Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Love and Other Disasters
(Love and Other Disasters)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Nordisk Film för recensionsexemplaret
Sök efter Love and Other Disasters på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Romantik / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 27 minuter
Genre: Romantisk dramakomedi
Produktionsland/år: Frankrike/Storbritannien, 2006
Produktionsbolag: Europa Corp. & Skyline Films, i samarbete med Ruby Films & Canal+
Producent: Alek Keshishian & Virginie Silla
Regi: Alek Keshishian
Manusförfattare: Alek Keshishian
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Jacks - Brittany Murphy Peter - Matthew Rhys
Paolo - Santiago Cabrera Talullah - Catherine Tate
James - Elliot Cowan Tom - Adam Rayner
Finlay - Jamie Sives David - Will Keen
Sasha - Frédéric Anscombre Felicity - Stephanie Beacham
Pandora - Samantha Bloom Unicorn - Jamie Honeybourne
Sig själva - Gwyneth Paltrow / Orlando Bloom

Romantiska komedier och dramakomedier är två genrer som aldrig tycks bli omoderna, och ytterligare en sådan kom 2006 vid namn Love and Other Disaster. Först nu har den sett dagens ljus i Sverige, och filmen regisserades av Alek Keshishian, som annars huvudsakligen gjort musikvideor. Det är värt att påpeka att filmen, den mycket snarlika titeln till trots, inte har något samband med den australiensiska filmen Love and Other Catastrophes. Det här är istället en brittisk-fransk samproduktion. Handlingen utspelas i London, och i centrum står Emily Jackson, som kallas för Jacks. Hon är praktikant på den prestigefyllda modetidningen Vogue, men på fritiden tycker hon om att agera äktenskapsmäklerska och para ihop folk. Hon delar lägenhet med sin homosexuella kompis Peter, som varit singel en tid. När en ny snygg fotografassistent vid namn Paolo börjar jobba på Vogue, kommer hon genast på den geniala tanken att para ihop honom med Peter. De kommer bra överens, och till en början fungerar det fint. Det finns bara en liten hake: Paolo råkar vara heterosexuell, och är i själva verket intresserad av Jacks...

Jag har alltid älskat romantiska komedier, och på papperet såg det här ut att vara en riktig höjdarfilm. Men allt eftersom filmen fortlöpte, började jag undra om jag kanske råkat sätta på fel film... Av en romantisk komedi borde man nämligen kunna förvänta sig humor, och ärligt talat fanns det inte särskilt mycket av det slaget. Under filmens första halvtimme skrattade jag inte en enda gång, och log knappt ens. Dessbättre blir det lite bättre därefter, och komedidelen kommer igång lite grand. Men särskilt mycket till humor är det fortfarande inte - jag skrattade bara några få gånger under filmens gång, och log därefter vid ett antal tillfällen. De klockrena poängerna uteblir helt, och några stora skratt kan man inte räkna med alls. Kanske beror det här på att det är en brittisk film, då engelsmännens humor som bekant inte alltid passar oss i Sverige. Själv ser jag ärligt talat heller inte vad engelsmännen kan tänkas skratta åt i filmen, men då vissa utländska recensioner framhäver de många komiska scenerna, så kanske det trots allt kan ligga någonting i min teori. Förvisso har filmen i Sverige fått kategorin "Romantiskt drama" på omslaget, vilket stämmer bättre för oss, men i hemlandet är det trots allt ansett som en komedi. En komedi utan humor låter som en stor nackdel, men dessbättre fungerar filmen ändå någorlunda skapligt som drama. Grundstoryn är intressant, och man bryr sig om karaktärerna. Karaktärsutvecklingen är inte alltför imponerande, men dock märkbar. Filmen är mycket förutsägbar, och de allra flesta kan utan ansträngning lista ut hur allting ska sluta. Visserligen är det knappast särskilt ovanligt bland filmer i den här genren, men nog borde det vara möjligt att åtminstone få med enstaka överraskningar. Dock tycker jag om att filmen inte tar sig själv på så stort allvar, och driver med andra filmer i genren - detta bland annat genom en slags filminramning och en film i filmen, som är riktigt effektfullt och genomtänkt. Det blir räddningen, och gör att Love and Other Disasters trots allt blir fullt sevärd. Skådespelarinsatserna är bra, och i synnerhet Brittany Murphy är som alltid utmärkt som Jacks. Visserligen lyckas hon inte helt med sin brittiska accent, utan talar snarare med brittisk engelska med vissa inslag av amerikansk engelska, men det förklaras i filmen med att rollfiguren vuxit upp i USA. Ändå är jag ganska besviken, och av en romantisk komedi borde man kunna fordra att skratta fler än 3 - 4 gånger under en film. Jag har fram tills nu trott att romantiska komedier varit säkra kort, som inte kan vara annat än bra. Men tydligen har jag haft fel, för även om filmen är sevärd, så är den långt ifrån särskilt lyckad. I synnerhet mer humor hade varit på sin plats, då filmen officiellt kategoriseras internationellt som en komedi...

DVD-utgåvan är enkel som sådan, och erbjuder anamorfisk bredbild i formatet 1,78:1, vilket innebär fullskärm på en Widescreen-TV. Ljudet är i Dolby Digital 5.1, och filmen är textad på de fyra skandinaviska språken. Bild- och ljudkvaliteten är bra, men utan att utmärka sig nämnvärt. När man matar in DVD-skivan, möts man av distributörsjingel följt av språkvalsmeny. Det följs av varningstexter på valt språk, direkt följt av ett flertal trailers för andra filmer. Därefter börjar själva filmen att spelas upp direkt, utan att någon huvudmeny visas. Faktum är att det inte ens finns någon huvudmeny på skivan - trycker man på DVD-spelarens menyknapp kommer man istället tillbaka till den inledande språkvalsskärmen. Mycket egendomligt begrepp, och lite irriterande. Därför finns det av förståeliga skäl inget som helst extramaterial att tala om, och inte ens någon scenvalsmeny. Förvisso går det bra att navigera till filmens olika scener genom att bläddra mellan kapitlen, men det är ju inte lika enkelt och smidigt för att hitta åt en viss scen som via en meny; i synnerhet som det heller inte finns med något tryckt papper med kapitelindex.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 12 juni 2008
Senast uppdaterad: 13 juni 2008

Recensionen har lästs 3212 gånger av 1813 personer, sedan den 12 juni 2008

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion * *          2
Snittbetyg: * * * och en halv        3,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TVÅA - FEMMA - NIA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern