det antiklimaktiska slutet gör tyvärr att filmen tappar en del av helhetsintrycket, men det är ändå en välgjord och intressant film som är värd att se för alla som uppskattar lite udda filmer. En del kommer säkert att uppskatta filmen mer än jag, men den flummiga upplösningen gör att jag inte med gott samvete kan ge filmen mer än en svag sjua i betyg; fastän filmen länge hade förtjänat ett högre betyg än så.

Blu-Ray-utgåvan innehåller bild i Widescreen med proportionerna 2,39:1, medan ljudet är i Dolby Atmos 7.1 på engelska, med en kärna i Dolby TrueHD för bakåtkompatibilitetens skull. Ljudspåret verkar dock vara mastrad eller konfigurerat annorlunda än de flesta andra Blu-Ray-filmer med Dolby Atmos-ljud, för medan de flesta filmer spelas upp direkt i Dolby TrueHD om man inte har Atmos-stöd på sin hemmabioreceiver, var jag här tvungen att gå in och experimentera med Blu-Ray-spelarens avancerade finesser innan jag till sist lyckades få något annat än stereoljud. Lite besvärligt och märkligt. Allra bäst hade det varit om man för kompatibilitetens skull också kunnat ta med ett ljudspår i DTS-HD, då det stöds av alla Blu-Ray-spelare och receivers utan krångligheter. Dessutom finns några dubbade ljudspår i DTS-HD. Bild- och ljudkvaliteten är mycket bra, och jag uppskattar att bakhögtalarna används flitigt; men lite synd att nästan all dialog ligger i centern. Filmen är textad på ett dussintal olika språk, däribland de fyra skandinaviska språken, och dessutom finns både vanlig engelsk text samt engelska för hörselskadade; trevligt och alltför sällsynt nuförtiden. Tyvärr finns dock ingen svensk text för hörselskadade. Texten är lagom stor och relativt lättläst, men kantlinjerna är ganska tunna. När man matar in BD-skivan möts man av en distributörsjingel, varpå man får välja språk från en enkel språkvalsmeny. Därefter visas varningstexter på valt språk, innan man direkt kommer till huvudmenyn som är stillastående men stilren.

Som bonusmaterial hittar vi tre bakomkulisserna-dokumentärer, som alla tre är indelade i två olika delar som har en speltid på runt 25 minuter per dokumentär. Den första handlar om bearbetningen av den itterära förlagan, handlingen, stilen och rollfigurerna. Den andra handlar om inspelningen, inspelningsplatser, scenografi och specialeffekter. Den tredje tar upp vetenskapen bakom filmen, den visuella stilen och en del om regin. Det är ganska intressant, och vi får en del matnyttigt där framförallt uppgifterna från bokens författare samt inspelningen är värdefullt. Men i likhet med många andra bakom kulisserna-dokumentärer förekommer lite för mycket skryt över regissören och skådespelarna, och ibland tar dokumentärerna lite för mycket tid på sig åt att berätta sådant som borde ha gått att förmedla betydligt snabbare. Hur många kommer egentligen ha tålamod nog för att se bakom kulisserna-dokumentärer på närmare 1 timme 20 minuter...? Glädjande nog är allt bonusmaterial textat på svenska - det är mycket glädjande att Paramount fortfarande satsar på skandinavisk text av bonusmaterial, i en tid när de flesta andra distributörer sedan länge har övergett det.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 24 maj 2019
Senast uppdaterad: 24 maj 2019

Recensionen har lästs 922 gånger av 611 personer, sedan den 24 maj 2019

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
BD-produktion * * * * * *      6
Snittbetyg: * * * * * * och en halv     6,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - ETTA - FEMMA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern