Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Lilla spöket Laban - Världens snällaste spöke
(Lilla spöket Laban - Världens snällaste spöke)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Lilla spöket Laban på CDON
Drama / Komedi / Fantasy / Äventyr / Övernaturligt / Tecknat / Handanimerad / Baserad på bok / Långfilm / Kortfilm
Målgrupp: Barn  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 44 minuter
Genre: Tecknat fantasyäventyr
Produktionsland/år: Sverige, 2008
Produktionsbolag: Filmlance International, i samarbete med Bob Film AB, PennFilm Studio, Film i Skåne & Sveriges Television
Producent: Lars Blomgren, Clas Cederholm & Jan Blomgren
Regi: Lasse Persson, Per Åhlin & Karin Nilsson
Manusförfattare: Lena Ollmark, Jan Vierth & Anders Sparring, baserat på karaktärer skapade av Inger Sandberg & Lasse Sandberg
Svensk distributör: Sandrew Metronome Distribution Sverige AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Berättare:
Maria Lundqvist

© 2008 PennFilm/Filmlance

Barnboksförfattaren Inger Sandberg och hennes man, illustratören Lasse Sandberg, har genom åren gett ut många barnböcker tillsammans. Mest känd har de blivit för böckerna om det snälla men ganska räddlivade spöket Laban, där första boken gavs ut 1965. 2006 blev Laban till film för första gången, genom en tecknad episodfilm med ett antal kortare fristående historier på bio. Nu har tiden kommit för den tredje filmen i serien, och precis som tidigare är det sex fristående avsnitt med en total speltid på 45 minuter. Återigen får vi här träffa på invånarna i slottet Gomorronsol, som förutom spöket Laban består av hans betydligt modigare lillasyster Labolina samt mamma och pappa Spöke. I huset bor också kungen, drottningen och lillprinsen Bus, men de två förstnämnda har inte mycket väsen för sig i den här filmen. Som tidigare är också alla delavsnitten nyskrivna, och det är bara karaktärerna och stilen som hämtats från makarna Sandbergs böcker. Här får vi bl.a. se när Laban tjuväter av kokosbollar och när Laban, Labolina och Bus försöker ha picknick men där ett ilsket moln har helt andra planer. Dessutom kommer morbror Gast på besök, och Laban upptäcker en fladdermusunge i slottet som han tar hand om.

Att recensera barnfilmer är väldigt svårt för vuxna, då det är svårt att leva sig in i målgruppen. I det här fallet är det uppenbart att undertecknad är omkring fem gånger äldre än den huvudsakliga målgruppen. I det här fallet fanns tyvärr ingen av mina syskonbarn tillgängliga för att se filmen med mig, och därför tvingas jag klara av det på egen hand. Tecknarstilen har bibehållit Lasse Sandbergs illustrationer från böckerna på ett skickligt sätt, och som regel är det positivt. Nackdelen är att det även gäller slottsbyggnad och sol, som ser närmast surrealistiska ut och ärligt talat blir lite irriterande. Det borde ha gått att hitta en mellanväg, och få ett aningen mer verklighetstrogen utseende utan att för den skull gå ifrån illustrationsstilen. Animationen är enkel och stilren, men fyller sin funktion. Det är helt och hållet handtecknat, vilket är trevligt. Precis som i de tidigare två filmerna är det Maria Lundqvist som är både berättarröst och gör samtliga röster. Hon är en utmärkt skådis och jag betvivlar inte att hon gör sitt bästa, men när hon börjar göra alla figurernas röster så känns det ändå lite livlöst. Ett billigt och enkelt sätt att få mer liv i filmen hade varit att bara låta Maria vara berättare, och ta in andra skådisar till de olika karaktärernas röster - jag är övertygad om att även de allra yngsta hade föredragit det. Handlingsmässigt gör filmen inte alltför mycket väsen av sig. Särskilt spännande blir det aldrig, knappast ens för de allra yngsta. Däremot är grundhandlingarna ganska genomtänkta, och det blir småroligt då och då - även för oss vuxna. Därför blir filmen trots allt fullt sevärd. Men det största problemet är att upplägget med sex olika avsnitt gör att det blir så pass ytligt och att handlingen aldrig hinner gå in på djupet. Flera av de här avsnitten hade kunnat göras betydligt mer av, så det hade utan tvekan varit att föredra att förlänga dessa avsnitt lite. Visst förstår jag tanken, men manusförfattarna har nog trots allt underskattat dagens barn och dess tålamod. En speltid på 45 minuter är också i kortaste laget, även för de minsta barnen. Någonting hade verkligen behövt göras för att få upp speltiden lite - antingen förlänga de nuvarande episoderna eller lägga till fler avsnitt. Om inte annat, så hade man åtminstone kunnat lägga till någon fristående kortfilm efter huvudfilmen på bio - det måste säkerligen finnas mängder av lämpliga kortfilmer för barn, t.o.m. sådana gjorda i Sverige, som man hade kunnat visa efter filmens slut. Visserligen är biljettpriset lägre än för andra filmer, men om jag tagit mig besväret att ta mig till en biograf och själv betala för biljetter, så hade i alla fall jag känt mig ganska lurad. Det tror jag även att de flesta barn håller med om.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 24 oktober 2008
Senast uppdaterad: 24 oktober 2008

Recensionen har lästs 5587 gånger av 3282 personer, sedan den 24 oktober 2008

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - NOLLA - ÅTTA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern