Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

High Lane
(Vertige)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter High Lane på CDON
Sök efter High Lane på Discshop.se
   ANNONS
Äventyr / Action / Thriller / Rysare / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 21 minuter
Genre: Thriller
Produktionsland/år: Frankrike, 2009
Produktionsbolag: Gaumont & Sombrero Productions, i samarbete med Canal+, Ciné Cinémas, TPS Star & Centre National de la Cinématographie (CNC)
Producent: Alain Benguigui & Thomas Verhaeghe
Regi: Abel Ferry
Manusförfattare: Johanne Bernard & Louis-Paul Desanges
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Chloe - Fanny Valette Löic - Johan Libéreau
Karine - Maud Wyler Fred - Nicolas Giraud
Guillaume - Raphaël Lenglet Anton - Justin Blanckaert

Att det kan vara farligt med bergsklättring vet alla som sett en del filmer eller läst artiklar, vilket samtidigt gör detta till ett traditionellt och effektivt ämne för filmer. Den förhållandevis okända franska regissören Abel Ferry står bakom det senaste exemplet; en thriller vid namn Vertige som av okänd anledning har döpts om till High Lane internationellt. Filmen har visats på flera filmfestivaler, men har i Sverige släppts direkt på DVD. Här kretsar handlingen kring fem vänner från Frankrike, som rest till Kroatien på semester för att roa sig med klättring och fotvandring. Vi har den erfarne bergsklättraren Fred, hans flickvän Karine, läkaren Chloe, hennes pojkvän Loïc och Chloes ex-pojkvän Guillaume. De hittar ett lämpligt ställe i Balkanbergen att börja fotvandra på, men upptäcker att leden är avstängd. Det hindrar dock inte Fred, som tycker att de ändå ska klättra upp till samma led och övertalar de andra att följa med. Det borde de inte ha gjort, för snart uppstår farligheter vilket förstärks av det faktum att de fem vännerna inte verkar vara ensamma i de till synes övergivna bergen...

High Lane är kanske inte världens mest originella film, men har en intressant och genomarbetad grundstory med tillräckligt många egna grepp för att fungera effektivt. Det är en riktigt spännande och intensiv film, som förblir engagerande hela tiden och där man bryr sig om vad som ska hända. Vid många tillfällen är det så spännande så att man nästan tappar andan, och det fungerar mycket väl. Allting förmedlar en intensiv och obehaglig känsla, och man blir nervös över vad som händer. Inom sin genre får det därför ses som en lyckad film, och den fängslar publiken hela tiden.

Storyn är visserligen i tunnaste laget, men det kompenseras åtminstone delvis av en föredömligt kort speltid på ca 1 timme 20 minuter - mycket mer än så hade inte passat i det här fallet, och det blir aldrig segt och ett lagom tempo. Under denförsta halvan av filmen var jag mycket imponerad, för trots vissa likheter med bl.a. Instängd så engagerar filmen och förmedlar spänning och obehagskänslor på ett ganska realistiskt sätt. Det är helt enkelt mycket effektivt när spänningen kommer från normala situationer, och där gänget är ensamma med miljön och dess naturliga faror såsom broar som inte håller och liknande.

Om manusförfattarna hade bibehållit samma stil under hela filmen, så hade resultatet blivit mycket bra. Men tyvärr tar de den fega utvägen genom att under den andra halvan istället blanda in en galen man som bor i bergen. Då blir det plötsligt en traditionell skräckfilm i ungefär samma stil som Motorsågsmassakern, och det börjar krylla med klichéer och sedvanliga lösningar. De någorlunda originella begreppen försvinner helt, och istället börjar filmen påminna om alla andra skräckfilmer. Det är visserligen inte nödvändigtvis något fel med det, men efter en så lovande inledning är det tråkigt att inte filmteamet vågat fortsätta på samma någorlunda originella väg. Det fungerar helt enkelt bättre när de fem vännerna är ensamma, utan att blanda in galna mördare i röran.

Under den sista halvtimmen uppstår också allt fler irritationsmoment, då galningen Anton verkar överleva allting och tål precis hur mycket som helst. Då han också verkar kunna vara på flera ställen samtidigt så sjunker trovärdigheten rejält och det uppstår allt fler logiska luckor. Det är uppenbart att manusförfattarna har valt att kompromissa med trovärdigheten för att istället få det rejält spännande, och det känns onödigt efter att filmens första halva trots allt lyckats att bibehålla bådadera.

Vid ett flertal tillfällen börjar rollfigurerna också att bete sig alltmer orealistiskt och osannolikt, och verkar anse att det är viktigare att bråka med varann än att försöka överleva. Det finns antydningar till samma problem även under den första halvan, men allting blir mycket mer påtagligt mot slutet. Rollfigurerna är också tämligen endimensionella, och ingen får något större djup. Den mest nyanserade karaktären är Chloe, och därför är det oundvikligt att det är främst henne man "hejar på". Dessutom kan man ifrågasätta varför vi får se en del tillbakablickar från Chloes erfarenheter som läkare, som inte har någonting med själva handlingen att göra.

High Lane erbjuder däremot ett snyggt foto, med många underbart vackra vyer och ett starkt bildspråk. Allting ser mycket realistiskt ut, och jag ser inga uppenbara tecken till datoranimation eller andra effekter. Filmfotografen har på ett skickligt sätt lyckats att skapa en övertygande djupkänsla, som verkligen ut som tre dimensioner och där man riktigt kan känna svindel efter alla hisnande vyer och höga höjder. Skådespelarinsatserna är ganska bra, och alla fyller sin funktion. De flesta sticker dock inte ut som något utöver det vanliga, och ingen lär vinna någon Oscar för deras insatser här. Bäst är Fanny Valette som Chloe, som spelar riktigt övertygande och trovärdigt.

High Lane lär inte gå till världshistorien som något storslaget mästerverk, men om man tar det för vad det är så fungerar filmen ändå väl. Det är riktigt spännande och obehagligt nästan hela tiden, och mycket mer än så brukar de flesta inte kräva av en sådan genre. Men helhetsintrycket sjunker av den alltmer klichéfyllda och mindre originella andra halvan, de logiska luckorna samt ett måttligt genomarbetat slut. Därför lämnar filmen inget större bestående intryck, men fungerar bra som underhållning för stunden. Efter viss tvekan ger jag därför filmen en sjua, fastän betyget hade blivit högre om allting fortsatt i samma lyckade stil som under det första 45 minuterna.

Av någon märklig anledning har High Lane enbart släppts som hyr-DVD i Sverige, och kommer inte att släppas som köpfilm. Förvisso är det kanske inte alltför många som kommer att vilja se om filmen flera gånger, men då merkostnaden för att släppa filmer även som köpfilm torde vara begränsad, så är det märkligt att SF inte valt att släppa filmen via båda metoderna. Bilden är i anamorfisk Widescreen i formatet 2,35:1, vilket innebär smala svarta fält upp- och nedtill på en Widescreen-TV samt stora svarta fält på en 4:3-TV. Ljudet är i Dolby Digital 5.1, och är på franska fastän omslaget felaktigt anger engelska som språk. Bild- och ljudkvaliteten är bra, även om filmen inte sticker ut som något alltför utöver det vanliga. Det finns textning på de fem nordiska språken, men tyvärr finns ingen text för hörselskadade. När man matar in skivan möts man av en distributörsjingel, som följs av språkvalsmeny. Därefter visas varningstexter, innan vi direkt kommer till huvudmenyn. Menyerna är fina och stilrena, men finns bara på engelska. Tyvärr finns ingen tillstymmelse till extramaterial, vilket är beklagligt även om det knappast är förvånande för en så pass okänd film som denna.


Recensionen skriven: 5 april 2010

Recensionen har lästs 3576 gånger av 1997 personer, sedan den 5 april 2010

Betyg:
Film/serie * * * * * * *    
7
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - SJUA - TREA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern