Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Inception
(Inception)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Warner Home Video för recensionsexemplaret
Sök efter Inception på CDON
Sök efter Inception på Discshop.se
   ANNONS
Drama / Science-fiction / Fantasy / Action / Thriller / Övernaturligt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 28 minuter
Genre: Science-fictiondramathriller
Produktionsland/år: Storbritannien/Kanada/USA, 2010
Produktionsbolag: Warner Bros. Pictures & Syncopy, i samarbete med Legendary Pictures
Producent: Christopher Nolan & Emma Thomas
Regi: Christopher Nolan
Manusförfattare: Christopher Nolan
Svensk distributör: Sandrew Metronome Distribution Sverige AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg (fast viss tveksamhet råder)
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Cobb - Leonardo DiCaprio Ariadne - Ellen Page
Arthur - Joseph Gordon-Levitt Eames - Tom Hardy
Mal - Marion Cotillard Browning - Tom Berenger
Robert Fischer, Jr. - Cillian Murphy Maurice Fischer - Pete Postlethwaite
Saito - Ken Watanabe Yusuf - Dileep Rao
Miles - Michael Caine Nash - Lukas Haas

Den brittiska regissören och manusförfattaren Christopher Nolan började sin karriär med independentfilmen Following, innan han blev känd för en större publik med filmer som Memento och Insomnia. På senare tid har han främst blivit uppmärksammad genom Batman Begins och The Dark Knight, men han har fler strängar på sin lya än så. Hans senaste projekt är en påkostad och originell science-fictionfilm vid namn Inception, som blivit nominerad till en rad Oscars inför årets Oscarsgala. Här handlar allting om drömmar. Närmare bestämt att kunna gå in i andras drömmar och kanske t.o.m. påverka dem. Det låter osannolikt, men i den här världen är det fullt verkligt.

I centrum står Dom Cobb, som har blivit en ledande expert på att kunna stjäla folks hemligheter från deras drömmar. Men tyvärr är han också efterlyst i sitt hemland USA, och tvingas gömma sig utomlands. Därför har han inte kunnat träffa sina egna barn på länge, men vill inget hellre än att kunna komma hem. Nu har han blivit erbjuden chansen att kunna komma hem igen utan att bli åtalad, genom ett samarbete med en mäktig och stenrik man. Men det är ingen lätt uppgift han måste klara av för att få detta. Hans uppdragsgivare vill nämligen att Cobb ska ta sig in i någon annans drömmar och plantera idéer som får personen ifråga att tro att det är hans egna. Han samlar därför ihop ett team som ska kunna lyckas med den omöjliga uppgiften, och en viktig beståndsdel blir den unga arkitekten Ariadne.

Det här är onekligen en originell och annorlunda film, och någon liknande story har i alla fall inte jag varit med om i någon film tidigare. Det närmaste man kan komma är ett avsnitt av Förhäxad som hade en aningen snarlik grundstory. Trots att storyn är något skruvad och tillspetsad, så är det helt klart intressant och resultatet har blivit riktigt bra. Överlag är det engagerande och fängslande, och filmen har till största delen ett lagom högt tempo. Inledningsvis upplevde jag filmen som oerhört rörig och osammanhängande, och jag började undra vad jag egentligen gett mig in i. Men när storyn väl kommer igång på allvar, så blir det betydligt bättre och då börjar det mesta att hänga ihop.

Man förstår till största delen vad som händer och varför, men vid en sådan här story är det nästan oundvikligt att det periodvis fortfarande blir rörigt. Det är inte helt okomplicerat att hålla reda på vad som händer i verkligheten och vad som är en dröm, och jag önskar att det hade gått att visa på något tydligare sätt. Ibland känns det lite för rörigt och det är inte alltid så enkelt att förstå allt som händer. Ännu värre blir det när det börjar röra sig om drömmar i drömmar i drömmar, som blir för mycket för i stort sett vem som helst att hålla ihop. Ibland känns det som att storyn avsiktligt gjorts mer komplicerad än nödvändigt för sakens skull, utan att det egentligen tillför något. Det känns inte riktigt som rätt väg att gå, och det hade inte varit fel att försöka förenkla det hela en liten aning. Men överlag hänger storyn trots allt ihop logiskt, och om man är skärpt och uppmärksam så förstår man tillräckligt mycket för att ha utbyte av filmen.

De större rollfigurerna har blivit relativt mångbottnade, men det är utan tvekan bäst ställt med Cobb och Ariadne. Båda de två känns äkta och nyanserade, och därför är det också lätt att engageras i filmen och känna för karaktärerna. Men i övriga roller är det inte lika gott ställt, och särskilt bland birollerna har de flesta blivit endimensionella.

Men det kanske största problemet med Inception är att filmen blivit lite väl lång. Trots en invecklad och omfattande story, så har det med en speltid på drygt 2 timmar 20 minuter blivit lite för mycket av det goda. På bio upplevde jag bitvis filmen som seg och oengagerande, då jag ibland kom jag på mig själv med att tänka på annat. Märkligt nog upplevde jag inte filmen på samma sätt på DVD, utan där tyckte jag trots allt att den var engagerande hela tiden. Framförallt mot slutet blir det ett lite för högt tempo med oavbrutna actionsekvenser utan egentlig handling, och då är det nästan oundvikligt att man känner sig lite ofokuserad. Ibland börjar regissören att frossa i specialeffekter så att storyn blir lidande, och det är framförallt under skidscener mot slutet som jag börjar känna att det blivit för mycket renodlad action. I mitten (särskilt en knapp halvtimme innan den avslutande upplösningen) känns filmen också mer långsam och inte riktigt lika intressant som resten. Det händer inte riktigt tillräckligt mycket för att motivera en så lång speltid, och hade nog vunnit på att kortas ner en smula. Men det är fortfarande en riktigt intressant, spännande och fängslande film, som ärligt talat måste upplevas.

Filmen erbjuder ett snyggt foto, med ett bildspråk som innehåller en del nya grepp och som överlag känns fräscht. Specialeffekterna är mycket imponerande, och har en lagom surrealistisk ton som passar storyn perfekt. Skådespelarinsatserna är bra, och de flesta gör bra ifrån sig. Leonardo Di Caprio har aldrig tillhört någon av mina favoritskådisar, men han spelar riktigt bra här och lyckas att väcka liv i sin rollfigur på ett övertygande sätt. Klart bäst är utan tvekan Ellen Page, som gör en mycket imponerande rolltolkning och spelar övertygande och trovärdigt in i minsta detalj. Men hon är ju alltid utmärkt, så det kommer knappast som någon överraskning. Även i övrigt är det bra skådisar, och det finns inga direkt svaga kort i ensemblen.

Inception är utan tvekan en riktigt bra film, som känns både originell och lagom annorlunda. Den kommer inte att passa alla, och det krävs att man är fokuserad för att hänga med i den minst sagt röriga och invecklade historien. Men det är samtidigt en minnesvärd och storslagen film, även om den kanske blivit lite väl invecklad för sitt eget bästa och något för lång. Men samtidigt tyckte jag betydligt bättre om filmen på DVD än på bio, vilket trots allt bör vara ett tecken på att filmen har en högre klass än det först verkat som. I och med den mycket invecklade intrigen håller filmen också förmodligen att ses om ännu fler gånger, och andra gången har jag ärligt talat inte mycket att klaga på. Därför väljer jag att höja betyget rejält från första genomtitten, och ger nu filmen en svag åtta i betyg.


Recensionen skriven: 23 juli 2010
Senast uppdaterad: 4 mars 2011

Recensionen har lästs 3187 gånger av 1639 personer, sedan den 23 juli 2010

Betyg:
Film/serie * * * * * * *    
7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - SJUA - NOLLA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern