Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Friends with Benefits
(Friends with Benefits)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Sony Pictures Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Friends with Benefits på CDON
Sök efter Friends with Benefits på Discshop.se
   ANNONS
Drama / Komedi / Satir / Romantik / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 45 minuter
Genre: Romantisk komedi
Produktionsland/år: USA, 2011
Produktionsbolag: Screen Gems, Castle Rock Entertainment & Olive Bridge Entertainment
Producent: Liz Glotzer, Will Gluck, Martin Shafer, Janet Zucker & Jerry Zucker
Regi: Will Gluck
Manusförfattare: Keith Merryman, David A. Newman & Will Gluck, baserat på en grundstory av Harley Peyton, Keith Merryman & David A. Newman
Svensk distributör: Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Dylan - Justin Timberlake Jamie - Mila Kunis
Annie - Jenna Elfman Sam - Nolan Gould
Lorna (Jamies mamma) - Patricia Clarkson Mr. Harper (Dylans pappa) - Richard Jenkins
Tommy - Woody Harrelson Parker - Bryan Greenberg
Kayla - Emma Stone Quincy - Andy Samberg
Brice (i filmen) - Jason Segel Maddison (i filmen) - Rashida Jones
Darin Arturo Morena - Masi Oka Chauffören - Andrew Fleming

Den amerikanska regissören, producenten och manusförfattaren Will Gluck började sin karriär som författare för TV-serier såsom The John Larroquette Show och den alltför kortlivade kultserien Grosse Pointe. Han har senare varit med och skapat komediserierna The Loop och Luis, och långfilmsdebuterade som regissör med komedin Fired Up 2009. Därefter gjorde han succé med Easy A, och nu är det dags för Wills tredje film som regissör. Den här gången har han också varit med och skrivit manus, och resultatet är den romantiska dramakomedin Friends with Benefits som nu släppts på DVD. Det är värt att påpeka att filmen, förutom ett snarlikt grundtema, inte har något samband med den nu aktuella TV-serien med exakt samma namn.

Den unga tjejen Jamie är headhunter (rekryterare åt företag) i New York, och försöker övertala Kalifornien-bon Dylan att flytta till New York för att jobb som art director på en prestigefylld tidning. Dylan drar sig visserligen för kontraktets "långa" bindningstid på ett år för jobbet, men genom Jamies charm går han till sist med på det. De blir vänner och börjar umgås även privat. Båda två har nyligen lämnat förhållanden, och känner sig nu less på fasta förhållanden och klichéerna om äkta kärlek från alla romantiska komedier. De bestämmer sig för att börja ha sex med varandra utan förpliktelser och utan att verkligen inleda något förhållande. Det går bra till en början, men snart uppstår problem...

På papperet ser Friends with Benefits inte ut att vara alltför originell, men filmen är faktiskt mer annorlunda och nyskapande än vad det först kan verka som. Storyn är visserligen snarlik den nyliga No Strings Attached, men det är en intressant och genomarbetad story som man i övrigt inte har sett alltför mycket av genom åren. Filmen känns överlag också lite vassare än No Strings Attached. Det är charmigt och underhållande, och manuset är intelligent då filmen bl.a. driver med filmklichéer och romantiska komedier på ett smart och snyggt sätt. Det förekommer många klyschor från genren, men filmen utnyttjar detta och driver med dessa på ett väldigt lyckat sätt. Mycket i filmen har en slags satirisk underton, samtidigt som den också står på egna ben utan problem.

Filmen har en mycket rapp och smart dialog, där det verkligen går undan från första sekund. Det gäller att vara uppmärksam för att hinna med i alla repliker, för det är snabbt och intensivt utan en lugn stund. Ibland kan det kanske bli lite för mycket, men även det har en poäng och det är en förvånansvärt smart och genomarbetad dialog. Därför engagerar filmen från början till slut, och det blir aldrig vare sig segt eller utdraget; detta trots att temat kan upplevas en smula repetitivt med ett relativt stort antal sexscener. Jag uppskattar också de roliga moderna och popkulturella referenserna som förekommer, och som gör att filmen känns modern och tidstypisk på ett bra sätt utan att det känns påklistrat.

Framförallt är Friends with Benefits en riktigt rolig film, där man får skratta vid ett stort antal tillfällen och det ibland kommer klockrena poänger som är omöjliga att värja sig mot. Ibland väntar stora gapskratt och ibland bara småfniss, men det är roligt nästan hela tiden. Samtidigt finns trots allt en allvarlig underton och ett påtagligt djup, som gör att filmen fungerar även som drama. Balansen fungerar perfekt, och det är både roligt och berörande på ett sällsynt lyckat sätt. Filmen griper tag i tittaren och berör, även om det aldrig blir så jättegripande. Jag grät visserligen aldrig, men däremot bryr jag mig om de båda huvudrollerna hela tiden.

Både Dylan och Jamie har blivit mångbottnade och nyanserade rollfigurer, som känns äkta och som är lätta att känna för. De är sympatiska utan att det upplevs som förenklat eller stereotypt. Även Dylans syster Annie är en intressant rollfigur som känns hyfsat nyanserad, och jag uppskattar också Dylans pappa; en visserligen ganska liten men ändå intressant och relativt nyanserad. Då kan man ha överseende med att många av birollerna inte fått något större djup, och att somliga känns lite väl stereotypa. Även det är säkert fullt avsiktligt, men de stereotypa rollfigurerna förekommer även i sådana fall där det inte finns någon satirisk drift med genren.

Friends with Benefits är också ganska förutsägbar, och det mesta kan förutspås utan större ansträngning. Slutet är förhållandevis givet, och det är ont om överraskningar efter vägen. Fast å andra sidan kan detsamma förstås sägas om nästan alla romantiska komdier, och det viktigaste är ju trots allt att man har trevligt under tiden - vid sådana här filmer är trots allt målet inte det viktigaste, utan resan dit. Och när man har trevligt hela tiden är det svårt att kritisera filmen.

Fotot är snyggt, och filmen har ett effektivt bildspråk i kombination med en del vackra vyer över både Los Angeles och New York. Skådespelarinsatserna är riktigt bra, och det märks att mycket vikt lagts åt rollbesättningen. Justin Timberlake tillhör definitivt inte någon av mina favoritskådisar, men här gör han en ovanligt bra insats och spelar riktigt bra. Mila Kunis är som vanligt lysande, och gör en stark och minnesvärd rollprestation av Jamie. Mycket bättre än så här kan det inte bli, och att hon dessutom är så oerhört charmig bidrar också till en imponerande helhetsstämning. Justin och Mila har också övertygande personkemi, både som vänner och som par, och det är förstås bland det viktigaste i en film som denna. Jag uppskattar också den alltid lika talangfulla Jenna Elfman (mest känd från TV-serien Dharma & Greg), som gör en bra rolltolkning som Dylans syster Annie. Patricia Clarkson är också bra som Jamies mamma, och Woody Harrelson gör vad som går av rollen som den roliga men lite väl stereotypa Tommy. Även i övrigt är det bra skådisar, och det är kul att få återse den alltid lika fantastiska Emma Stone i en mycket liten biroll under filmens första minuter - jag önskar bara att vi hade fått se mer av henne.

Friends with Benefits är kanske inte världens mest originella film, men det är en intressant, rolig och engagerande film som både är stämningsfull och oerhört rolig. Här finns ett visst djup och riktigt lyckade drifter med typiska Hollywood-klichéer och romantiska komedier i allmänhet; ett vågat begrepp men som fungerar riktigt väl här. Därför lyckas filmen att både fungera bra som romantisk komedi samtidigt som den också driver med just den genren. Det är smart, roligt, underhållande och charmigt. Friends with Benefits är helt enkelt en mycket bra film, som är väl värd att se både en och två gånger, och faktum är att jag har svårt att hitta särskilt mycket att klaga på. Visserligen blir det kanske lite väl förutsägbart och ett par sexscener för mycket, men med en så sällsynt intelligent och rolig film kan jag inte med gott samvete ge filmen något annat än en svag åtta i betyg.

DVD-utgåvan erbjuder bild i anamorfisk Widescreen med proportionerna 2,40:1, och ljud i Dolby Digital 5.1 på engelska, italienska och spanska. Det finns även engelsk syntolkning för synskadade, vilket säkerligen är väldigt uppskattat i engelskspråkiga länder men i Sverige är det väl tveksamt hur många synskadade som har så väldigt gofa kunskaper i det engelska språket så att de hänger med. Bild- och ljudkvaliteten är mycket bra. Filmen är textad på bl.a. de skandinaviska språken samt engelska för hörselskadade. Tyvärr finns ingen vanlig engelsk text, och heller ingen svensk text för hörselskadade. Textningen är lagom stor och lättläst, och den svenska textningen håller relativt hög klass med enstaka översättningsmissar. När man matar in DVD-skivan möts man av en distributörsjingel, och därefter kommer man direkt till huvudmenyn, som är stilren och stillastående men engelskspråkig. Det finns alltså ingen inledande språkvalsmeny, och för att spela upp filmen med textning måste man därför gå in under språkmenyerna från huvudmenyn och välja textning. Inte helt användarvänligt, i synnerhet för personer som inte kan engelska. Väljer man att spela filmen, så visas först varningstexter på valt textningsspråk (ex. svenska) samt engelska. Jag förstår inte riktigt behovet av att visa varningstexter på både svenska och engelska, och dessutom känns det lite malplacerat att lägga det precis innan själva filmen, men det är åtminstone tacksamt att vi slipper se texter på femtioelva andra språk som vissa andra distributörer brukar envisas med.

Som extramaterial hittar vi först och främst ett kommentatorspår till filmen med regissören Will Gluck samt huvudrollsinnehavarna Justin Timberlake och Mila Kunis. Det märks att alla tre trivs tillsammans och har trevligt, och en del matnyttig information tas upp. Bitvis är det riktigt trevligt och roligt att lyssna på allting, men tyvärr har för stor vikt lagts åt att berätta om inspelningsplatserna och bl.a. vilka scener som spelats in i New York respektive Los Angeles. Det är säkerligen intressant för de som bor eller har bott i någon av de städerna, men för oss andra blir det ganska poänglöst och tjatigt. Därefter hittar vi ett tiotal bortklippta scener, som dessutom har valbara kommentatorspår av regissören Will Gluck. De är intressanta att titta på, även om kvaliteten varierar en del på scenerna - somliga är väldigt roliga medan ett fåtal känns ganska poänglösa. Ingen av scenerna är dock direkt viktiga för handlingen, så i och med filmens för genren redan ganska långa speltid är det förståeligt att de klippts bort. Det är värdefullt med kommentatorspåret till de bortklippta scenerna, så att man får veta var i filmen scenerna skulle ha legat och varför de klippts bort; i och med att scenerna inte ligger i kronologisk ordning är det annars inte alltid helt oproblematiskt att veta var i filmen de skulle ha hört hemma. Slutligen finns även ett antal så kallade "outtakes", d.v.s. misslyckade tagningar, vilket är småroligt men inte mycket mer än så. Tyvärr har extramaterialet ingen svensk text, men däremot finns engelsk text på allting (även kommentatorspåren) vilket är betydligt bättre än ingenting.


Recensionen skriven: 14 februari 2012

Recensionen har lästs 1958 gånger av 1104 personer, sedan den 14 februari 2012

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *   
8
DVD-produktion * * * * * *      6
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TVÅA - FYRA - FEMMA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern