Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

En förtrollad romans
(Bewitched)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Sony Pictures Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter En förtrollad romans på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Romantik / Övernaturligt / Spelfilm / Långfilm baserad på TV-serie / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 38 minuter
Genre: Romantisk komedi
Produktionsland/år: USA, 2005
Produktionsbolag: Columbia Pictures & Red Wagon Productions
Producent: Nora Ephron, Lucy Fisher, Penny Marshall & Douglas Wick
Regi: Nora Ephron
Manusförfattare: Nora Ephron & Delia Ephron, baserad på en TV-serie skapad av Sol Saks
Svensk distributör: Universal Pictures Nordic AB & Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Isabel/Samantha - Nicole Kidman Jack/Darrin - Will Ferrell
Iris/Endora - Shirley MacLaine Nigel - Michael Caine
Ritchie - Jason Schwartzman Maria - Kristin Chenoweth
Nina - Heather Burns Larry - Jim Turner
Moster Clara - Carole Shelley

En av USA:s populäraste komediserier genom tiderna hette Bewitched, och producerades under åtta år mellan 1964 och 1972. Serien handlade om en häxa vid namn Samantha, spelad av Elizabeth Montgomery, som hade magiska krafter och gifte sig med en "dödlig" man; men trots löften hade svårt att sluta med trollformler... I Sverige är serien relativt okänd och förmodligen är det inte många här som känner till den, även om den faktiskt har visats på svensk TV under en period omkring år 1970 (dock inte hela serien) - då under den svenska titeln Förtrollad. Sommaren 2005 var tiden mogen för en slags nyinspelning av TV-serien; som närmast kan beskrivas som ett mellanting mellan en film baserad på TV-serien och en hyllning till dito - någon regelrätt nyfilmatisering rör det sig alltså inte om. Som regissör och producent står Nora Ephron, som tidigare skrivit och/eller regisserat filmer som Sömnlös i Seattle, Du har mail och När Harry träffade Sally. Hon har också skrivit manus tillsammans med systern Delia, och de två har jobbat tillsammans förut vid många tidigare tillfällen - oftast med mycket bra resultat.

Här får vi i alla fall lära känna en misslyckad, egenkär och egocentrisk skådis vid namn Jack Wyatt, som lyckats med konststycket att medverka i filmer som inte sålts i ett enda exemplar (!). I ett desperat försök att rädda sin karriär vill han försöka sig på en nyfilmatisering av originalserien Bewitched, där han spelar Samanthas man Darrin. Men att hitta åt en kvinnlig motspelare är långt ifrån lätt, då Elizabeth Montgomery bl.a. rynkade på nästan på ett sätt som är minst sagt svårt att imitera. Parallellt med honom får vi lära känna den lite naiva Isabel, som just flyttat till stan och faktiskt råkar vara en riktig häxa med magiska krafter. Hon har dock tröttnat på krafterna, och vill börja leva ett normalt liv utan magi. Något som dock är lättare sagt än gjort, när man är van vid att inte behöva göra någonting själv, och nu plötsligt måste försöka sig på näst intill omöjliga vardagssysslor på egen hand... Av en slump råkar Jack stöta ihop med Isabel i en bokhandel, och blir genast tagen av hennes kusliga likhet med Samantha i originalserien. Han lyckas övertala producenterna att ge henne den rollen i nyfilmatiseringen, och trots att hon inte har några som helst skådespelarerfarenheter lyckas hon väl med det. Men det hon inte inser är att seriens producenter och manusförfattare - på Jacks initiativ - har gjort en del kraftiga förändringar gentemot originalserien. Samantha har nämligen gått från huvudroll till en mindre biroll knappt utan repliker, samtidigt som Jacks karaktär Darrin fått allt större utrymme. Men en dag får Isabel reda på vad Jack och medarbetarna håller på med, och bestämmer sig för att ge igen...

För att till fullo kunna förstå sig på och uppskatta sådana här filmer som bygger på TV-serier, är det förstås en klar fördel om man sett serien Bewitched. Det hade jag inte när jag första gången såg filmen på bio, men jag tyckte ändå om den. Nu har jag faktiskt hunnit se några avsnitt av TV-serien, och det gjorde att jag uppskattade filmen ännu mer nu när jag såg om den på DVD. Filmen fungerar dock hyfsat även fristående, så det är inget måste att ha sett serien. Det är trots allt en charmig och rolig film, där åtminstone undertecknad hann skratta högt vid ett flertal tillfällen. Storyn är intressant och genomtänkt, och filmen är välgjord. Visserligen är den förutsägbar och fylld med klichéer, och vissa tillfällen blir den också lite väl sockersöt. Men det gör helt enkelt inte så mycket, när det är gjort med hjärta och manuset är fyllt med både charm och skarp dialog. Det man snarare kan anmärka på är att karaktären Jack Wyatt känns som lite för stort svin, och hela karaktären känns som en enda stor karikatyr - det gör att man egentligen inte får lära känna honom vidare. Då är Isabel en mer genomtänkt rollfigur, som trots de övernaturliga krafterna känns som en mer jordnära och realistisk karaktär. De flesta av skådespelarna spelar väl, och mest imponerad är jag över Nicole Kidman - hon gör en strålande insats, och lyckas med konststycket att efterlikna Elizabeth Montgomery ganska väl; både till utseende och personlighet. Will Ferrell är det inte riktigt lika gott ställt med - visserligen gör han en godkänd insats, men vid ett flertal tillfällen känns det som att han spelar över lite för mycket. Det kan visserligen röra sig om fel med manuset snarare än hans skådespeleri, men han spelar helt enkelt inte helt trovärdigt. Dock har han och Nicole Kidman bra personkemi, och de spelar bra tillsammans. Trots allt är jag alltså ganska nöjd med filmen. Den kommer visserligen inte upp i samma klass som exempelvis Nora Ephrons tidigare verk Sömnlös i Seattle, men det är en rolig och underhållande film - väl värd att se, bara man inte har alltför höga krav. Mer än så kräver åtminstone inte jag, varför en sjua känns som det enda rättvisa betyget. För att till fullo kunna uppskatta filmen är det dock en fördel att ha sett åtminstone lite av TV-serien, då en del scener i filmen ganska tydligt är nya varianter av scener från serien. Jag inser att det är en stor hake, med tanke på att de svenskar som sett serien när den visades på svensk TV och fortfarande kommer ihåg den, troligtvis är ganska lätträknade. Men nuförtiden har faktiskt de två första säsongerna av TV-serien släppts som DVD-boxar i Sverige, så det här kan ju vara ett utmärkt tillfälle att även införskaffa åtminstone den första av DVD-boxarna. Filmen går dock utan problem att se även utan att ha sett något av serien, men då kan det kanske vara på sin plats att sänka betyget med en poäng.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 21 januari 2007
Senast uppdaterad: 21 januari 2007

Recensionen har lästs 3195 gånger av 1889 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * * * *      6
Snittbetyg: * * * * * * och en halv     6,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - SEXA - NOLLA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern