Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Mad Max: Fury Road
(Mad Max: Fury Road)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Mad Max på CDON
   ANNONS
Science-fiction / Äventyr / Action / Thriller / Övernaturligt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 1 minut
Genre: Science-fictionactionthriller
Produktionsland/år: USA/Namibia/Australien, 2015
Produktionsbolag: Kennedy Miller Productions & Village Roadshow Pictures
Producent: George Miller, Doug Mitchell & P.J. Voeten
Regi: George Miller
Manusförfattare: George Miller, Brendan McCarthy & Nick Lathouris, baserad på karaktärer skapade av George Miller
Svensk distributör: Twentieth Century Fox (Sweden) AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Max Rockatansky - Tom Hardy Imperator Furiosa - Charlize Theron
Splendid - Rosie Huntington-Whiteley Toast - Zoë Kravitz
The Dag - Abbey Lee Cheedo - Courtney Eaton
Capable - Riley Keough Nux - Nicholas Hoult
Evige Joe - Hugh Keays-Byrne Valkyrie - Megan Gale
Miss Giddy - Jennifer Hagan Keeper of the Seeds - Melissa Jaffer
Slit - Josh Helman Rictus Erectus - Nathan Jones
The People Eater - John Howard The Bullet Farmer - Richard Carter
The Organic Mechanic - Angus Sampson Doof Warrior - Sean Hape/iOTA

Långt innan den australiensiska regissören och manusförfattaren George Miller gjort filmer som Babe - en gris kommer till stan och Happy Feet regisserade han 1979 den stilbildande dystopiska actionfilmen Mad Max. Trots begränsad budget blev filmen mycket populär och framgångsrik, och gav upphov till två uppföljare 1982 och 1985. I Sverige blev den första filmen totalförbjuden av Statens Biografbyrå inför den planerade premiären 1980, och beslutet kvarstod även efter distributörens senare försök att klippa ner filmen och skicka in den för ny granskning ett par år senare. På eget bevåg släpptes Mad Max istället direkt på VHS 1985 (på video har censurgranskning alltid varit frivilligt, även om många distributörer beställt granskning ändå för att inte riskera att bli anmälda i efterhand), men tekniskt sett upphävdes aldrig förbudet förrän filmcensuren avskaffades 2011. De två uppföljarna fick 15-årsgräns. Ganska precis 30 år sedan senast är nu George Miller aktuell med ännu en uppföljare; den fjärde filmen i ordningen som nu fått namnet Mad Max: Fury Road.

Inom en inte alltför avlägsen framtid är stora delar av jorden obeboelig, med knappt något vatten och jord där inget går att odla. Vatten och bensin har blivit de mest värdefulla handelsvarorna, och de som har vatten äger hela världen; nästan. På en av fåtalet platser i Australien där det både finns vatten och odlingsbar jord styr sektledaren Evige Joe. Han lever i ett harem där kvinnor hålls som sexslavar och våldtas dagligen medan unga killar hjärntvättas till att bli soldater i hans armé för en garanterad plats i Valhall efter att de dör (vad nu nordisk mytologi har med Australien att göra...). En dag skickar Evige Joe sin mest trogne soldat, den enarmade kvinnan Imperator Furiosa, på uppdrag till Bensinstaden för att byta vatten mot bensin. För sent inser Joe att hon i själva verket har helt andra planer, och rymmer istället från sekten tillsammans med Joes fem fruar för att hitta någon bättre plats att leva på. Evige Joe uppskattar dock inte tilltaget, och snart är både han och alla hans soldater på väg mot tjejerna för att stoppa dem till varje pris. Den f.d. polisen Max Rockatansky, som levt isolerad och ensam på senare år, har hållits tillfångatagen av Evige Joe där han fungerat som mänsklig blodpåse (!). När han flyr råkar han komma i kontakt med Furiosa, och motvilligt blir han så illa tvungen att hjälpa henne med uppdraget om han själv ska ha en chans att överleva...

Det var inte direkt igår som vi senast återsåg Max Rockatansky, och det som 1979 säkerligen ansågs originellt och nyskapande är inte direkt lika nyskapande med dagens mått mätt; nu när dystopiska filmer blivit vardagsmat och snarlika storylines nästan går tolv på dussinet av. Men det är för all del fortfarande en fullt funktionell och intressant story, som lyckas att måla upp en riktigt mörk och deprimerande framtidsbild. Och trots att jag generellt sett hatar actionfilmer måste jag medge att jag trots allt tyckte om Mad Max: Fury Road, som i all sin enkelhet ändå lyckas att engagera och underhålla. Storyn är måhända en smula banal, men här finns en påtaglig svärta och en del nyanser. Det är mörkt och dystert, utan något stort framtidshopp. Resultatet är en enkel men underhållande film, som håller intresset vid liv nästan hela tiden och förblir fängslande.

Inledningsvis tyckte jag att filmen kändes väldigt tråkig och oengagerande, och efter 20 minuter hade jag kanske gett upp om jag inte var på pressvisning och därmed var så illa tvungen att se klart filmen. Men därefter förändras filmen, och det blir sakta mer och mer intressant. Man börjar bry sig om rollfigurerna och blir påverkad av den tänkvärda och berörande men ack så otäcka storyn. För det här är inte bara dystert, utan dessutom väldigt våldsamt med mycket våld och skottlossning.

Det är en riktigt spännande film, som är oerhört intensiv och inte erbjuder särskilt mycket till andningspauser. Förutom ett par lugna och mer stillsamma dramascener är det här i stort sett full fart i två timmar som gäller. Faktum är att nästan hela filmen är faktiskt en enda lång actionscen på två timmar, som till största delen utgör en evighetslång biljakt. Jag har alltid tyckt att biljakter tillhör det mest trista och oengagerande man kan hitta på film, så blotta tanken på en två timmar lång sådan låter outhärdlig. Men till min stora förvåning blir det faktiskt ändå ganska underhållande och spännande, då allting skildras på ett sådant sätt att man faktiskt bryr sig om rollfigurerna, hinner se vad som händer och inte minst faktiskt blir berörd. Det är fantasifullt, lagom annorlunda och skruvat; samtidigt som det faktiskt hela tiden är engagerande och intressant. Jag uppskattar det höga tempot, och trots den tillspetsade historien lyckas filmen någorlunda att hålla ihop logiskt utan större trovärdighetsproblem.

Man kan dock inte komma ifrån att storyn är i tunnaste laget, vilket bitvis blir ganska uppenbart då allting "mjölkas" lite för länge. Mad Max - Fury Road har också blivit lite väl lång, med sina ganska precis två timmar. I och för sig inte alls ovanligt i dagens läge, men med tanke på att premissen och historien är väldigt enkel hade den gott fått klippas ner lite. Ibland kan det upplevas lite monotont, då en del scener upprepas några gånger för många. Det är också några obesvarade frågor som man aldrig får någon klarhet i vad gäller själva premissen, i och med att George Miller verkar ha varit mer intresserad av just biljakter än av att utveckla bakgrundshistorien. I början kan det därför också upplevas lite rörigt, då handlingen kommer igång direkt utan någon som helst introduktion; och vi inte får veta mycket om utgångsläget innan adrenalinet drar igång. Jag önskar att man kunnat lägga med någon form av introduktion först, så att man får premissen klart för sig. Det hade sannolikt gjort filmens första halvtimme betydligt bättre. Nu blir det istället till en början lite för mycket "Alla slåss mot alla" över sig, vilket är beklagligt då filmen lyfter rejält efter den tråkiga inledningen.

Själva Max har också blivit en ganska endimensionell rollfigur, som vi inte får veta alltför mycket om och som heller inte är alltför sympatisk. Ironiskt nog är han, trots titeln, också mindre viktig för själva handlingen i den här filmen. Han följer med på jakten och medverkar i varenda scen, men hade egentligen kunnat skrivas ut helt utan att det påverkat handlingen särskilt mycket. Här är det egentligen Furiosa som allting kretsar kring, och hon har istället blivit en mer mångbottnad rollfigur. Hon är en intressant och ovanlig roll, och det är välkommet med en riktigt tuff kvinnoroll i den här franchisen; och för all del i actionfilmer i största allmänhet. Ärligt talat är Furiosa med stor sannolikhet den tuffaste och hårdaste rollfiguren som någonsin skådats på film, oavsett kön.

Fotot är läckert och effektivt, och filmen lyckas på ett utmärkt sätt att förmedla den skitiga och mörka stämningen. Scenografin imponerar också stort, liksom detaljrikedomen och musiken. Actionsekvenserna - vilket i praktiken utgör 90% av filmen - är också mycket snyggt filmade och koreograferade, och för en gångs skull blir det till största delen varken rörigt eller oengagerande att titta på. Intressant nog finns här nästan ingen datoranimation, utan det rör sig istället om naturliga effekter med stuntmän. Det känns farligt och jag hade verkligen inte velat vara stuntman för den här filmen, men man kan inte förneka att det ser betydligt mer realistiskt och naturligt ut.

Skådespelarinsatserna är överlag bra. Mel Gibson har nu lämnat filmserien, och hans roll som Max har istället övertagits av Tom Hardy. Han gör en riktigt bra insats, och spelar naturligt och inlevelsefullt. Han kanske inte riktigt lyckas att förmedla samma glimt i ögat som den då väldigt unga Mel Gibson hade i de första filmerna, men i dagens läge kan ändå ingen se på Mel på samma sätt som då; plus att han nog ändå vore för gammal för den här rollen nu. Charlize Theron är utmärkt som Furiosa, och gör en fantastisk rollprestation i en svår och utmanande roll. Även i övrigt är det bra skådespelare, men det är lite synd att skådespelerskorna som spelar Evige Joes fem fruar inte får så mycket att arbeta med.

Mad Max: Fury Road har en mycket tunn och simpel intrig, men lyckas ändå att göra det bästa av situationen och har blivit en ganska bra och underhållande film. Det är oerhört intensivt och spännande, men samtidigt hinner man bry sig om rollfigurerna och bli berörd. Det är förvisso en långt ifrån perfekt film, och storyn är lite i tunnaste laget även för en actionfilm. Men i all sin enkelhet fungerar det ändå över förväntan, och det har blivit förvånansvärt engagerande och fascinerande från början till slut; eller åtminstone med undantag för den första kvarten som är bland det sämsta jag sett på senare år. Kommer man bara över det är det dock en relativt lyckad film, och trots bristerna anser jag att den är fullt sevärd och förtjänar en halvsvag sjua i betyg. Filmen i sig är till största delen fristående, och därför behöver man inte ha sett någon av de tidigare filmerna. Det är dock en fördel att ha gjort det i och med Max Rockatansky som rollfigur, som vi här inte får någon introduktion till utan som manusförfattaren förutsätter att man redan känner till. Kanske inte helt lyckat, då det trots allt har gått trettio år sedan senast... Undertecknad har pinsamt nog bara sett den första filmen och inte tvåan eller trean, och efter Mad Max: Fury Road blir jag för första gången intresserad av att se de filmerna.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 15 maj 2015
Senast uppdaterad: 15 maj 2015

Recensionen har lästs 2660 gånger av 1493 personer, sedan den 15 maj 2015

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - TVÅA - FYRA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern