Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Lilla spöket Laban - Bullar & Bång
(Lilla spöket Laban - Bullar & Bång)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Lilla spöket Laban på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Fantasy / Äventyr / Övernaturligt / Tecknat / Handanimerad / Baserad på bok / Långfilm / Kortfilm
Målgrupp: Barn  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 44 minuter
Genre: Tecknat fantasyäventyr
Produktionsland/år: Sverige/Finland, 2009
Produktionsbolag: Filmlance International, i samarbete med Bob Film AB, PennFilm Studio, Film i Skåne, Sveriges Television & Yleisradio
Producent: Lars Blomgren, Clas Cederholm & Jan Blomgren
Regi: Lasse Persson, Karin Nilsson, Per Åhlin & Alicja Jaworski
Manusförfattare: Lena Ollmark, Jan Vierth & Anders Sparring
Svensk distributör: Sandrew Metronome Distribution Sverige AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Berättare:
Maria Lundqvist

© Filmlance International

Barnboksförfattaren Inger Sandberg och hennes man Lasse Sandberg, har genom åren gett ut många barnböcker tillsammans. Mest känd har de blivit för böckerna om det snälla men räddlivade spöket Laban, där första boken gavs ut 1965. 2006 blev Laban till film för första gången, genom en tecknad episodfilm med ett antal kortare fristående historier på bio. Nu har tiden kommit för den fjärde filmen i serien, som den här gången heter Bullar & bång. Precis som tidigare är det sex fristående avsnitt med en total speltid på knappt 45 minuter. Återigen får vi här träffa på invånarna i slottet Gomorronsol, som förutom spöket Laban består av hans betydligt modigare lillasyster Labolina samt mamma och pappa Spöke. I huset bor också kungen, drottningen och lillprinsen Bus. Som tidigare är också alla delavsnitten nyskrivna, och det är bara karaktärerna och tecknarstilen som hämtats från makarna Sandbergs böcker. Här får vi bl.a. se när mamma Spöke misslyckas med en kaka till ett firande, så att Laban och Labolina hittar på att själv baka en kaka. Och dessutom får Laban problem att hitta på en lämplig födelsedagspresent till sina föräldrar (som mirakulöst nog båda två verkar fylla år samma dag).

Att recensera barnfilmer är väldigt svårt för vuxna, då det är svårt att leva sig in i målgruppen. I det här fallet är det uppenbart att undertecknad är många gånger äldre än den huvudsakliga målgruppen, och de enda vuxna som lär se filmen är sådana som följer med barn till biografen. Vid recensionstillfället fanns tyvärr ingen av mina syskonbarn tillgängliga för att se filmen med mig (som jag annars brukar använda mig av för ändamålet), och därför tvingades jag klara av det på egen hand. Tecknarstilen har bibehållit Lasse Sandbergs illustrationer från böckerna på ett skickligt sätt, och som regel är det positivt. Nackdelen är att det även gäller slottsbyggnad och sol, som blivit närmast surrealistiska och ärligt talat ser malplacerade ut på film. Det borde ha gått att hitta en mellanväg, och få ett aningen mer verklighetstrogen utseende utan att för den skull gå ifrån böckernas stil. Animationen är enkel och stilren, men fyller sin funktion. Det är helt och hållet handtecknat, vilket är trevligt och medför en extra charm. Precis som i de tidigare tre filmerna är det Maria Lundqvist som är både berättarröst och gör samtliga röster. Hon är en utmärkt skådis och passar bra som berättare, men när hon börjar göra alla figurernas röster så känns det ändå lite livlöst och fattigt. Ett billigt och enkelt sätt att få mer liv i filmen hade varit att bara låta Maria vara berättare, och ta in andra skådisar till de olika karaktärernas röster - jag är övertygad om att även de allra yngsta hade föredragit det. Maria är helt enkelt inte tillräckligt bra på att förställa rösten, för att få alla rollfigurer att verka naturliga; något som ärligt talat de allra flesta skådisar skulle få problem med.

Handlingsmässigt gör filmen inte alltför mycket väsen av sig. Särskilt spännande blir det aldrig, knappast ens för de allra yngsta. Däremot är grundhandlingarna i de olika episoderna ganska genomtänkta och bitvis även tänkvärda. Det blir småroligt och charmigt då och då, även för oss vuxna fastän det är uppenbart att det är de allra yngsta som är målgruppen. Därför blir Lilla spöket Laban - Buller & bång trots allt sevärd, och jag hade i alla fall en småtrevlig stund i biosalongen, och lyckades hålla mig vaken utan större ansträngningar. Men det hade inte skadat att blanda in lite mer humor - jag är övertygad om att även alla barn föredrar att se filmer som man åtminstone ibland får skratta åt. Vid några tillfällen känns det också lite väl löjligt och barnsligt, och det finns inga konflikter, faror eller antagonister på något sätt. Det finns även vissa logiska luckor och kontinuitetsproblem, vilket bland annat bottnar i att karaktärerna inte alls tycks komma ihåg något som hänt i de tidigare avsnitten. Dock uppskattar jag att kungen och drottningen får betydligt större utrymme här än i den förra filmen, så att man åtminstone hinner uppfatta vilka alla är.

Men det största problemet är att upplägget med sex olika avsnitt gör att det blir så ytligt och förenklat - handlingen hinner helt enkelt aldrig gå in på djupet, och det passar sig inte riktigt på bio. Flera av de här avsnitten hade kunnat göras betydligt mer av, så det hade definitivt varit att föredra att förlänga episoderna lite. En speltid på 45 minuter är också i kortaste laget, även för de minsta barnen. Någonting hade verkligen behövt göras för att få upp speltiden lite - antingen förlänga de nuvarande episoderna eller lägga till fler avsnitt. Om inte annat, så hade man åtminstone kunnat lägga till någon fristående kortfilm före eller efter huvudfilmen på bio. Det måste säkerligen finnas mängder av lämpliga kortfilmer för barn avsedda för samma målgrupp, både i och utanför Sverige, som man hade kunnat visa tillsammans med denna. Visserligen är biljettpriset lägre än för andra filmer, men om jag tagit mig besväret att ta mig till en biograf tillsammans med barn, så hade i alla fall jag känt mig ganska lurad. Det tror jag att de flesta håller med om, och en speltid på en timme tycker jag bör ses som ett minimum för att det ska bli värt besväret - trots allt är det ju inte alla i Sverige som bor granne med en lämplig biograf. I nuvarande skick kan jag därför inte ge filmen mer än en svag femma i betyg, men de yngsta barnen kommer troligen att uppskatta den mer än undertecknad. Men jag tror helt enkelt att producenterna har underskattat barns förmågor, då min fyraåriga systerson föredrar flera av Disneys och Pixars filmer än Lilla spöket Laban; och mycket yngre publik än så kan man knappast förvänta sig vid en biofilm. Min första tanke efter att ha sett Lilla spöket Laban - Buller & bång är att det känns som att filmbolaget tyckt att småbarn inte är tillräckligt viktiga för att förtjäna en påkostad produktion, utan att man för barn hellre kan kompromissa och göra allting så enkelt som möjligt för sig - det känns som en oroväckande inställning inför framtiden...

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 23 oktober 2009
Senast uppdaterad: 23 oktober 2009

Recensionen har lästs 6146 gånger av 3360 personer, sedan den 23 oktober 2009

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - NOLLA - TVÅA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern