Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Benjamin Buttons otroliga liv
(The Curious Case of Benjamin Button)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Warner Home Video för recensionsexemplaret
Sök efter Benjamin Buttons otroliga liv på CDON
Drama / Romantik / Historiskt / Övernaturligt / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 39 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: USA, 2008
Produktionsbolag: Paramount Pictures, Warner Bros. Pictures & The Kennedy/Marshall Company
Producent: Ceán Chaffin, Kathleen Kennedy & Frank Marshall
Regi: David Fincher
Manusförfattare: Eric Roth, baserat på en story av Eric Roth & Robin Swicord samt en novell av F. Scott Fitzgerald
Svensk distributör: Warner Bros. Entertainment Sverige AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg (fast viss tveksamhet råder)
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Caroline (ramberättelse) - Julia Ormond Daisy som gammal (ramberättelse) - Cate Blanchett
Benjamin - Brad Pitt Daisy - Cate Blanchett
Benjamin som ung (gammal) - Peter Donald Badalamenti II / Robert Towers / Tom Everett Benjamin som gammal (ung) - Spencer Daniels / Chandler Canterbury
Queenie - Taraji P. Henson Tizzy - Mahershalalhashbaz Ali
Thomas Button - Jason Flemyng Kapten Mike - Jared Harris
Elizabeth Abbott - Tilda Swinton Pleasant Curtis - Josh Stewart
Monsieur Gateau - Elias Koteas John Grimm - Richmond Arquette
Caroline som 12-åring - Katta Hules Daisy som ung - Elle Fanning / Madisen Beaty

Den klassiska amerikanska författaren F. Scott Fitzgerald (1896 - 1940) har blivit mest känd för den smått legendariska romanen Den store Gatsby, men var mer aktiv när det gäller kortare noveller. En av de mindre kända verken handlade om den fiktiva Benjamin Buttons liv, och kom ut 1921. Den novellen har nu blivit till film, i regi av David Fincher; mannen bakom filmer såsom Fight Club, Alien och Panic Room. Som titeln antyder handlar filmen om Benjamin Button, som minst sagt inte är som alla andra. Han föds 1918, just i samband med att första världskriget tagit slut, och i samband med födseln dör hans mamma. Tidigt märker hans pappa att något inte är som det ska - storleksmässigt är Benjamin visserligen ett spädbarn, men utseendemässigt och invärtes verkar han vara en gammal man.

Läkaren konstaterar att han redan lider av alla tänkbara åldersrelaterade åkommor, och måste lida av en sjukdom som gör att han åldras i förtid. Hans pappa klarar inte av att ta hand om honom, utan lämnar istället barnet vid ingången till ett ålderdomshem i kvarteret. Hemmets föreståndare Queenie, som inte kan få egna barn, tar hand om lilla Benjamin och uppfostrar honom som sin egen - väl medveten om att han inte lär leva länge till. Det dröjer dock inte länge innan de märker att Benjamins symptom och problem blir mindre ju längre tiden går, och snart råder det ingen tvekan om att Benjamin åldras baklänges (!) - han föddes alltså som gamling, och blir yngre och yngre ju längre tiden går. På hemmet kommer han i kontakt med den unga flickan Daisy, och de blir genast attraherade av varandra. Då åldersskillnaden är minst sagt påtaglig kan givetvis ingenting hända, och när Benjamin blivit lite äldre (d.v.s. yngre) beger han sig istället av därifrån för att ta jobb på ett bärgningsfartyg i vattnen i New Orleans.

Jag har alltid föredragit realistiska och jordnära filmer, och hade därför blandade känslor inför Benjamin Buttons otroliga liv. Skulle en film med en så absurd grundstory verkligen kunna funka...? Till min förvåning visade sig svaret vara ja, och det här är faktiskt en ganska lyckad film. Till en början känns det onaturligt och konstigt, men ju längre tiden går desto mer naturligt börjar det kännas. Snart glömmer man bort de egendomliga förutsättningarna, och kan istället engageras i filmen som sådan. Det är en intressant story, och man får lära känna de viktigare rollfigurerna riktigt väl. Därför blir det mellan varven en mycket fängslande och rentav gripande film.

Visuellt är det också en storslagen film, där i synnerhet foto och smink imponerar. Mest imponerad är jag över sminkningen av Cate Blanchet, som spelar Daisy under merparten av filmen; inklusive som döende gamling i ramberättelsen. Jag var övertygad om att det var en annan skådis i ramberättelsen, som bara liknade henne, men det visade sig att jag hade fel.Jag är inte riktigt lika imponerad över sminket på Brad Pitt, som jag tycker ser ut att åldras (eller föryngras) lite väl lite mellan varven, och det syns väldigt tydligt att det är samma skådis. Samtidigt är det också väldigt tydligt vid de scener i början och slutet där Benjamin Button spelas av andra skådespelare, då de tyvärr inte är alltför lik Brad Pitt till utseendet. Det är förstås ett oundvikligt problem vid filmer som utspelas under så långa tidsperioder, så kanske hade det inte gått att lösa bättre, men jag är ändå inte helt nöjd.

Med en så absurd story som denna, så hade man kunnat förvänta sig att det skulle bli en komedi. Men så är inte fallet, utan istället är det här mestadels ett ganska allvarligt drama. Det känns inte riktigt som rätt väg att gå - vid komedier är det trots allt betydligt enklare att komma över orealistiska förutsättningar än vid dramer. Filmen lider också av vissa logiska luckor, varav det mest uppenbara är att Benjamin inledningsvis är som ett barn storleksmässigt, fast han i övrigt är gammal. Men märkligt nog fortsätter det inte så; efter ett tag börjar hans längd att stämma överens med utseendet i övrigt, och när han börjar vara riktigt gammal (d.v.s. ser ung ut), så är utseendet också helt identiskt med ett barns. Det kanske bara är jag som hakar upp mig på sådant, men det kändes helt enkelt lite konstlat att det inte fanns någon egentlig logik med Benjamins storlek och längd.

Det största problemet med filmen är dock den saftigt tilltagna speltiden på ganska precis 2 timmar 40 minuter. Det är helt enkelt för länge för den här storyn, och ibland blir det ganska segt och utdraget. Det gör också att filmen håller en ojämn klass och ett ojämnt tempo - ibland är det mycket fascinerande och gripande, medan det vid vissa scener blir ganska oengagerande och långtråkigt. Om den kortats ner med omkring en halvtimme, hade det utan tvekan blivit en betydligt bättre film.

Men trots bristerna är Benjamin Buttons otroliga liv ändå en bra film, som överlag är förvånansvärt engagerande och intressant, och där det trots den orealistiska storyn är lätt att leva sig in i handlingen. Skådespelarinsatserna är också utmärkta, och även om Brad Pitt långt ifrån tillhör mina favoriter, så måste jag medge att han gör en mycket bra insats här. Cate Blanchett är också lysande som Daisy i merparten av filmen, även om man kan tycka att hon vid vissa scener ser äldre ut än hon ska föreställa. Julia Ormond är mycket bra som hennes dotter Caroline i den nutida ramberättelsen. Med bra skådespelare, storslaget foto och utmärkt sminkning kan man komma långt, och därför är det lätt att förlåta bristerna vad gäller den alltför långa speltiden och de logiska luckorna. Kort sagt är det här en film jag inte lär glömma på länge, men som jag heller inte vill se om i första taget. Jag har nu sett filmen två gånger med över ett års mellanrum (på bio och DVD), och det räcker gott och väl. Därför känns en sjua som det mest rättvisa betyget jag kan ge, fast filmen hade haft potential att bli betydligt bättre om regissören och manusförfattarna bara inte hade överdrivit speltiden till bristningsgränsen...

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 2,40:1, medan ljudet är i Dolby Digital 5.1. Det finns ett engelskt och italienskt ljudspår, och textning på nio olika språk; däribland de fyra skandinaviska språken. Det finns engelsk text för hörselskadade, men tyvärr inte vanlig engelsk text. Bild- och ljudkvaliteten är bra. När man matar in DVD-skivan möts man av en distributörsjingel, och därefter kommer vi direkt till huvudmenyn som är stillastående och engelskspråkig. Avsaknaden av språkvalsmeny gör att man från huvudmenyn måste gå in och välja språk om man vill ha någon textning alls.

Efter filmens slut uppstår dock Warners traditionella irritationsmoment, då det då visas varningstexter på 40 olika språk (!), trots att majoriteten av dessa inte ens finns med på skivan och att den här DVD-utgåvan inte säljs i något land där man talar merparten av språken. Dessa visas en i taget med 10 sekunder per språk, vilket alltså innebär att det visas varningstexter i över sex minuter. Det går heller inte att hoppa förbi dessa överhuvudtaget, varken genom att gå till nästa kapitel, genom att trycka på menyknappen eller ens genom att spola förbi på bild. Har varningstexterna börjat visas, så går ingenting att göra på drygt sex minuter, om man inte stänger av DVD-spelaren. För att undvika att få ett nervöst sammanbrott innan huvudmenyn visas igen, måste man därför komma ihåg att avbryta filmen innan varningstexterna börjar visas, genom att trycka på DVD-spelarens menyknapp innan filmen visats helt klar (förslagsvis under den avslutande Warner-loggan i slutet av eftertexterna). Varför ska det vara så svårt att följa andra distributörers exempel, och bara visa varningstexter på det språk som man valt textning på...?

Det enda extramaterialet som finns är ett kommentatorspår till filmen med regissören David Fincher. Det är ganska intressant, och en del matnyttigt framkommer. Men David verkar inte ha tillräckligt mycket att säga för att hålla intresset vid liv under hela tiden, och dessutom kan det lätt låta lite egocentriskt när bara en enda person pratar. Därför vore det bättre om någon annan kunnat göra David sällskap under kommentatorspåret, exempelvis manusförfattaren Eric Roth. Där tar det roliga slut, och för att vara en ny Oscarsbelönad storfilm blir jag besviken över att distributören inte kunnat ordna mer än ett ynka kommentatorspår. Extramaterialet har ingen textning alls.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 16 januari 2009
Senast uppdaterad: 16 januari 2009

Recensionen har lästs 20872 gånger av 11564 personer, sedan den 16 januari 2009

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * * *       5
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TVÅA - SJUA - ETTA - SJUA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern