Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Iron Man 2
(Iron Man 2)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Iron Man 2 på CDON
   ANNONS
Drama / Science-fiction / Äventyr / Action / Thriller / Övernaturligt / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 4 minuter
Genre: Science-fictionactiondrama
Produktionsland/år: USA, 2010
Produktionsbolag: Paramount Pictures & Marvel Enterprises, i samarbete med Fairview Entertainment
Producent: Kevin Feige, Stan Lee & Susan Downey
Regi: Jon Favreau
Manusförfattare: Justin Theroux, baserat på en serietidning av Don Heck, Stan Lee, Larry Lieber & Jack Kirby
Svensk distributör: United International Pictures AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Tony Stark - Robert Downey Jr. Pepper Potts - Gwyneth Paltrow
Natalie Rushman - Scarlett Johansson James Rhodes - Don Cheadle
Justin Hammer - Sam Rockwell Ivan Vanko - Mickey Rourke
Nick Fury - Samuel L. Jackson Agent Coulson - Clark Gregg
Jarvis - Paul Bettany Howard Stark - John Slattery
Christine Everhart - Leslie Bibb Happy Hogan - Jon Favreau
Rebecca - Helena Mattsson Jack - Jack White
U.S. Marshal - Kate Mara Chess Roberts - Olivia Munn

Superhjältefilmer har varit oerhört populära de senaste åren, och många av dessa filmer har sitt ursprung i serier från serietidningsimperiet Marvel. En av deras i Sverige mindre kända personer kallas för Iron Man, och är en maskerad self-made-hjälte, som både kan flyga och stå emot det mesta. 2002 fick den första filmen med denna i USA populära hjälte premiär, och efter att den filmen tydligt öppnade för en uppföljare är det knappast förvånande att världen nu berikats med Iron Man 2. Precis som i den förra filmen står Jon Favreau för regi, och handlingen utspelas ett halvår efter den första filmens slut. Som de som sett den första filmen vet, så heter Iron Mans alter ego Tony Stark, och är en cynisk och överintelligent ingenjör som kan tillverka det mesta.

I den första filmen byggde han en kraftfull robotdräkt att kunna bära, och med den på har han nu blivit känd över hela världen som superhjälten Iron Man. Då hans identitet nu är känd för omvärlden får han inte längre vara ifred någonstans, men Tony har tyvärr större problem än så. Den palladiumkärna som driver hans kropp har börjat att orsaka strålning och gör att blodet i kroppen sakta förgiftas. Om han inte lyckas att byta ut kärnan mot något annat ämne, så har han inte lång tid kvar att leva. Han drabbas också av hård press från USA:s regering, som kräver att han ska lämna över Iron Man-dräkten då den kan klassas som ett farligt vapen. Tonys gamla rival Justin Hammer håller till råga på allt på att framställa en kopia av Tonys Iron Man-dräkt, och snart hamnar Tony i stor fara på mer än ett sätt.

Iron Man var en helt okej film, och mina förväntningar inför uppföljaren var därför lite lagom höga. Jag kan inte påstå att Iron Man 2 blivit något mästerverk, men till min förvåning tycker jag ändå att den är snäppet bättre än den första filmen. Det är en intressant story, och det är uppskattat att se Iron Man mer sårbar; då vi faktiskt får se att han svävar i fara och att dräkten inte gör honom övermänsklig. Det gör filmen lite mer nyanserad än den första filmen. Då vi redan känner till karaktärerna, så innebär det också ett något högre tempo och att inkörningssträckan är kortare. Problemet är bara det att det inte finns någon som helst inledning, prolog eller resumé. Därför är det i praktiken ett måste att ha sett den första filmen för att kunna hänga med i tvåan. Visserligen lär väl de flesta som är intresserad av Iron Man 2 ha sett originalfilmen, men efter två års tid är det kanske lite för mycket begärt att alla kommer ihåg allting. För mig som bara sett den första filmen en gång just innan biopremiären i maj 2008, så uppstod vissa problem i att komma ihåg rollfigurerna och vilka alla var - därför hade jag föredragit någon slags kortare resumé.

Istället upplevs denna film som mindre seg än den första filmen, och det är överlag ett lite högre tempo. Fortfarande är det få scener som kan klassas som action, men det är åtminstone spännande då och då och det finns en påtaglig dramatik. Rollfigurerna är intressanta, och manuset är genomarbetat. Jag uppskattar också att stämningen lättas upp med viss humor, och en del smarta one-liners som lockar till ett och annat småskratt. Ett problem är däremot att Tony Stark åtminstone inledningsvis framstår som lite väl arrogant och egenkär. Han har ju alltid varit cynisk och inte direkt något charmtroll, men i den första filmen framstod han som lite mer mänsklig. Det är helt enkelt svårt att sympatisera med och känna för honom när han inte blivit speciellt sympatisk och lite för egocentrisk. Det blir bättre allt eftersom filmen fortlöper, men då är åtminstone till viss del skadan redan skedd. Det hade därför underlättat att tona ner hans karaktärsdrag under filmens första halva, så att vi lättare kan känna för honom. Jag vet inte om det ska föreställa att blodförgiftningen påverkar hans personlighet, men om så är fallet så har det visats på ett otillfredsställande sätt.

Istället är det Pepper Potts som blivit den mest sympatiska rollfiguren, och det gläder mig att hon blivit mer mångbottnad och nyanserad än i föregångaren. Nu får vi äntligen lära känna henne lika väl som jag hade önskat då, och hon har fått stort utrymme att utvecklas här. Den nya karaktären Natalie är också ett välkommet tillskott, som är intressant även om hon inte får alltför stort utrymme här och heller inte blivit alltför mångbottnad. Bland "skurkarna" är det i vanlig ordning ganska svart-vitt, och där finns i stort sett uteslutande endimensionella rollfigurer. Det är knappast förvånande, men lite tråkigt att inte kunna göra en lite mer nyanserad superhjältefilm. Även i övrigt är det ganska få riktigt mångbottnade karaktärer, vilket sänker helhetsintrycket en del även om det knappast är ovanligt för genren.

Mot slutet blir det också lite för påfrestande actionsekvenser, som inte tillför något. Att se mekaniska män slåss mot varandra utan vare sig blod eller synliga skador blir snabbt ganska tråkigt, och liknar bitvis sandlådenivå. Filmen är också ganska förutsägbar, även om det finns vissa överraskande aspekter. Men det är inte alls en dålig film, utan bristerna till trots förblir det engagerande och intressant. Genom det fördelaktiga tempot blir det aldrig vare sig segt eller rörigt, och när man väl kommer in i handlingen är det inga problem att förstå merparten av vad som händer.

Filmen erbjuder ett snyggt foto, som utan tvekan fyller sin funktion. Specialeffekterna håller hög klass, och även fast det blir ganska uppenbart att det faktiskt rör sig om datoranimation så fungerar det ändå ganska väl och känns sisådär halvrealistiskt. Klippningen håller lite ojämn klass, och framförallt har redigeraren en viss förkärlek för att korsklippa till nya scener så fort som det börjar bli spännande eller intressant. Skådespelarinsatserna är bra, och det är en imponerande ensemble som erbjuds. Robert Downey Jr. är riktigt bra i huvudrollen, även om man kan tycka att han inte alltid lyckas att balansera den arroganta och charmiga blandningen lika väl som i den första filmen. Gwyneth Paltrow är utmärkt som Pepper, och spelar övertygande och trovärdigt. Scarlett Johansson är som vanligt också utmärkt i den nya rollen som Natalie, och det är trevligt att se henne i en roll som vi inte riktigt är vana vid. Även i övrigt är det bra skådisar, vilket förhöjer helhetsintrycket. Tyvärr har dock James Rhodes bytt skådis gentemot den förra filmen, och istället för Terrence Howard spelas han nu av Don Cheadle. Det är inte direkt optimalt, och gör att han inte riktigt känns som samma rollfigur som senast.

Iron Man 2 lär inte gå till världshistorien som något mästerverk, men trots många brister upplever jag filmen snäppet bättre än den första filmen; framförallt genom det högre tempot och att Pepper blivit mer nyanserad. Det händer mer samtidigt som speltiden är nästan oförändrad gentemot den första filmen, vilket resulterat i att nästan all seghet från den är som bortblåst. Definitivt ett steg i rätt riktning, och det gör att Iron Man 2 blivit en underhållande och fullt sevärd film. Om man i likhet med undertecknad inte är direkt överförtjust i superhjältegenren är det dock tveksamt om det är värt biljettpriset för att se filmen på bio, och betygsmässigt nöjer jag mig med en stark sexa. Om ni ser filmen, gör dock inte samma misstag som de flesta andra genom att lämna biosalongen när sluttexterna börjar rulla. Efter alla sluttexter fortsätter nämligen filmen med ytterligare en scen; en scen som tyvärr öppnar upp för ytterligare en uppföljare.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 27 april 2010
Senast uppdaterad: 28 april 2010

Recensionen har lästs 3421 gånger av 2043 personer, sedan den 27 april 2010

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FYRA - TVÅA - ÅTTA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern