Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Green Lantern
(Green Lantern)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Green Lantern på CDON
   ANNONS
Drama / Science-fiction / Fantasy / Action / Thriller / Övernaturligt / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Familj / Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 54 minuter
Genre: Science-fictionaction
Produktionsland/år: USA, 2011
Produktionsbolag: Warner Bros. Pictures, De Line Pictures & DC Comics
Producent: Greg Berlanti & Donald De Line
Regi: Martin Campbell
Manusförfattare: Greg Berlanti, Michael Green, Marc Guggenheim & Michael Goldenberg
Svensk distributör: Twentieth Century Fox (Sweden) AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Hal Jordan - Ryan Reynolds Carol Ferris - Blake Lively
Hector Hammond - Peter Sarsgaard Carl Ferris - Jay Sanders
Sinestro - Mark Strong Tom Kalmaku - Taika Waititi
Tomar-Re - Geoffrey Rush Kilowog - Michael Clarke Duncan
Amanda Waller - Angela Bassett Robert Hammond - Tim Robbins
Parallax - Clancy Brown Abin Sur - Temuera Morrison

Serietidningsjätten DC Comics (som bl.a. ligger bakom Stålmannen och Batman) skapade 1940 en superhjälte som fick gruppnamnet Green Lantern, och som i Sverige ursprungligen gick under namnet Gröna lyktan. Ursprungligen var det författaren Bill Finger och illustratören Martin Nodell som skapade figurerna som genom åren ingått i en rad olika serietidningar och med flera olika superhjältar under det gemensamma namnet. I USA har Green Lantern nästan alltid varit populärt, men i Sverige har dessa aldrig blivit lika framgångsrika som andra av DC Comics serier. Nu har serietidningen blivit till film i regi av nyzeeländska Martin Campbell, som främst blivit känd för att ha regisserat James Bond-filmerna GoldenEye och Casino Royale.

Långt innan jorden skapades bildades en slags intergalaktisk polisstyrka som kallades för Green Lantern-kåren, och där 3600 olika väktare som med magiska ringar ansvarar för att upprätthålla ordningen i var sin del av universum. I nutid har det mystiska väsenet Parallax skadat en av dessa väktare - Abin Sur - som döende kraschlandar på jorden. Hans ring väljer ut den ansvarslöse testpiloten Hal Jordan som Abins efterträdare. Han har länge jobbat hos flygplanstillverkaren Ferris med hans barndomskompis Carol som sin chef, men blir uppsagd efter att ha lyckats lite för bra med en testflygning mot automatiska robotar. Nu blir han förd till den främmande planeten Oa för att bli tränad som ny väktare.

Jag har aldrig läst någon av serietidningarna med Gröna lyktan (och har inga planer på att göra det heller), och hade ärligt talat inte mer än hört namnet när filmen kom. Därför har jag ingenting att jämföra med, men dessbättre börjar filmen på ny kula utan att man förutsätts känna till karaktärerna. Grundstoryn är ganska intressant, och manuset är hyfsat genomarbetat. Men originellt är det inte, utan det mesta påminner om traditionella superhjältefilmer med väldigt få överraskningar. Det var bara en liten detalj jag tyckte var uppfriskande, men det vill jag inte avslöja något om.

Jag uppskattar att manusförfattarna och filmteamet inte tagit sig själva på alltför stort allvar, utan har gjort en ganska lättsam film med en del humor. Man skrattar visserligen sällan högt, men det blir i alla fall en del småfniss och det är uppskattat efter alltför många gravallvarliga superhjältefilmer. Tyvärr är filmen ganska svartvit, och de flesta rollfigurer förblir endimensionella - här är i stort sett alla antingen goda eller onda, och några mellanting verkar inte existera. Det är knappast ovanligt för genren, men likväl lite irriterande och det känns lite för onyanserat t.o.m. för min smak. Hal Jordan känns ändå någorlunda mångbottnad och äkta, och likaså Carol Ferris som jag uppskattar. Men i övrigt är tyvärr alla endimensionella, och man får heller inte veta särskilt mycket om de flesta övriga. Det mest påtagliga är Hector, som är en typisk "skurkroll", helt utan något som helst djup och utan att vi får veta någonting värt att veta om karaktären.

Ganska många personer introduceras, varav långt ifrån alla är relevanta för handlingen. Därför kan det bli lite rörigt, och de enda jag överhuvudtaget kommer ihåg namnet på så här i efterhand är just Hal och Carol. Filmen hade därför vunnit på att fokusera mer på några få personer, och ta bort de oväsentliga för sammanhanget. Hals kompis Tom är ett sådant exempel, som egentligen inte fyller någon som helst funktion för storyn och dessutom förblir väldigt onyanserad och platt. Särskilt mycket till karaktärsutveckling finns heller inte hos någon i filmen, fast å andra sidan är det väl ingen som förväntar sig mycket sådant från en superhjältefilm.

Det största problemet med Green Lantern är istället att det förekommer en del stora problem med tempot. Periodvis går det snabbt och rörigt till den grad att man knappt fattar någonting, men under långa perioder är det istället segt och utdraget där knappt någonting händer. Periodvis blir det därför också lite oengagerande, och jag kom på mig själv med att tänka på annat någon gång då och då. Faktum är att jag efter ungefär halva filmen tänkte att den lär ta slut vilken minut som helst då det redan borde ha gått två timmar... Dessbättre blev det dock bättre efter det, och därför blir filmen trots allt underhållande och ganska trevlig. Storyn flyter dock inte på helt naturligt, utan man får ibland en lite fragmentarisk känsla med ständiga hopp mellan yttre rymden och jorden. Det förekommer också vissa logiska luckor, vilket blir mest påtagligt mot slutet vilket tyvärr ger filmen en något antiklimaktisk känsla.

Fotot är förhållandevis snyggt, och fyller sin funktion. Specialeffekterna är riktigt bra, men Parallax ser ut som lite för påtagligt animerad och ser ärligt talat heller inte alltför otäck ut. Skådespelarinsatserna är överlag bra. Ryan Reynolds är riktigt bra som Hal, och spelar övertygande och trovärdigt. Blake Lively (mest känd som Serina i TV-serien Gossip Girl är lysande som Carol, och gör en minnesvärd rolltolkning med allt som går att åstadkomma av manuset. Mark Strong är helt okej som Sinestro, men tyvärr blev jag inte lika förtjust i Peter Sarsgaard som känns malplacerad som Hector fastän han absolut inte är en dålig skådis på något sätt.

Jag såg filmen i 3D-version, men jag kan tyvärr inte påstå att jag blev alltför imponerad av 3D-effekterna. Visserligen har många scener en hyfsad djupkänsla och vid ett par tillfällen blev jag imponerad, men i övrigt är det väldigt ont om häftiga effekter och filmen upplevs nog lika bra i vanlig hederlig 2D-version. Dessutom gör 3D-glasögonen att filmen blir lite mörk, och det verkar inte heller ha kompenserats av filmmakarna som gör att det vid vissa tillfällen är lite svårt att se allt som händer.

Green Lantern hade kunnat bli en riktigt bra film, med ett jämnare tempo och ett mer finslipat manus. Regin är det egentligen inget fel på, men manuset lämnar en del övrigt att önska och 1 timme 54 minuter känns för den här storyn. Men trots att det ibland känns både utdraget och oengagerande, så är det absolut ingen dålig film. Den är smårolig och underhållande, och man bryr sig åtminstone om Hal och Carol. Det finns en del charm och ett fåtal uppfriskande begrepp i en i övrigt ooriginell och förutsägbar story. Den är fullt sevärd, men ingenting jag vill se om eller ens kommer att komma ihåg långt i efterhand. Därför känns en svag sexa som det mest rättvisa betyget, och även om det inte kan ses som dåligt så är det tråkigt för en film som haft potential att bli så mycket bättre. Om ni ser filmen, så gör inte misstaget att lämna salongen så fort som eftertexterna börjar. Ca 2 - 3 minuter in i sluttexterna, precis innan de rullande texterna börjar, visas nämligen en extra scen; en scen som väldigt tydligt öppnar upp för en uppföljare.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 28 juli 2011
Senast uppdaterad: 29 juli 2011

Recensionen har lästs 3715 gånger av 2040 personer, sedan den 28 juli 2011

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - TVÅA - FEMMA - SJUA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern