Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Jag kommer hem igen till jul
(Jag kommer hem igen till jul)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Jag kommer hem igen till jul på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Musik / Verklighetsbaserad / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 53 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: Sverige, 2019
Produktionsbolag: Miso Film, i samarbete med TV4 Sverige, Film i Väst & C More Entertainment
Producent: Sandra Harms & Rachel Bodros Wolgers
Regi: Ella Lemhagen
Manusförfattare: Daniel Karlsson, baserat på en idé av Peter Jöback
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Simon - Peter Jöback Anders - Johannes Bah Kuhnke
Mona - Suzanne Reuter Jenny - Jennie Silverhjelm
Anneli - Anja Lundkvist Igor - Rennie Mirro
Göran - Loa Falkman Elvy - Anneli Martini
Noel - Erik Källsäter Eje - Lars Väringer
Ines - Jackie Hult Hedda - Vera Throbäck
Journalist - Klara Zimmergren Victoria - Gunilla Johansson

Den världsberömda sångaren Simon kommer för första gången på flera år hem till sitt barndomshem någonstans på den svenska landsbygden, efter att i många år bott i Los Angeles. Kvar hemma finns hans bror Anders, som alltid fått stå i skuggan av sin berömda bror och som fått nöja sig med att dirigera kyrkokören hemma i byn. Nu har Simon gått med på att göra ett gästframträdande i kyrkokörens årliga julkonsert, där även den gamla musikläraren Eje finns kvar. Men det finns skäl till att Simon stuckit utomlands så fort han fick chansen, och trots att hans och Anders alkoholiserade och dominerande pappa gått bort har inte mycket ändrats i den stora släkten där julen ska gå till exakt som den alltid gjort; där ingen vill tala högt om någonting det minsta känsligt...

Ella Lemhagen är utan tvekan en talangfull regissör, som gjort en del riktigt bra filmer med lyckad blandning mellan humor och allvar. Att göra en fiktiv film inspirerad av Peter Jöbacks uppväxt och liv är också ett genialiskt drag, och här finns i grund och botten en mycket intressant och lyckad grundstory. Problemet är bara det att Ella Lemhagen på senare år helt tycks ha tappat sin tidigare på påtagliga fingertoppskänsla, som gör att det som hade kunnat bli ett mästerverk istället stannar på helt okej.

Jag kommer hem igen till jul är för all del ganska underhållande, och det är ganska roligt och charmigt. Det är hyfsat engagerande, och intresset hålls vid liv. Jag uppskattar flera av rollfigurerna, och relationen mellan syskonen Simon och Anders är intressant. Man får skratta en del, och det finns ganska mycket charm i den här underhållande julberättelsen. Det märks att det finns en mycket bra handling i grund och botten, och det är ett angeläget ämne att berätta och skildra - ett ämne som tål att uppmärksammas, och som i alla fall bland svenska filmer inte skildrats särskilt ofta.

Det är inte det minsta originellt och dessutom väldigt förutsägbart, men detsamma gäller ju väldigt många andra filmer och är i sig inget större problem. Då är det ett större problem att filmen blivit så gravt övertydlig så att man sällan skådat något liknande. Här pekas med hela händerna, och absolut ingenting lämnas åt tittarnas tolkning. Allt är så gravt uppenbart så att man genast fattar det mesta, och regissören och manusförfattaren tycks tro att vi alla är så tondöva så att ingen i Sverige överhuvudtaget kan tänka själva. Det blir överdrivet in absurdum, och periodvis blir det alldeles för mycket av allt.

De komiska scenerna fungerar ganska bra, men vid de allvarliga scenerna missar man målet rejält och det som borde ha varit seriösa och allvarliga scener skämtas igenom på ett malplacerat sätt. Också lite störande att alla talar Stockholmska, trots att filmen utspelas på landsbygden som ser ut att vara långt från Stockholm (möjligen i södra Norrland...?). Inget av det här låter särskilt lyckat, men till viss del räddas de tydliga bristerna av den intressanta berättelsen, de genomarbetade rollfigurerna och de humoristiska detaljerna.

Jag kommer hem igen till jul är en helt okej film, som är underhållande och charmig. Tycker man om lättsam underhållning för stunden är det för all del ett bra val, och många av skådespelarna är riktigt lyckade - jag blev positivt överraskad av att Peter Jöback faktiskt är en utmärkt skådespelare, men däremot negativt överraskad av att den annars så talangfulle Loa Falkman spelar över å det grövsta. Jag uppskattar Ella Lemhagens säregna humor, de lagom skruvade rollfigurerna och den humoristiska berättarstilen.

Synd bara att Ella på sistone verkar ha tappat all fingertoppskänsla, och lyckas att åstadkomma en så gravt övertydlig film att man bitvis nästan blir illamående. Jag förstår att man velat lätta upp stämningen för att det inte ska bli becksvart, men det borde ha gått att få till en gyllene medelväg så att man inte slarvar bort alla seriösa scener som borde ha varit gripande. Handlingen i sig hade kunnat resultera i en suverän film, men då genomförandet tyvärr inte alls imponerar lika mycket som den i grunden berörande storyn stannar betyget tyvärr på en hyfsat stark sexa. Inte alls dåligt, men det borde ha kunnat bli så mycket bättre utifrån samma handling.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 5 februari 2021

Recensionen har lästs 1293 gånger av 727 personer, sedan den 5 februari 2021

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - FYRA - SJUA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern