Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Foreign Exchange
(Foreign Exchange)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Warner Home Video för recensionsexemplaret
Sök efter Foreign Exchange på CDON
Komedi / Romantik / Skolmiljö / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 23 minuter
Genre: Komedi
Produktionsland/år: USA, 2008
Produktionsbolag: Sycophant Films, StoneBrook Entertainment, Full Glass Films & Shoot Productions
Producent: Stan Erdreich, Kevin McCafferty, Michael Parness, Elana Pianko & Danny Roth
Regi: Danny Roth
Manusförfattare: Elliott Phear, Joel Solomon, Tyler McGee & Danny Roth
Svensk distributör: Warner Bros. Entertainment Sverige AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Dave - Ryan Pinkston Robyn - Vanessa Lengies
Jay - Randy Wayne Hashbrown - Miles Thompson
Anita - Tania Raymonde Laurent - Jarrett Sleeper
Jez - Ashley Edner Chelsea - Sarah Karges
Disco Danny - Tyler McGee Gordon "Shantz" Lally - Daniel Booko
Mia Ho - Jessika Van Rektor Lonnatini - Jennifer Coolidge

Amerikanska Danny Roth har framförallt varit verksam som rollbesättare, och har helt eller delvis ansvarat för casting i flera dussin filmer genom åren. Han är även en erfaren producent med ganska många titlar i bagaget. Inte lika känt är att han också varit regissör och manusförfattare för några filmer, varav samtliga antingen varit TV-filmer eller släppts direkt på DVD. Senast gjorde han National Lampoon's Spring Break, men 2008 kom hans första biovisade film. Ungdomskomedin Foreign Exchange har dock inte direkt blivit något enorm succé, och har i de flesta andra länder förutom USA släppts direkt på DVD. Sverige är inget undantag, och nästan två år efter världspremiären har den nu släppts på DVD i Skandinavien.

I centrum står fyra killar som går sista året på gymnasiet, och som nu tänker ta det lugnt det sista året för att nästa år gå tillsammans på ett måttligt krävande kommunalt universitet - atleten Jay som vill få ihop det med så många tjejer som möjligt, den blyga Dave som är hemligt förälskad i sin bästis Robyn, den lata Gordon som vill studera så lite som möjligt och pundaren Hashime. Men när skolan ska ta emot en rad utbytesstudenter från andra länder, som även måste bo som inneboende hos utvalda elever, uppstår problem...

Foreign Exchange är sannerligen ingen originell film - många beståndsdelar är lånade från andra filmer, kanske främst American Pie, och det finns inte mycket nytt att komma med här. Det är också bland det mest stereotypa och klichéfyllda som världen någonsin skådat, med klassiska stereotypa karaktärstyper och där de klassiska fördomarna om utbytesstudenter (i synnerhet i filmer) utnyttjas till fullo. Det är också tämligen förutsägbart, och några stora överraskningar väntar inte.

Det viktigaste med en komedi brukar trots allt vara humorn, och är det bara tillräckligt roligt är det lätt att komma över de flesta andra brister. Tyvärr lyckas inte Foreign Exchange på den punkten heller, för särskilt kul är det faktiskt inte. Jag skrattade bara två gånger under hela filmen, och annars gick det inte längre än till leenden vid ett flertal tillfällen. Jag vet inte om filmen är felkategoriserad, om det är menat som humor men inte fungerar eller om andra personer verkligen tycker att det här är roligt. Det är i alla fall långt ifrån samma klass som American Pie och liknande, där man faktiskt får skratta regelbundet. Jag hade förvisso inte förväntat mig riktigt den kalibern, men att faktiskt få skratta då och då borde inte vara för mycket begärt vid en renodlad komedi.

På papperet låter det här som en riktigt usel film, och en stereotyp och klichéfylld komedi som inte är rolig låter allt annat än trevligt. Men till min stora förvåning tyckte jag ändå om filmen, och när den väl kommer igång blir det faktiskt en trevlig film som lyckas väl med att underhålla för stunden. Tempot är lagom högt, och det händer tillräckligt mycket för att man inte ska hinna irritera sig över de tydliga bristerna medan man ser den. Visst är storyn relativt tunn, men filmteamet har dessbättre insett det och valt en perfekt längd för filmen - då den klockar in på 1 timme 23 minuter är den tillräckligt lång för att hinna väcka intresse, men inte för långt för att bli segt eller tråkigt.

En trevlig omväxling är att Foreign Exchange inte har samma överdrivna tillspetsade stil som vi blivit vana vid från bl.a. American Pie. Den här filmen känns faktiskt realistisk och förhållandevis trovärdig - fastän somliga karaktärer verkar lite väl naiva så är det inte alls orimligt att anta att det mesta i den här filmen kan hända i verkligheten, och förmodligen även gjort det på sina håll. Det är trevligt att för en gångs skull inte försöka sig på humor med hjälp av absurda överdrivna situationer, utan istället satsa på mer jordnära situationer som många faktiskt kan relatera till. Därför förblir filmen engagerande hela tiden, och lyckas vid en del tillfällen också att beröra.

Trots många endimensionella rollfigurer förblir de flesta sympatiska, och man vill hela tiden se vad som kommer att hända. De enda vi verkligen får lära känna riktigt väl är dock Dave och Robyn, som båda två blivit mångbottnade och nyanserade rollfigurer som får tillräckligt med utrymme för att utvecklas ordentligt. Därför är det framförallt vid scenerna som berör Dave och/eller Robyn som det blir riktigt intressant, och då blir det både fängslande, underhållande och berörande. Det är också den enda storyline som känns fullständig, med både början, mitten och slut.

Tyvärr tycker jag att Jay fått för lite utrymme, och vi får inte veta tillräckligt mycket om honom för att riktigt bry sig på samma sätt som med Dave. Det är lite märkligt då Jay trots allt ska föreställa vara en av huvudrollerna, och en mer mångbottnad och utvecklad personlighet hade sannerligen inte skadat. Det är ännu värre med Gordon och Hashime, som blivit ännu mer endimensionella och stereotypa. Däremot uppskattar jag utbytesstudenten Anita, som fått åtminstone en del nyanser och känns som en äkta människa - hon är också den enda av utbytesstudenterna som inte känns stereotyp.

Filmen erbjuder ett fullt funktionellt foto, med ett effektivt bildspråk och en del vackra vyer. Skådespelarinsatserna är bra, fastän de flesta är förhållandevis okända. Bäst är Vanessa Lengies som Robyn och Ryan Pinkston som Dave, som båda två spelar mycket övertygande och trovärdigt. Men även Randy Wayne, Tania Raymonde och Jessika Van är riktigt bra, och även i övrigt finns väldigt få svaga kort. För en gångs skull ser också alla skådespelarna ut att verkligen vara tonåringar, vilket är trevligt i en tid då det är mer regel än undantag att tonåringar spelas av skådisar som är närmare 25 - 30 år gamla. Jag uppskattar att filmteamet faktiskt lagt ner mycket tid på äkthet, så att alla ser ut att vara i rätt ålder och nästan ingen av skådespelarna var mer än 20 år gamla vid inspelningstillfället.

Foreign Exchange kommer inte att gå till historien som något mästerverk, och en komedi som inte är rolig låter inte särskilt lyckat. Men dessbättre fungerar filmen ganska bra som drama, och lyckas därför att underhålla, engagera och beröra. Det är småroligt och trevligt för stunden, men ingenting man vill se om flera gånger eller knappt ens kommer ihåg särskilt lång stund i efterhand. Men trots många brister är det en fullt sevärd film, som kan rekommenderas för alla som tycker om lättsamma tonårskomedier utan större djup. Målgruppen är smal, och har man redan passerat tonåren bör man verkligen fortfarande tycka om ungdomsfilmer för att kunna uppskatta denna. Det gör faktiskt undertecknad, och därför ger jag filmen en sexa i betyg. Den är utan tvekan värd att hyra för att se en gång, men tyvärr inte mycket mer än så.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild i formatet 1,78:1, vilket innebär att hela skärmen används på en Widescreen-TV. Ljudet finns i DTS med 5.1-ljud samt vanlig stereo, men av någon outgrundlig anledning finns inte Dolby Digital 5.1. Om man inte råkar ha en DVD-spelare som klarar av DTS-ljud, så är man alltså förpassad till enbart 2-kanaligt stereoljud; vilket låter minst sagt dumt. Trots allt finns det ju vissa DVD-spelare och hemmabioanläggningar som inte stödjer DTS (som är en frivillig del av DVD-standarden) men väl Dolby Digital, varför det känns ologiskt att för de som drabbats av det tvingas ta till enbart stereoljud. Bild- och ljudkvaliteten är relativt bra, men är inget utöver det vanliga. Det finns textning på svenska, norska och danska, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen textning för hörselskadade på något språk.

När man matar in skivan möts man av en distributörsjingel, som följs av språkvalsmeny. När man valt språk visas en alltid lika irriterande anti-piratpropaganda i 47 sekunder. Av någon anledning går det inte att vara sig hoppa förbi inslaget eller ens spola på bild, vilket resulterar i att de flesta lär vara rejält irriterade innan de äntligen kan göra något. Därefter möts man av huvudmenyn, som är enkel och stilren men enbart på engelska. En svaghet är att det från menyn inte går att välja att spela filmen utan textning. Vill man se filmen otextad, måste man istället välja något av språken som textning och manuellt stänga av texten via fjärrkontrollen efter att filmen börjat. Efter filmens slut visas varningstext på det språk man valt textning på. Till skillnad från de flesta andra DVD-utgåvor från Warner Home Video visas här enbart varningstext för just det språket och inte alla andra språk, vilket är mycket tacksamt. Det enda extramaterial som finns är ett flertal trailers för andra filmer, valbart som ett gemensamt block från huvudmenyn. Det går inte att välja enskilda trailers och det är väl tveksamt om det verkligen kan klassas som extramaterial, men en del av filmerna som uppmärksammas är mer okända independentfilmer och där det därför är uppskattat med trailers.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 29 september 2010
Senast uppdaterad: 30 september 2010

Recensionen har lästs 2689 gånger av 1550 personer, sedan den 29 september 2010

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - TREA - NOLLA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern