Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Don't Worry, He Won't Get Far on Foot
(Don't Worry, He Won't Get Far on Foot)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Don't Worry, He Won't Get Far on Foot på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Verklighetsbaserad / Biografi / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 54 minuter
Genre: Drama/biografi
Produktionsland/år: Frankrike/USA, 2018
Produktionsbolag: Amazon Studios, Anonymous Content, Big Indie Pictures & Iconoclast
Producent: Charles-Marie Anthonioz, Mourad Belkeddar, Steve Golin & Nicolas Lhermitte
Regi: Gus Van Sant
Manusförfattare: Gus Van Sant, baserat på en roman av John Callahan
Svensk distributör: Scanbox Entertainment Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
John Callahan - Joaquin Phoenix Annu - Rooney Mara
Donnie Green - Jonah Hill Dexter - Jack Black
Mike - Mark Webber Reba - Beth Ditto
Hans - Udo Kier Corky - Kim Gordon
Martingale - Ronnie Adrian Shannon - Heather Matarazzo
Suzanne - Carrie Brownstein Maggie Lynch - Mireille Enos

John Callahan börjar supa i ung ålder, och dricker mer eller mindre dygnet runt. Som 21-åring träffar han Dexter på en bar, och de far runt flertalet olika barer och dricker mer och mer sprit. Tyvärr kör Dexter också trots att han är stupfull, och innan kvällen är slut kör han in i en lyktstolpe. Han klarar sig utan en skråma, medan John blir förlamad från bröstkorgen och nedåt. Han försöker att klara sig i rullstol, och besöker till sist ett AA-möte där Donnie hjälper honom att sluta dricka. Då inser han också att han har talang som skämttecknare, och inleder en framgångsrik men kontroversiell karriär genom sina grova och ofta osmakliga skämtteckningar; som han med möda klarar av att rita genom att greppa pennan med båda händerna.

Jag kände inte till John Callahan mer än till namnet innan jag såg filmen, och jag vet inte om man efter att ha sett filmen har fått någon fullständig blick i vem han var. Men det är en intressant och fascinerande, om än inte alltför originell, historia. Och fastän det kanske inte låter så märkvärdigt, så är Don't Worry, He Won't Get Far on Foot en riktigt bra och välgjord film. Det är intressant att få en inblick i John Callahans liv, eller åtminstone den delen av livet som handlar om alkoholmissbruket. Det har blivit en engagerande film, som håller intresset vid liv på ett effektivt sätt. Det är berörande och hyfsat gripande, även om jag i och för sig aldrig började gråta - vet inte riktigt varför, då det är en typisk sådan film som man borde fälla tårar av. Här finns också en hel del charm och lite humor, även om det sällan blir så roligt att man skrattar högt. Men det som finns hjälper i alla fall till att lätta upp stämningen, och gör att filmen inte blir så tung som den annars hade blivit.

Dock har filmen blivit onödigt rörig, då den berättas icke-linjärt med många tidshopp framåt och bakåt. Man förstår förvisso alltid vad som händer, men inte alltid när det händer. De äldsta scenerna kronologiskt (innan olyckan) är solklara, och likaså "nutid" med John Callahans föreläsning - men allting däremellan är inte lika solklart, och jag lade ner onödigt mycket energi åt att försöka lista ut när allting utspelas i förhållande till varandra; energi som hellre hade kunnat läggas ner åt att fängslas av den fascinerande berättelsen. Det finns helt enkelt ingen anledning att inte berätta den här filmen mer linjärt från början till slut, eller åtminstone nöja sig med enbart nutid och dåtid, då det förmodligen hade gjort filmen mer engagerande.

Ibland känns filmen också onödigt fragmentarisk, vilket säkert är avsiktligt men som ändå blir lite olyckligt. Jag är också lite kluven till att fokusera hela berättelsen kring alkoholismen och istället låta hela Johns yrke som skämttecknare hamna lite i skymundan - visserligen behövs självklart alkoholmissbruket som är en del av vitsen, men det medför också att John plötsligt tycks vara en framgångsrik skämttecknare utan att man hinner se varifrån det kommer. Det är också olyckligt att Johns svenska flickvän Annu blivit så hopplöst stereotyp och underutvecklad, nästan helt utan personlighet.

Don't Worry, He Won't Get Far on Foot är en riktigt bra och välgjord film, med utmärkta skådespelarinsatser där framförallt Joaquin Phoenix är strålande i huvudrollen. Det är fängslande, charmigt och berörande, men tyvärr också onödigt rörigt då man aldrig riktigt får veta när olika scener utspelas i förhållande till varandra. Man får bara gissa sig till, och det gör att onödigt mycket energi går åt till det som hade kunnat gå åt till att gripas av den otroliga sanna historien. Det som hade kunnat bli en väldigt bra film blir därför "bara" bra, och därför nöjer jag mig med en stark sjua i betyg - men icke desto mindre är det en film väl värd att ses, som tar upp intressanta och viktiga ämnen samt en berörande sann historia på ett förhållandevis lyckat sätt.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 15 november 2021

Recensionen har lästs 1123 gånger av 593 personer, sedan den 15 november 2021

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - ÅTTA - NIA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern