Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

If Only
(If Only)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Nordisk Film för recensionsexemplaret
Sök efter If Only på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Romantik / Övernaturligt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 32 minuter
Genre: Romantisk dramakomedi
Produktionsland/år: USA/Japan, 2004
Produktionsbolag: Intermedia Films & Box Film
Producent: Jill Gilbert, Jeffrey Graup, Jennifer Love Hewitt & Gil Junger
Regi: Gil Junger
Manusförfattare: Christina Welsh
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Samantha - Jennifer Love Hewitt Ian - Paul Nicholls
Taxichaufför - Tom Wilkinson Claire - Diana Hardcastle
Lottie - Lucy Davenport Dunbar - Roy Sampson

Den amerikanska regissören Gil Junger är för de flesta förmodligen mest känd från Disney-filmen 10 orsaker att hata dig, men han har också regisserat och/eller producerat TV-serier som bl.a. Dharma & Greg, Hope & Faith, 8 Simple Rules, Two Guys and a Girl (i Sverige kallad Tre vänner och en pizzeria) samt den kortlivade komediserien Filmstjärnor som gått på Kanal 5. 2004 regisserade och producerade han denna romantiska dramakomedi med vissa övernaturliga inslag - en genre som inte är särskilt vanlig, men det finns trots allt ett fåtal tidigare filmer med liknande tema, varav den mest kända troligtvis är Groundhog Day (i Sverige kallad Måndag hela veckan). Hela filmen är inspelad i England med största delen brittiska skådespelare, och är ett brittiskt-amerikanskt samarbete. I centrum står den amerikanska musikern Samantha, som bott i London i tre år medan hon studerar på musikhögskola och jobbar som musiklärare. Hon är tillsammans med en brittisk affärsman vid namn Ian, och de är lyckliga. Förutom den lilla detaljen att Ian är alltför upptagen med sitt jobb, och glömmer bort det mesta annat - inklusive sin flickvän... Han glömmer t.o.m. bort att Samantha ska medverka som musiker i en konsert ikväll. Han har heller aldrig tyckt om att berätta alltför mycket om sitt privatliv för Sam, och inte vill han heller särskilt gärna följa med henne hem till USA, för att träffa hennes familj. Men allting förändras när Ian för sista gången vägrar att följa med till USA, de börjar gräla, skiljs åt och Sam sätter sig i taxi på väg till flygplatsen. Hon hinner nämligen inte långt förrän taxibilen blir påkörd av en annan bil, och Sam dör. Först då inser Ian vad han gått miste om, och hur han verkligen kände för henne. Men det som borde vara för sent blir plötsligt inte det, för nästa morgon vaknar Ian och Sam är plötsligt vid liv igen. Ingenting som hänt den senaste dagen har hänt, och vi är tillbaka på morgonen. Nu gör Ian allt han kan för att se till att samma olycka inte inträffar igen. Men det visar sig vara lättare sagt än gjort, då allting som inträffade den tidigare dagen har en tendens att inträffa på nytt...

Såna här filmer är inte helt lätta att recensera eller betygsätta. Trots allt är det betydligt enklare att bedöma filmer som är någorlunda realistiska, och inte blandar övernaturliga inslag med vardagsrealism hursomhelst. Jag har heller aldrig varit den sortens person som älskar övernaturliga filmer, utan föredrar realistiska och verklighetstrogna filmer. Men ingen regel utan undantag. Jag tyckte om Måndag hela veckan, och den här filmen visar sig faktiskt vara om möjligt ännu bättre. Det är en trevlig och välgjord film, med en hel del humor - särskilt under filmens första halvtimme. Sen förändras den och blir lite mer allvarlig. Det jag hakar upp mig på är att det känns som att vi saknar lite bakgrundsinformation, som hade behövts till filmens första del. Exempelvis får vi aldrig reda på hur länge Samantha och Ian varit tillsammans (åtminstone lyckades jag inte att uppfatta det). Viss humor under inledningen känns också otrovärdig, främst vad gäller skämten om skillnader mellan amerikansk och brittisk engelska, och hur man uttycker vissa saker i England. Om man har bott i England i tre år, så borde man rimligen ha hunnit lära sig ganska mycket om underligheterna i brittisk engelska... Men filmen blir bättre under dess andra del, då vi också kommer ifrån den ganska rena komedistilen. Då blir det en ganska djup och intressant film, och trots den övernaturliga stilen kan man leva sig in ganska väl i handlingen. Vi får dock inte lära känna en del biroller - exempelvis Sams väninna Lottie - lika väl som jag hade önskat, men det är förmodligen heller inte meningen. Vissa delar blir också ganska förutsägbara, men samtidigt ska producenterna och manusförfattaren ha en eloge för att de inte alltid väljer den enkla utvägen, utan också tar till vissa starka och oväntade händelser - sådana händelser som känns fel när de inträffar, men som man i efterhand inser trots allt var till filmens fördel. De flesta av skådespelarna spelar bra. Jennifer Love Hewitt har jag alltid tyckt mycket bra om, och det här är inget undantag - hon spelar definitivt mest naturligt av de större rollerna. Paul Nicholls (förmodligen ganska okänd för en svensk publik, men är känd i sitt hemland från bl.a. såpoperan Eastenders) är hyfsad, men spelar ibland lite för stelt. När filmen slutade fick jag en viss bismak, och var inte helt nöjd med filmen. Men nu i efterhand inser jag att filmen faktiskt är ganska djupsint och tänkvärd, och att den nog var bättre än jag först ville erkänna. Därför blir slutbetyget till sist en svag sjua, trots en del brister.

DVD-utgåvan har anamorfisk bredbild i 1,78:1 (d.v.s. fullskärm på en Widescreen-TV), och två engelska ljudspår i Dolby Digital 5.1 respektive 2-kanalig Dolby Surround (som båda känns ganska likvärdiga på en vanlig stereo-TV). Textning finns på svenska, norska, danska och finska, men tyvärr ingen engelsk text. Någon textning för hörselskadade får vi heller inte, vilket jag personligen tycker bör finnas på både svenska och engelska på alla filmer. När man stoppar i skivan möts vi först av Nordisk Film-logga följt av språkval. Därefter visas varningstexter på valt språk, följt av några påtvingade trailers. Visserligen går det bra att hoppa förbi dessa genom att trycka Menu, men jag hade ändå föredragit att få dessa trailers valbara som extramaterial. Därefter kommer vi till huvudmenyn, som är rörlig och på engelska, men som tyvärr avslöjar lite för mycket av filmens handling. En mastringsmiss bland menyerna är att svenska och finska bytt plats på textningsmenyn, så om vi väljer svenska som textning så får vi i själva verket finsk text (!). Om man inte själv väljer textning utan håller sig till det förvalda från språkvalet, så fungerar det dock som det ska och vi får svensk text. Det är med andra ord inte språken som bytt plats, utan valet av språken på Setup-menyn. Som extramaterial finns en biotrailer till den här filmen, plus en trailer-show som förutom samma trailers som innan menyn också innehåller ytterligare två trailers. Där slutar det roliga... Den amerikanska region 1-utgåvan verkar dock inte innehålla något mer extramaterial, så då får vi i alla fall vara tacksamma över att vi inte går miste om något i Europa. En viktig skillnad är tvärtom att filmen i dess amerikanska utgåva enbart återges i 4:3 fullskärm (Pan & Scan), medan vi i Skandinavien får se den i originalformatet. Visserligen är det väl en smaksak huruvida det är en fördel eller inte, men de flesta anser nog att det är det.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 3 september 2006
Senast uppdaterad: 3 september 2006

Recensionen har lästs 3569 gånger av 2028 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FYRA - TVÅA - SEXA - SJUA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern