Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Familjen Savage
(The Savages)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter Familjen Savage på CDON
Drama / Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 50 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: USA, 2007
Produktionsbolag: Fox Searchlight Pictures, Lone Star Film Group & This Is That Productions, i samarbete med Ad Hominem Enterprises & Cooper's Town Productions
Producent: Anne Carey, Ted Hope, Erica Westheimer & Alexander Payne
Regi: Tamara Jenkins
Manusförfattare: Tamara Jenkins
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Wendy - Laura Linney Jon - Philip Seymour Hoffman
Lenny - Philip Bosco Larry - Peter Friedman
Eduardo - David Zayas Jimmy - Gbenga Akinnagbe
Kasia - Cara Seymour Ms. Robinson - Tonye Patano

Den amerikanska manusförfattaren och regissören Tamara Jenkins, ursprungligen från Pennsylvania, tillhör inte världens mest aktiva sådana. Efter ett par kortfilmer långfilmsdebuterade hon 1998 med den självbiografiska Slums of Beverly Hills, som i Sverige enbart släppts på VHS i en sedan länge utgången utgåva. Hennes andra film, som hade världspremiär på den prestigefyllda filmfestivalen i Sundance i januari 2007, hette i originalversion The Savages och har i Sverige fått den inte fullt lika fyndiga titeln Familjen Savage (eng. savages = vildar). Även denna gång har Tamara Jenkins manus viss verklighetsbakgrund, och den nominerades till en Oscar för bästa originalmanus - dock utan att vinna. Här får vi lära känna syskonen i familjen Savage, vars pappa misshandlade barnen under uppväxten och deras mamma bokstavligt talat gick upp i rök i ett tidigt skede. Numera är barnen fullvuxna, 39 respektive 42 år gammal, och har inte haft kontakt på många år. Wendy bor i New York och jobbar som frilansskribent, med måttligt framgångsrika drömmar om att skriva teaterpjäser. Hennes storebror Jon bor i Buffalo och undervisar på ett universitet som dramalärare, samtidigt som han skriver faktaböcker om diverse obskyra okända ämnen. Nu får syskonen beskedet att deras pappa blivit senil, och börjat roa sig med att skriva svordomar på väggarna i lägenheten med sin egen avföring (!). Hans sambo har dessutom avlidit, och därför vill sambons familj bli av med honom fortast möjligt. Det blir snabbt uppenbart för Jon och Wendy att pappa Lenny blivit dement, och den stora frågan är vad man ska göra av honom. De beslutar sig efter viss tvekan för att flytta sin pappa till ett åldersdomshem i närheten av Jons lägenhet, och under tiden tvingas Wendy tillfälligt flytta in hos storebrorsan. Det blir långt ifrån problemfritt, då det finns skäl till att de inte haft någon kontakt under ett par decennier...

Vad man gör med sina föräldrar när de inte längre kan ta hand om sig själva är onekligen inget roligt ämne, och Tamara Jenkins förtjänar en eloge som ens tänkt tanken på att göra en sådan film. Trots det tunga ämnet har resultatet också blivit riktigt bra, med ett trovärdigt och starkt manus. Vi får lära känna de båda syskonen på ett utmärkt sätt, och kommer båda inpå livet ganska effektivt. Det är också en intressant och stark story, och ett ämne som förtjänar att uppmärksammas. Dialogen är trovärdig och stark, även om den inte alltid borrar sig in lika djupt som hade varit önskvärt. Filmen blandar också allvar med huvudsakligen svart humor på ett intelligent sätt, och lyckas att lätta upp den mörka stämningen med en del passande humor. Filmen är gjord med relativt enkla medel, men är välgjord och genomarbetad. Skådespelarinsatserna är bra, och i synnerhet Laura Linney - som nominerades till en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll för den här filmen - gör en strålande insats som Wendy. Philip Seymour Hoffman gör inte lika mycket väsen av sig som brodern John, utan är mer inåtriktad utan stora utsvävningar. Kontrasterna mellan de båda är dock effektfulla, och egentligen kan man inte klaga på Philips rollprestation heller, även om det inte alls är en lika svår roll som hans motspelares. Men filmen lider också av vissa brister, som gör att allting inte känns lika fulländat som det hade kunnat bli. Filmen blir aldrig lika berörande och engagerande som det borde ha blivit, även om jag inte helt lyckas sätta fingret på varför. Periodvis blir det också lite segt och utdraget, och det hade inte skadat att klippa ner filmen lite. Humorn passar heller inte alltid in, och ibland känns skämten lite ansträngda och malplacerade. Jag hade heller inte tackat nej till lite mer humor, då vissa scener blir lite väl jobbiga och hade behövt lättas upp lite. Upplägget är också ganska konventionellt, och några stora överraskningar väntar oss inte. Därför blir Familjen Savage inte lika djup och stark som en film med ett sådant ämne hade kunnat bli, men det är utan tvekan fortfarande en sevärd och bra film. Tamara Jenkins avsikter är också utmärkta, och jag ser fram emot vad hon kan åstadkomma i framtiden. Men i dagsläget räcker den här filmen inte längre än till en svag sjua, även om det långt ifrån är dåligt heller.

DVD-utgåvan har anamorfisk bredbild i formatet 1,85:1, vilket innebär att nästan hela skärmen används på en Widescreen-TV. Ljudet är i Dolby Digital 5.1, och bild- och ljudkvaliteten är relativt bra. Filmen är textad på svenska, norska, danska och finska; men tyvärr finns ingen engelsk text, något som i alla fall jag hade uppskattat. Det finns heller ingen textning för döva och hörselskadade. När man matar in skivan, möts man av distributörsjingel följt av språkvalsmeny. Därefter visas varningstexter på valt språk (som inte går att hoppa förbi), och därefter spelas trailers för tre andra filmer (som går att hoppa förbi). Därefter kommer huvudmenyn, som är stillastående med bakgrundsmusik, och som tyvärr bara finns på engelska. Som extramaterial finns en bakom kulisserna-dokumentär på 20 minuter, som bl.a. består av intervjuer med regissören och de två huvudrollsinnehavarna. Det är ganska intressant, men periodvis blir det lite väl mycket ryggdunkande plus att väl stor vikt läggs åt att beskriva handlingen och rollfigurerna - något som vi som redan sett filmen redan vet. Därefter finns två utökade scener, som är oklippta versioner av scener som redan finns med i filmen i kortare form. Den andra av halvintressant, medan den första är olidligt tråkig och intetsägande. SF fortsätter även här sin språkdiskriminering, genom att extramaterialet textats på danska och finska, men inte på svenska eller norska. Ganska irriterande, men dansk text är utan tvekan bättre än ingen text alls.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 24 juli 2008
Senast uppdaterad: 25 juli 2008

Recensionen har lästs 2981 gånger av 1691 personer, sedan den 24 juli 2008

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * * *       5
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - NOLLA - TREA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern