Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Camille mellan två åldrar
(Camille redouble)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Folkets Bio för recensionsexemplaret
Sök efter Camille mellan två åldrar på CDON
Sök efter Camille mellan två åldrar på Discshop.se
Drama / Komedi / Romantik / Övernaturligt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 56 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: Frankrike, 2012
Produktionsbolag: F Comme Film, Gaumont, Ciné@ & France 2 Cinéma, i samarbete med Canal+ & Ciné Cinémas
Producent: Philippe Carcassonne & Jean-Louis Livi
Regi: Noémie Lvovsky
Manusförfattare: Noémie Lvovsky, Florence Seyvos, Maud Ameline & Pierre-Olivier Mattei
Svensk distributör: Folkets Bio/Cinemagi
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Camille - Noémie Lvovsky Eric - Samir Guesmi
Camilles mamma - Yolande Moreau Camilles pappa - Michel Vuillermoz
Josepha - Judith Chemla Alice - India Hair
Louise - Julia Faure Mathilde - Esther Garrel
Vincent - Vincent Lacoste Herr Dupont (urmakaren) - Jean-Pierre Léaud
Dramaläraren - Micha Lescot Den sadistiska franskaläraren - Mathieu Amalric

Den flerfaldigt prisbelönade Noémie Lvovsky har slagit igenom som både regissör, manusförfattare och skådespelerska. Hon har blivit känd för filmer som Jag minns en sommar och Skådespelerskor, och dessutom ett flertal filmer som inte släppts i Sverige. Till dags dato har hon regisserat sex långfilmer, och medverkat som skådis i ett 30-tal. Hennes senaste film blev dramakomedin Camille mellan två åldrar, som var nominerad i hela 13 kategorier i 2013 års César-gala (franska motsvarigheten till Guldbagge); däribland bästa film, bästa regi, bästa manus och hon själv som bästa kvinnliga huvudroll. I slutändan vann den dock ingenting, då Amour knep priset för bästa film. Filmen premiärvisades på den prestigefyllda filmfestivalen i Cannes i maj 2012, där den vann regissörspriset. Filmen visades i Sverige på Folkets Bios biografer sommaren 2013, och har nu släppts på DVD (men dock inte Blu-Ray).

Camille och Eric gick i samma klass i skolan, och blev förälskade i varandra. Blott 16 år gammal blev Camille gravid. Hon och Eric gifte sig, tog hand om sin dotter tillsammans och var till en början väldigt lyckliga. Men med tiden blev Camille mer och mer bitter och olycklig - 25 år senare är hon en avdankad skådespelerska med alkoholproblem, dottern har flyttat hemifrån och Eric har lämnat henne för en tjej hälften så gammal som han själv; som han till råga på allt har gjort gravid. Camille tröstar sig med ännu mer alkohol, och på nyårsafton går hon till en fest. Hon dricker alldeles för mycket, och vid tolvslaget svimmer hon av. När hon vaknar är det nyårsdagen 1985 och Camille är 16 år igen - och hennes sedan länge döda föräldrar vakar vid hennes sjukhussäng. Hon återvänder till sitt gamla flickrum, och nu när hon är 16 igen måste hon förstås också gå tillbaka till skolan. Väl där träffar hon Eric, som precis har börjat att stöta på henne...

På papperet låter filmen väldigt snarlik både Peggy Sue gifte sig och 13 snart 30, och visst finns en del likheter med premissen. Men Noémie Lvovsky har ändå lyckats att skapa en förhållandevis originell film, som bara till liten del påminner om andra filmer. Och resultatet är riktigt bra. Camille mellan två åldrar är en både charmig och berörande film, som håller intresset vid liv. Tiden går fort, och det är både underhållande och hyfsat djupsint. Det är riktigt engagerande, och tempot är föredömligt. Allting går relativt snabbt framåt, men det blir aldrig rörigt och trots det förvirrande upplägget med tidsresor hänger man med utan problem. Det mesta hänger också ihop logiskt, och därför upplevs filmen som trovärdig; hur osannolikt det än må vara.

Det är också en riktigt rolig film, och jag skrattade ganska ofta åt de humoristiska situationerna och replikerna. Samtidigt blir det aldrig oseriöst eller "flamsigt", utan humorn håller sig på en förhållandevis lågmäld nivå och hela tiden med en allvarlig underton. Det uppskattar jag, och det är även trevligt med en komedi helt befriad från både slapstick-komik och "kiss och bajs"-humor - det var ärligt talat väldigt länge sedan jag såg en komedi som inte haft med någotdera, och det är mycket uppskattat. Den humor som förekommer är också ganska tidlös, och fungerar bra för alla åldrar.

Stämningen är också utmärkt, och filmen har en slags bitterljuv känsla över sig som jag uppskattar. Det är lagom lågmält, utan att bli vare sig rörigt eller övertydligt. Många av händelseförloppen och situationerna kan också de allra flesta relatera till på ett eller annat sätt, även fast de flesta av oss troligtvis inte har haft möjlighet att resa bakåt i tiden på samma sätt som Camille. Därför dras man in i handlingen på ett effektivt sätt, och resultatet är en fängslande och charmig film som aldrig glömmer bort den seriösa undertonen.

Allt detta låter väldigt bra, och under merparten av filmen är det också det. Problemet är att manusförfattarna mot slutet verkar ha fått problem med att knyta ihop säcken. Det uppstår vissa logiska luckor, och man får också en något antiklimaktisk känsla. Slutet är väldigt abrupt, och dessutom känns det lite som att man inte längre riktigt förstår vad poängen med filmen är eller vad Noémie Lvovsky har velat säga. Det är tråkigt att det inte gått att få till ett bättre och mer sammanhängande slut, för fram tills dess är det en mycket imponerande film på alla sätt och vis.

Fotot är snyggt, och filmen har ett effektivt bildspråk och dessutom en mycket imponerande scenografi. Efter att Camille åkt bakåt i tiden både ser och känns allting som 1985, och allt detta har gjorts på ett mycket elegant sätt. Regissören Noémie Lvovsky spelar själv huvudrollen Camille, och hon gör en imponerande insats. Hon spelar övertygande och trovärdigt, utan minsta lilla tecken på överspel. Jag känner mig dock lite kluven till greppet att låta Noémie spela Camille både som 41-åring och som 16-åring - trots allt är Noémie själv 48 år gammal, så hon ser verkligen inte ut som 16 trots kläder och sminkning. Det här är säkerligen ett avsiktligt konstnärligt grepp, men icke desto mindre känns det inledningsvis något konstlat. Men när handlingen väl kommer igång glömmer man snabbt bort det. Samir Guesmi är också riktigt bra som Eric, även om han inte imponerar riktigt lika mycket som Noémie. Även Samir spelar Eric både som tonåring och vuxen, men jag tycker ändå att han ser något yngre ut än Noémie under de tonåriga partierna. Även i övrigt är det bra skådespelare, och även om man kan ha åsikter om beslutet att låta samma skådisar spela de 16- och 41-åriga versionerna av huvudrollerna, så finns det ändå inte en enda dålig prestation i hela filmen.

Camille mellan två åldrar är en riktigt bra film, som imponerar med sin lågmälda humor och fina charm. Det är engagerande, finstämt och dessutom ganska tänkvärt med en bra balans mellan humor och allvar. Under merparten av filmen var jag riktigt imponerad, och länge tänkte jag att en åtta vore det självklara betyget. Men tyvärr dras helhetsintrycket ned lite av ett inte alls lika lyckat slut, som känns ologiskt och antiklimaktiskt. Därför nöjer jag mig med en stark sjua i betyg, men det är ändå en riktigt bra film som är väl värd att se för alla.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 1,85:1, och ljudet är i Dolby Digital 5.1 på franska. Bild- och ljudkvaliteten är bra. Filmen har enbart svensk text, inga andra språk alls, och heller ingen textning för hörselskadade. Textningen är lagom stor och relativt lättläst. Jag kan inte bedöma översättningens kvalitet, då mina franskspråkiga kunskaper är närmast obefintliga, men allting ser i alla fall logiskt och konsekvent ut. När man matar in DVD-skivan möts man av en distributörsjingel på 15 sekunder, följt av svenskspråkiga varningstexter på 16 sekunder (ingetdera går att hoppa förbi). Därefter kommer man direkt till huvudmenyn, som är stillastående och oerhört enkel. Här finns bara möjlighet att slå av och på svensk text samt spela filmen - inte ens scenvalsmeny finns, vilket är en nackdel om man vill hitta åt ett visst parti i filmen. Det finns inget extramaterial alls, vilket känns lite svagt för en biovisad och prisbelönad film som denna.


Recensionen skriven: 17 januari 2014

Recensionen har lästs 1857 gånger av 1069 personer, sedan den 17 januari 2014

Betyg:
Film/serie * * * * * * *    
7
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - TREA - SJUA - FEMMA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern