Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Berättelsen om Timothy Green
(The Odd Life of Timothy Green)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till The Walt Disney Company Nordic för recensionsexemplaret
Sök efter Berättelsen om Timothy Green på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Fantasy / Övernaturligt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Barn / Familj / Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 45 minuter
Genre: Fantasydramakomedi
Produktionsland/år: USA, 2012
Produktionsbolag: Walt Disney Pictures & Monsterfoot Productions
Producent: Scott Sanders, James Whitaker & Ahmet Zappa
Regi: Peter Hedges
Manusförfattare: Peter Hedges, baserat på en grundstory av Ahmet Zappa
Svensk distributör: Walt Disney Studios Home Entertainment AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg (fast viss tveksamhet råder)
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Cindy - Jennifer Garner Jim - Joel Edgerton
Timothy - Cameron Adams Joni - Odeya Rush
Brenda - Rosemarie DeWitt Evette - Shohreh Aghdashloo
Bernice Crudstaff - Dianne Wiest Franklin Crudstaff - Ron Livingston
Joseph Crudstaff - James Rebhorn Tränare Cal - Common
Moster Mel - Lois Smith Morbror Bub - M. Emmet Walsh
Reggie - Lin-Manuel Miranda Jims pappa - David Morse

Det gifta paret Cindy och Jim Green bor i det lilla samhället Stanleyville, som blivit känd som världens största tillverkare av blyertspennor (!). De vill adoptera barn, men adoptionshandläggaren blir konfunderad när paret bara skrivit ett enda ord i ansökan om deras tidigare erfarenheter och varför de skulle bli bra föräldrar - "Timothy". Därför vill adoptionshandläggarna veta mer, och Cindy och Jim återberättar sin minst sagt långsökta historia. Cindy blir förkrossad när hon får veta att de inte kommer att kunna få barn; något båda två men framförallt Cindy alltid velat. I ett försök att komma över sorgen hittar Jim på att de - medan de dricker vin - ska fantisera om hur perfekt deras barn hade kunnat bli. De skriver ner sin fantasison Timothys alla egenskaper, och lägger alla dessa papperslappar i en trälåda. De begraver lådan i trädgården, och går och lägger sig. Strax därpå inträffar ett fruktansvärt regnoväder, och strax därpå har paret fått sällskap inne i huset - en 8-årig pojke vom heter Timothy ser ut att ha uppstått från tomma intet, och kallar Cindy och Jim för "mamma" och "pappa". Han ser ut att vara en helt vanlig pojke; förutom en liten detalj. Det växer löv från hans ben, som sitter fast så hårt att ingen lyckas att klippa bort dem...

Berättelsen om Timothy Green är en ovanlig och originell film, och har en minst sagt udda premiss. Lite för udda skulle man kunna tycka, för det kan ta ett tag att komma in i den här absurda premissen och kunna koppla bort verkligheten tillräckligt för att köpa idén. Men om man lyckas med det får man sin belöning, för det är en riktigt bra film med en fascinerande historia. Det är underhållande och engagerande, med viss lågmäld humor och samtidigt ett hyfsat djup. Och framförallt är det en oerhört charmig film, som gör att man blir glad trots en väldigt skruvad och udda grundstory. Det är också berörande och sentimentalt, och vid vissa tillfällen är det nästan omöjligt att inte börja gråta.

Filmteamet förtjänar också en eloge för att ha ämnat till att försöka göra en familjefilm, som fungerar lika bra för barn som för vuxna. Det är ingen lätt bedrift, men slutresultatet är över förväntan. Det märks att filmen till stora delar är riktad till barnfamiljer, men även vuxna har fullt utbyte av filmen utan barn i närheten. Det är också positivt att manusförfattarna faktiskt ämnat till att göra en familjefilm om ett inte alltför barninriktat ämne; något som för bara några år sedan nog inte hade varit möjligt. Trots allt handlar filmen om sorg, adoption och mycket annat, och det är långt ifrån något glättigt barninriktat tema - men ändå är allting gjort på ett sådant sätt att de flesta barn tycker om filmen; åtminstone så länge man kommit lite upp i åldrarna. Men det fungerar också bra för tonåringar och fullvuxna, och det är en film som nästan alla åldrar kan se och uppskatta.

Men ambitionen att göra en film som passar för alla åldrar medför samtidigt vissa dramaturgiska problem. Allting har blivit lite för förenklat och tillrättalagt, och framförallt för en vuxen publik kan det upplevas lite väl sentimentalt och sockersött. För vuxna kan också premissen upplevas som lite väl absurd och långsökt. Samtidigt lär en del av filmens teman inte tilltala barn alltför väl, och par som inte kan få barn är exempelvis knappast något som barn kan relatera till. Kort sagt har filmen vissa element som tilltalar var och en, men ingen lär uppskatta precis allt med filmen. Det gör att filmen upplevs bra och fullt sevärd för nästan alla oavsett ålder och erfarenhet, men som för de allra flesta saknar det där lilla extra som skulle få filmen att verkligen sticka ut. Det är ett vanligt problem när man försöker att få en film att passa alla, och alla som sett TV-serien Sjunde himlen vet precis vad jag pratar om. Det kan helt enkelt upplevas en smula för menlöst ibland, men samtidigt kan man knappast klaga över en film som både underhåller, engagerar och berör; och som dessutom har så rikligt med charm.

Dessutom är filmen tämligen förutsägbar, och man behöver knappast vara något geni för att lista ut vad som kommer att hända; åtminstone i grova drag. Det förekommer också vissa problem med personbeskrivningar och karaktärsutveckling, i och med att filmen så tydligt fokuserar på just Cindy, Jim och Timothy. Därför blir många av de andra rollfigurerna mer eller mindre endimensionella och i många fall även stereotypa, och framförallt är det si och så bland de många släktingarna till Cindy och Jim. Det innefattar bl.a. syskonrivaliteten mellan Cindy och hennes syster Brenda, som i grund och botten är intressant men som har blivit så underutvecklat att det egentligen varken gör till eller från. Istället blir det sidohistorien mellan Timothy och den samåldriga flickan Joni som blir det mest intressanta med filmen, och jag hade gärna sett ännu mer av den historien. Kanske hade filmen vunnit på att förlängas lite, så att vi fått lära känna alla bättre och fått till ett ännu större djup.

Fotot är snyggt, och filmen har ett effektivt bildspråk. Skådespelarinsatserna är mycket bra. Jennifer Garner är som vanligt mycket bra som Cindy, och Joel Edgerton 'r riktigt bra som Jim. C.J. Adams är också ett riktigt fynd som Timothy, och gör en mycket imponerande rollprestation som inte lämnar någon oberörd. Odeya Rush är utmärkt som Joni, och gör kanske den allra bästa rollprestationen i filmen. Även i övrigt är det bra skådespelare, och det finns inte ett enda svagt kort i den här ensemblen.

Berättelsen om Timothy Green är en charmig och välgjord film, som förblir fängslande och intressant för både barn och vuxna; åtminstone så länge man lyckas att godta den minst sagt märkliga premissen. Tyvärr lider filmen av vissa problem i och med anpassningen till att passa alla, men det är ändå en bra film som är väl värd att se för både barn, ungdomar och vuxna.

DVD-utgåvan har anamorfisk bredbild med proportionerna 1,85:1, medan ljudet är i Dolby Digital 5.1 och finns på engelska, italienska och tjeckiska. Det finns även syntolkning för synskadade på engelska. Trots att det är en familjefilm som åtminstone delvis är riktad till barn har den tyvärr inte dubbats till svenska, utan engelskt ljudspår är allt som finns. Filmen är textad på bl.a. de fem nordiska språken samt både vanlig engelsk text samt engelska för hörselskadade, men tyvärr finns ingen svensk text för hörselskadade. När man matar in DVD-skivan möts man av en språkvalsmeny, följt av varningstexter och en distributörsjingel. Därefter spelas några trailers för andra filmer, som går att hoppa förbi. Därefter kommer huvudmenyn, som är rörlig och stilren men tyvärr endast engelskspråkig. Värt att notera är att språkinställningsmeny under huvudmenyn av någon märklig anledning är ofullständig, och där går det bl.a. inte att välja engelsk text. För att komma åt den engelska texten måste man istället byta textspår manuellt efter att man startat uppspelning av filmen.

Som bonusmaterial återfinns fem bortklippta scener. De är intressanta och tar delvis upp en bortklippt sidohistoria, men i slutändan tillför scenerna inte speciellt mycket och filmen fungerar nog bättre utan dem. Det finns även kommentatorspår till scenerna med regissören Peter Hedges, som är värdefullt för att få veta var i filmen scenerna hör hemma och varför de klippts bort. Slutligen finns även en musikvideo med filmens ledmotiv "This Gift" med Glen Hansard, som är en fin låt men inte mycket mer än så. Glädjande nog har allt extramaterial svensk text, vilket sannerligen inte tillhör vanligheterna nuförtiden.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 27 juni 2013
Senast uppdaterad: 28 juni 2013

Recensionen har lästs 3409 gånger av 2059 personer, sedan den 27 juni 2013

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * * *       5
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - TVÅA - TVÅA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern