Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Att göra en pudel
(Att göra en pudel)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Nordisk Film för recensionsexemplaret
Sök efter Att göra en pudel på CDON
Drama / Komedi / Romantik / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 32 minuter
Genre: Romantisk dramakomedi
Produktionsland/år: Sverige/Norge, 2006
Produktionsbolag: Breidablick Film, Cinema Art Productions & Cinenord Spillefilm
Producent: Moa Westeson
Regi: Anette Winblad von Walter
Manusförfattare: Kathrine Haugen
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Rita - Eva Röse Knut - Niklas Engdahl
Edith - Lena Nyman Samir - Eagle-Eye Cherry
Lisbeth - Lotta Östlin Stenshäll

Filmen med den kanske mest kryptiska titeln hittills i år hade biopremiär i februari 2006, och det rör sig om ett svenskt-norskt samarbete - det är visserligen till allra största delen svenska skådespelare och inspelat i Sverige, men ett norskt filmbolag har medproducerat och norska Kathrine Haugen har skrivit manus. Här kretsar handlingen kring 30-åriga Rita, som jobbar som hårfrisörska åt hundar (!) på en måttligt framgångsrik hundsalong. Resten av tiden tar hon - mer eller mindre frivilligt - hand om sin rasistiska och fördomsfulla gamla fostermamma Edith, som är besatt av att hitta fel hos invandrare. Edith behöver egentligen hjälp av hemtjänsten, men de lyckas aldrig att skicka någon som Edith accepterar. Inte nu heller, när invandrarkillen Samir (spelad av sångaren Eagle-Eye Cherry) kommer dit, och Edith omedelbart tror att det rör sig om en tjuv. Allt eftersom Samir ägnar alltmer tid åt att ta hand om Edith (sedan när brukar besökare från hemtjänsten lägga ner så mycket tid hos varje enskild pensionär, förresten...?), känner Rita att hon kan börja ta hand om sig själv mer. Därför bestämmer hon sig för att resa till en flummig "lära känna sig själv"-kurs på ett new age-center. Jag vet inte om detta center ligger i Norge eller inte, men all personal verkar i alla fall prata norska. På kursen lär hon känna Knut, som dock råkar vara en sensationslysten kvällstidningsjournalist som rest till kursen för att få stoff till en tidningsartikel om den flummiga rörelsen och dess mer eller mindre skumma kunder. Rita och Knut blir intresserade av varann, men under tiden får Knut all information han behöver, när Rita - givetvis ovetande om Knuts yrke - berättar mer och mer intima detaljer om sig själv...

Officiellt kategoriseras detta som en romantisk komedi; men särskilt mycket romantik förekommer inte, och inte är det alltför mycket humor heller. Det låter som en allvarlig brist för en romantisk komedi, men dessbättre fungerar filmen skapligt som dramakomedi i alla fall. Filmen är smårolig, men det är bara vid några få tillfällen som man verkligen får skratta. Skämten känns ibland också ganska krystade, och lite malplacerade. Resten av tiden handlar det om ett drama, som visserligen försöker att ta upp allvarliga ämnen, men som inte riktigt lyckas. Exempelvis har delen om att Rita försöker att hitta sin biologiska mamma - något som borde vara en viktig och stor händelse - förvandlats till en ytlig bihandling, som inte alls utvecklas tillräckligt och tar slut knappt innan den ens börjat. Men filmens största problem är helt enkelt att den känns väldigt menlös och platt. Det är en film som helt följer de gängse ramarna, utan att utmärka sig eller ens försöka sig på något originellt. Inte hjälper det heller att filmen är extremt förutsägbar - redan efter en kvart kan vem som helst lista ut inte bara slutet, utan även nästan allt som kommer att inträffa under filmen. Inga överraskningar överhuvudtaget. Jag kan tänka mig att filmen åtminstone delvis försöker att vara en satir över new age-rörelsen, men tyvärr är filmen alltför menlös för att kunna fungera som satir - då måste det till lite mer krut än vad som förekommer här.

Karaktärerna känns också platta och endimensionella med vissa alltför överdrivna karaktärsdrag, och egentligen får vi inte lära känna någon särskilt ingående. Filmen räddas dock delvis av bra skådespelarinsatser, där framförallt Eva Röse (åtminstone för undertecknad mest känd från gamla Disneyklubben på SVT) och Lena Nyman gör sitt bästa av sina respektive roller. Personkemin mellan Eva Röse och Niklas Engdahl känns dock inte helt trovärdig eller övertygande, och deras karaktärers relationer känns heller inte särskilt engagerande. Kort sagt är det här en ganska lam och lite halvtråkig film, som periodvis känns lite väl seg. Mer humor hade inte skadat, och likaså ett lite mer originellt manus. Större vikt på de allvarliga delarna, och förmågan att skilja på komedin och dramat, hade också hjälpt. Trots alla bristerna och klichéerna är det dock fortfarande en fullt sevärd "feel good"-film, som håller att ses en gång utan att man irriteras alltför mycket. Den håller dock absolut inte att ses om på ett bra tag, så att köpa filmen känns som att kasta pengarna i sjön - då rekommenderar jag hellre att hyra den, då den trots allt fyller sin funktion för en stunds förströelse. Förvänta er bara inget mästerverk, eller ens någon djup och meningsfull film. Samma sekund som eftertexterna slutar rulla, har man glömt bort det mesta... Faktum är att de allra flesta amerikanska romantiska komedier fyller sin funktion bättre och är mer njutbara - men därmed inte sagt att den här är rentav dålig. Fortfarande är jag dock inte säker på vad som menas med den kryptiska titeln - det är möjligt att det är något uttryck som används i södra Sverige, men undertecknad har i alla fall aldrig hört det...

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 9 oktober 2006
Senast uppdaterad: 10 oktober 2006

Recensionen har lästs 3090 gånger av 1855 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * och en halv       4,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TREA - SEXA - FEMMA - SJUA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern