Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Cowboys and Aliens
(Cowboys & Aliens)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Cowboys and Aliens på CDON
   ANNONS
Drama / Science-fiction / Action / Western / Historiskt / Övernaturligt / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 58 minuter
Genre: Science-fictionwestern
Produktionsland/år: USA, 2011
Produktionsbolag: Universal Pictures, Dreamworks SKG, Reliance Big Entertainment, Paramount Pictures, Imagine Entertainment & Fairview Entertainment
Producent: Johnny Dodge, Brian Grazer, Ron Howard, Damon Lindelof, Alex Kurtzman, Roberto Orci & Scott Mitchell Rosenberg
Regi: Jon Favreau
Manusförfattare: Roberto Orci, Alex Kurtzman, Damon Lindelof, Mark Fergus & Hawk Ostby, baserat på en serietidning av Scott Mitchell Rosenberg
Svensk distributör: United International Pictures AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Jake Lonergan - Daniel Craig Ella - Olivia Wilde
Woodrow Dolarhyde - Harrison Ford Percy Dolarhyde - Paul Dano
Doc - Sam Rockwell Maria - Ana de la Reguera
Wes Claiborne - Buck Taylor Luke Claiborne - Matthew Taylor
Mose Claiborne - Cooper Taylor Meacham - Clancy Brown
Sheriff John Taggart - Keith Carradine Emmett Taggart - Noah Ringer
Nat Colorado - Adam Beach Alice - Abigail Spencer

Någonstans i New Mexico under 1800-talets Vilda Västern vaknar Jake Lonergan upp i öknen helt utan minne. Han minns inte vem han är eller hur han hamnat där, men har på ena armen ett metalliskt armband modell större som han inte lyckas att ta av sig. Han lyckas att ta sig till närmaste tätort - den lilla småstaden Absolution - och blir där snabbt populär hos alla utom några få när han protesterar mot översittaren Percys våldsamma metoder. Tyvärr upptäcker dock sheriffen att Jake är efterlyst för bl.a. mord, och han sätts i fängelsetransport på väg till federalt häkte. Men problem uppstår när fängelsetransporten och resten av staden plötsligt invaderas av utomjordingar med allt annat än trevligt syfte. Både Jake och andra i staden måste nu slåss mot de utomjordiska livsformerna, och får hjälp av den mystiska kvinnan Ella.

Cowboys &: Aliens är onekligen en mycket udda och annorlunda film. Alla beståndsdelar är visserligen gamla beprövade kort, men helheten är ändå något man aldrig tidigare skådat. Här har man blandat en gammaldags westernfilm av klassiskt slag med modern science-fiction, vilket låter minst sagt absurt men som faktiskt fungerar förvånansvärt väl. Överlag är det engagerande och underhållande, och intresset hålls vid liv trots en ganska tunn story.

Tyvärr lämnar personbeskrivningarna och karaktärsutvecklingen en del övrigt att önska, och de flesta förblir endimensionella och mer eller mindre ointressanta. De enda rollfigurer jag faktiskt brydde mig om var huvudrollen Jake och ännu mer Ella, och det är också de enda som blivit någorlunda nyanserade. De flesta andra kommer jag inte ens ihåg namnet på så här i efterhand. Förutom enstaka överraskningar är det också tämligen förutsägbart, och det är inte svårt att förutspå utgången.

Ett minst lika stort problem är att Cowboys & Aliens tagit sig själv på lite för stort allvar, och här finns ingen nämnvärd humor. Det fanns mycket grundstoft att ta av som är så pass löjligt att jag hade förväntat mig lite humor och självironi, men här sker allt på fullaste allvar. Periodvis blir det också lite för utdragna stridsscener av typen "alla skjuter mot alla", och då är det lätt att tappa intresset. Filmen känns något för lång och blir också oengagerande vid några tillfällen, men dessbättre blir det mer intressant under den andra halvan då westerntemat blir mer nedtonad och det istället blir mer science-fiction; en fördel för undertecknad som har svårt för traditionella westernfilmer. En bättre blandning hade dock inte skadat, för här är det inledningsvis ren western för att med tiden gå över till nästan helt ren science-fiction - med andra ord inte mycket till blandning, på samma sätt som gissningsvis var ursprungstanken.

Visuellt är det dock en storslagen upplevelse, med ett fantastiskt foto och ett starkt bildspråk. Det finns många vackra vyer, och filmteamet har lyckats att bibehålla 1800-talskänslan till punkt och pricka. Specialeffekterna är också mycket imponerande, och det märks att det är en påkostad och avancerad film. Skådespelarinsatserna är mycket bra, och Daniel Craig gör en riktigt bra insats som Jake. Han gör bättre ifrån sig än han brukar, och spelar trovärdigt hela tiden. Harrison Ford är också bra i en mer eller mindre ovidkommande biroll som Woodrow. Men den bästa insatsen står faktiskt Olivia Wilde för, som är utmärkt i en minnesvärd roll som den mystiska Ella; som också råkar vara den enda väsentliga kvinnliga rollfiguren i den här filmen. För det är en "grabbig" film, som till allra största delen består av män och som förmodligen också lär tilltala män mest.

Cowboys & Aliens är en annorlunda film, som lyckas att blanda två vitt skilda genrer som borde vara omöjligt, men ändå få ett ganska imponerande resultat. Storyn är tunn och förutsägbar och det finns inte mycket till karaktärsutveckling. Ibland känns det också lite osammanhängande, med scener som läggs till utan någon egentlig röd tråd. Men bristerna kompenseras åtminstone bitvis av att både foto, musik, klippning, regi och skådespelarinsatser är mycket imponerande. Därför har det blivit en underhållande och trevlig film, som man inte lär glömma i första taget men som åtminstone undertecknad heller inte vill se om i första taget. Att sätta betyg på en så udda och egendomlig film är inte lätt, men i och med den starka andra halvan väljer jag i slutändan en stark sexa.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 25 augusti 2011
Senast uppdaterad: 26 augusti 2011

Recensionen har lästs 3471 gånger av 2172 personer, sedan den 25 augusti 2011

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TVÅA - TREA - TVÅA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern