Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Better Living Through Chemistry
(Better Living Through Chemistry)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Universal Sony Pictures Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Better Living Through Chemistry på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 31 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: USA, 2014
Produktionsbolag: Occupant Films, i samarbete med Altus Productions & Prescience Media
Producent: Felipe Marino & Joe Neurauter
Regi: Geoff Moore & David Posamentier
Manusförfattare: Geoff Moore & David Posamentier
Svensk distributör: Universal Pictures Nordic AB & Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Doug Varney - Sam Rockwell Elizabeth Roberts - Olivia Wilde
Kara Varney - Michelle Monaghan Ethan Varney - Harrison Holzer
Agent Andrew Carp - Norbert Leo Butz Sig själv/berättare - Jane Fonda
Noah - Ben Schwartz Janet - Jenn Harris
Walter Bishop - Ken Howard Jack Roberts - Ray Liotta
Rektor Song-Carmichael - Sonnie Brown Konstapel Willitz - Ron Heneghan

Doug Varney lever ett stillsamt liv i det lilla samhället Woodbury någonstans i USA, och lever i ett stabilt men måttligt passionerat äktenskap med Kara, som dock bryr sig mer om elitcykling än förhållandet. De har tillsammans den 12-åriga sonen Ethan, som nu går igenom en rebellisk fas där han målar fönstret svart och till skolans förtret roar sig med att bajsa öppet på skolgården (!). Doug jobbar som apotekare, och har precis tagit över som ägare av stadens apotek från sin svärfar Walter Bishop; som dock insisterar på att Doug ska behålla det etablerade namnet "Bishop's". Dougs liv förändras när han gör hemleveranser för att dela ut läkemedel, och där stöter på den vackra men uttråkade hemmafrun Elizabeth; som lever i ett kärlekslöst äktenskap med den stenrika Jack. Doug och Elizabeth inleder ett förhållande, och i samband med det får Doug också snilleblixten att börja använda läkemedel från sitt apotek för eget bruk; och kanske även för mer brutala planer än så...

Better Living Through Chemistry är en originell och udda film, som tar en välbekant story och gör något helt eget av den. Resultatet är en skruvad och egendomlig film, men som trots allt är bra. Det är charmigt och underhållande, och rollfigurerna är intressanta om än väldigt tillspetsade. Visst förekommer en hel del stereotyper bland rollfigurerna, men det är givetvis fullt avsiktligt och klichéerna utnyttjas också på ett intelligent sätt. Det är också en ganska rolig film, och jag uppskattar den här svarta humorn som fungerar bättre än väntat. I stil och känsla har filmen vissa likheter med American Beauty, som också hade en liknande mörk humor, men jag tycker faktiskt att den här okända pärlan är bättre än nyss nämnda Oscarsvinnare; fast jag inser att jag nog är ensam i världen som tycker det...

Man får i alla fall skratta ganska ofta åt händelserna, och det finns en del riktigt fyndiga situationer och manuslösningar. Jag uppskattar också filmens intensitet och lagom höga tempo, som gör att det aldrig blir segt eller tråkigt. Men det blir heller aldrig rörigt, och det krävs ingen enorm tankeverksamhet för att hänga med. Dessutom är det oförutsägbart med en del oväntade vändningar, och manuset är överlag riktigt smart. Det är charmigt och genomarbetat, och den udda och skruvade stilen gör att filmen erbjuder någonting nytt inom branschen.

Men den skruvade stilen går ibland lite för långt, då det vid några tillfällen känns mer tramsigt än kul och det blir lite för tillspetsat för filmens bästa. Om det görs för komisk effekt är det vanligtvis inga problem med väldigt tillspetsade och skruvade storylines, men när den överdrivna stilen ibland inte blir speciellt rolig har jag svårare att förstå poängen. Humorn varierar också en del, och medan det periodvis är riktigt roligt och humoristiskt så har jag ibland svårare att se det roliga i de kraftigt överdrivna situationerna och karaktärerna.

Det känns också lite egendomligt att Jane Fonda spelar sig själv i filmen och är berättarröst - men förutom berättartexterna får vi bara se henne i en enda scen. Det är förvisso ett kul grepp, men i mina ögon håller det inte riktigt ihop logiskt, då Jane Fonda i egenskap av berättare ibland berättar saker som hon rimligtvis inte bör känna till. Däremot uppskattar jag att filmteamet inte har överanvänt berättaren, utan bara använt det tilltaget då och då; och överlag vid sådana situationer där man inte på ett enkelt sätt kan redovisa samma information visuellt.

Fotot är snyggt, och filmen har ett effektivt men föga originellt bildspråk. Förtexterna är däremot väldigt snygga och originella, och visas mot dockor och lerfigurer som föreställer de olika skådespelarna. Skådespelarinsatserna är bra. Sam Rockwell är bra i huvudrollen som Doug, och spelar övertygande och trovärdigt med enkla medel. Olivia Wilde (kanske mest känd som Thirteen i House) är som vanligt utmärkt som Elizabeth, och gör en svår roll med imponerande precision. Michelle Monaghan är som vanligt bra, men får inte alltför mycket att arbeta med i en otacksam roll som Kara. Harrison Holzer är helt okej i rollen som sonen Ethan, men ger ett något stelt intryck och lyckas inte riktigt att till fullo väcka liv i rollfiguren.

Better Living Through Chemistry är en originell och bra film, som är väldigt skruvad och udda men som ändå lyckas att underhålla med en överlag lyckad svart humor. Men ibland går det lite för långt med de smått absurda rollfigurerna och situationerna, och visst kan man märka av att de båda regissörerna och manusförfattarna Geoff Moore och David Posamentier är oerfarna. Men samtidigt är det en ovanligt lyckad debutfilm, och det ska bli intressant att se vad Geoff och David kan åstadkomma i framtiden. Trots bristerna är det i alla fall en trevlig och underhållande film, som är väl värd att se men som samtidigt också hade kunnat bli så pass mycket bättre genom lite finslipningar av manuset. Mitt betyg stannar därför på en stabil sjua, men filmen är absolut sevärd för de flesta; bara man inte är allergisk mot skruvade storylines...

Blu-Ray-utgåvan erbjuder bredbild i formatet 2,40:1 och ljud i DTS-HD 5.1 på engelska samt vanlig DTS på åtta andra språk. Bild- och ljudkvaliteten är mycket bra. Filmen är textad på 19 olika språk, däribland de fyra skandinaviska språken samt engelska för hörselskadade. Tyvärr finns dock ingen vanlig engelsk text och heller ingen svensk text för hörselskadade. Textningen är aningen i minsta laget, men är ändå förhållandevis lättläst. Det går också bättre än vanligt att läsa texten vid ljusare bakgrunder, genom att den här texten har en liten (men märkbar) skugga under sig. Därför är det bättre ställt än merparten av alla Blu-Ray-filmer, men fortfarande blir det lite svårläst vid ljusare bakgrunder.

När man matar in Blu-Ray-skivan möts man av en språkvalsmeny, följt av distributörsjingel och varningstexter. Därefter kommer man direkt till huvudmenyn, som är snygg och rörlig men som märkligt nog är neutral utan något språk alls. Det är en fin idé, men det fungerar inte riktigt lika bra i praktiken. Att Play-symbolen (en högerriktad pil) innebär att spela filmen kan väl de flesta lista ut, men att en uppslagen bok innebär scenval är knappast lika självklart. En annan egendomlig egenhet är att om man lämnar filmen i paus/stillbild mer än ett par minuter dyker en skärmsläckare upp med en roterande Universal-logga. Det är lite lurigt, för dyker den upp kan man inte längre trycka på Play-knappen för att fortsätta uppspelning utan måste istället trycka på OK-knappen. Tyvärr finns inget bonusmaterial alls, vilket är beklagligt men knappast speciellt oväntat för en så pass okänd independentfilm som inte gått upp på bio på de flesta håll i världen.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 30 maj 2014
Senast uppdaterad: 30 maj 2014

Recensionen har lästs 3768 gånger av 1788 personer, sedan den 30 maj 2014

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
BD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - ÅTTA - NOLLA - FEMMA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern