Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Kärringen därnere
(Kärringen därnere)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Pan-Vision för recensionsexemplaret
Sök efter Kärringen därnere på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 16 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: Sverige, 2006
Produktionsbolag: Projektbyrån Orkano & Gränslös film
Producent: Lukas Wojarski
Regi: Ragnar Di Marzo
Manusförfattare: Fredrik Lindqvist & Manusgruppen
Svensk distributör: PAN Vision AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Magda - Gunvor Pontén Dana - Aida Gordon
Nathalie - Lisa Werlinder Vesna - Claudia Galli
Lollo - Axelle Axell Erik - David Boati
Jonathan - Fredrik Ejemo Konsulten - Göran Forsmark
Generalen - Christer Holmgren Matti - Fredrik Ljungestig
Jakob - Gösta Hurtig Möller Maud - Marianne Karlbeck

Somliga filmer verkar gå upp och försvinna från biograferna med väldigt lite väsen, och faktum är att jag aldrig ens hört talats om denna svenska film innan den släpptes på DVD. Kanske har det att göra med att den gick upp i bara ett 20-tal kopior i Sverige, men å andra sidan har andra filmer med lika liten upplaga gått betydligt bättre. Bakom filmen stod ursprungligen en ideel förening vid namn Gränslös film, där amatörer och proffs gått ihop för att skapa en film från scratch. Manuset har skrivits av en stor manusgrupp bestående av hela 32 personer (om inte undertecknad räknat fel...) i olika åldrar, som träffats regelbundet och tillsammans kommit fram till storyn och manusuppbyggnaden. "Kärringen" i filmens lite kryptiska titel är 74-åriga Magda, som bor i en lägenhet och irriterar sig över allt och alla - i synnerhet det kollektiv med ungdomar som bor på övervåningen, och som spelar högljudd musik för jämnan. Hon tycker om att klaga och säga sanningens ord om allting, och är engagerad i att låta lägenheterna göras om till bostadsrätter, för att på så sätt kunna bli av med allt "slödder". Men hela Magdas tillvaro förändras när hon en dag hittar den 23-åriga flyktingen Dana i källaren. Dana är på flykt från sitt hemland (vilket land det är framkommer aldrig), där hon blivit mordhotad, och vågar inte annat än gömma sig. Magda berättar för sina paranoida väninnor om Dana, och till en början är de övertygade om att Dana är en terrorist. Men snart kommer Magda fram till att det nog inte fanns mycket sanning i det...

Jag är ärligt talat ganska kluven till den här filmen. Jag kan inte annat än bli imponerad över upplägget med produktionen, och filmen känns välgjord. Med tanke på det absurda antalet manusförfattare kan jag inte låta bli att tänka på talesättet "Ju fler kockar, desto sämre soppa" - därför blir jag imponerad att filmen trots allt kunnat bli relativt sammanhängande och vettig. Även om det aldrig är någon märkvärdig storfilm, så känns filmen ändå intressant och underhållande under nästan hela filmen, och är smårolig vid många tillfällen. De flesta av de större skådespelarna är skickliga, och både Gunvor Pontén, Aida Gordon och Lisa Werlinder spelar övertygande och trovärdigt. Dessutom är det värt att uppmärksamma dubbningsskådisen Claudia Galli i rollen som Vesna. Hon visar sig vara lika bra som vanlig skådis som dubbare, och gör även här en imponerande insats. Bland de mindre birollerna är jag inte lika imponerad, utan där stannar flertalet bara på godkänt. Men de sista minuterna förändras hela filmen. Slutet känns väldigt tillrättalagt och förenklat, och det som tidigare framkommit som intressant och någorlunda djupt blir nu plötsligt nedkortat och simpelt. Tyvärr sänker det trovärdigheten kraftigt, vilket är tråkigt då filmen fram tills dess känts som realistisk. När sluttexterna börjar rulla har det bara gått en timme och en kvart, vilket känns som alldeles för kort för den här filmen. Filmen hade utan tvekan tjänat på att förlängas med minst en kvart, för att kunna gå närmare in på djupet på händelserna och framförallt få till ett mer trovärdigt och mångbottnat slut. Det känns som att regissören och manusförfattarna inte vågat ta konflikterna på allvar, och istället valt att ta den enkla utvägen genom ett kraftigt förenklat och "avhugget" slut. Tyvärr sänker det helhetsintrycket markant, och gör att jag inte med gott samvete kan ge filmen mer än en femma. Filmen är visserligen fortfarande sevärd och underhållande, men hade helt enkelt haft potential att bli mer än så med detta intressanta ämne.

DVD-utgåvan kommer från Pan-Vision, och är enbart avsedd för Sverige. Bilden är i anamorfisk Widescreen i formatet 1,85:1, och med tanke på den låga budgeten är bildkvaliteten fullt godkänd. Ljudet återges enbart i 2-kanalig stereo, och 5.1-ljud lyser med sin frånvaro. Jag gissar att filmen enbart är inspelad i stereoljud, även om jag inte kunnat hitta säkra belägg för det. På omslaget finns även symbol för ljudstandarden DTS bland specifikationerna, men trots det finns det inte något DTS-ljud att tillgå. Jag betvivlar att en sådan här film någonsin varit planerad att spelas in i DTS, så mest troligt rör det sig om ett rent feltryck på omslaget. Filmen har svensk text för hörselskadade, men någon annan textning finns inte. Textningen håller fullt godkänd klass, men jag irriterade mig över att "Tick-tack" från klockor vid upprepade tillfällen skrivits med i texten, något som definitivt inte fyller någon funktion. Dessutom framgår inte vem som säger vad av textningen, även när vi inte ser rollfigurerna i bild, vilket sannolikt lär försvåra för döva att tillgodogöra sig filmens innehåll. Även om den här filmen har bättre ljud än vad svenska filmer brukar kunna åstadkomma, så behövde jag dock ändå slå på textningen för hörselskadade för att till fullo kunna hänga med, vilket är beklagligt. Skivan inleds med jingel för Triangelfilm, följt av varningstexter. Sedan kommer vi direkt till huvudmenyn, som är stillastående med bakgrundsmusik och på svenska. Tyvärr finns inget som helst extramaterial, vilket är tråkigt då en film med så annorlunda upplägg med bl.a. manuset hade varit intressant att höra mer om.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 23 maj 2007
Senast uppdaterad: 23 maj 2007

Recensionen har lästs 3381 gånger av 1992 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion * * *         3
Snittbetyg: * * * *        4

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - NIA - TREA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern