Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Memoria
(Memoria)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Memoria på CDON
   ANNONS
Drama / Science-fiction / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 16 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Frankrike/Schweiz/Storbritannien/Tyskland/Mexiko/USA/Colombia/Kina/Thailand, 2021
Produktionsbolag: 185 Films, Bord Cadre Films, Louverture Films, The Match Factory & ZDF
Producent: Diana Bustamante, Julio Chavezmontes, Charles de Meaux, Simon Field, Keith Griffiths, Michael Weber & Apichatpong Weerasethakul
Regi: Apichatpong Weerasethakul
Manusförfattare: Apichatpong Weerasethakul
Svensk distributör: NonStop Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Jessica Holland - Tilda Swinton Karen Holland - Agnes Brekke
Juan Ospina - Daniel Giménez Cacho Mateo Ospina - Jerónimo Barón
Ung Hernán - Juan Pablo Urrego Äldre Hernán - Elkin Díaz
Agnes Cerkinsky - Jeanne Balibar Doktor Constanza - Constanza Gutierrez

Den skotska kvinnan Jessica bor sedan länge i Medellín i Colombia, och vaknar en natt av ett mystiskt ljud - ett slags metalliskt pangande ljud, och märkligt nog verkar ingen annan ha hört det. Hon fortsätter höra det mystiska ljudet i tid och otid, men fortfarande är hon den enda som kan höra ljudet. Hon uppsöker då en ljudtekniker vid namn Hernán, och med hans hjälp lyckas de någorlunda att återskapa ljudet. Under tiden besöker Jessica också sin syster Agnes på sjukhus, och samma sjukhus är inblandade i ett arkeologiskt utgrävningsprojekt som Jessica intresserar sig för.

Jag kände faktiskt inte till den thailändske regissören Apichatpong Weerasethakul sedan innan, och jag har nog inte sett någon av hans många filmer. Därför visste jag inget om vad jag hade att vänta mig, men Memoria är helt klart en annorlunda upplevelse - men icke desto mindre en riktigt bra och minnesvärd film. Det är originellt och fascinerande, och det är helt klart en annorlunda upplevelse som väntar. Det är en avskalad, minimalistisk och annorlunda film, som inte presenterar några givna svar utan där man får dra sina egna tolkningar utifrån begränsade ledtrådar. Det är långsamt och suggestivt, och det här kan närmast beskrivas som en konstfilm snarare än en "vanlig" film. Den yttre handlingen är begränsad, utan här rör det sig om en resa och upplevelse för alla sinnen - men det fungerar bättre än väntat, och man dras snabbt in i den annorlunda upplevelsen, och det blir förvånansvärt engagerande. Det är suggestivt, djupsint och en riktig upplevelse på ett sätt som få andra långfilmer är.

Det är också en trevlig omväxling att för en gångs skull helt få slippa övertydliga filmer, för här serveras absolut inget på silverfat utan tittarna får dra sina egna slutsatser. Det kan ibland gå lite för långt, då det är en minst sagt svårbegriplig film som är svår att sätta fingrarna på. Vad allting handlar om är inte helt lätt att förstå, och jag förstod långt ifrån allt - och även det jag tolkat kan mycket väl vara fel, då det verkligen inte är en lättsam och lättbegriplig film. Faktum är att man hade velat få en manual till filmen, för att förstå hur allting egentligen var tänkt och håller ihop, men någon sådan har åtminstone undertecknad inte kunnat finna... Det är som sagt skönt att slippa allt vad övertydlighet heter, men istället går det lite för långt åt andra hållet och det blir periodvis nästan omöjligt att faktiskt förstå vad regissören har velat säga med filmen.

Det är också en något tålamodsprövande film, då den är långsam och tar god tid på sig att berätta sin historia - i stil och känsla finns tydliga likheter med Roy Andersson, fast Roy Anderssons filmer framstår som rena rama actionfilmerna i jämförelse med denna. Jag trodde ärligt talat inte att det var fysiskt möjligt att göra långsammare filmer än Roy Andersson, men jag måste medge att jag hade fel... Alla scener är långa, och det är en mycket långsamt berättad historia. Visst är det också suggestivt och stämningsfullt, men det går ibland en aning för långt då vissa scener pågår i närmast en evighet. Vi får exempelvis se flera minuter av en man som sover, helt utan minsta lilla handling eller dialog. Och framförallt en del av dialogen mellan Jessica och den äldre mannen mot slutet pågår lite för lång tid för sitt eget bästa, och jag hade gärna sett en något kortare speltid och tajtare klippning. Om man föredrar snabba actionthrillers lär Memoria bli en plågsam och närmast outhärdlig upplevelse, då det är så långsamt att det bitvis kan upplevas segt och händelsefattigt. Men jag tycker faktiskt om den, då det är så annorlunda och finstämt att man dras in i handlingen ändå trots att den ibland blir aningen för långsam för sitt eget bästa.

Memoria är en mycket välgjord och välspelad film, med ett fantastiskt foto, en imponerande ljudbild och utmärkta skådespelare - i synnerhet Tilda Swinton är strålande i huvudrollet, och gör en stark och naturlig insats. Det är en riktigt bra och minnesvärd film, som är annorlunda, lågmäld och stämningsfull och som berättar en historia för alla sinnen. Visst är den något tålamodsprövande, och man måste vara skärpt och pigg för att stå ut med denna oerhört långsamma film där tempot bitvis stannar av helt och hållet. Ibland går det för långt, och det är också en svårbegriplig film där det är allt annat än lätt att förstå de svar som presenteras eller tolka vad tanken egentligen varit utifrån de tvetydiga ledtrådarna. Även det går för långt mellan varven, och det känns som att det inte borde behövas en manual för att faktiskt förstå en film... Men icke desto mindre är det en riktigt bra och minnesvärd film, som inte kommer lämna någon oberörd utan som är stark, stämningsfull och underhållande; och som både är djupsint och framförallt oerhört originell. Jag hade velat sätta ett ännu högre betyg, men i och med den lite väl svårbegripliga intrigen och att lite för få svar presenteras nöjer jag mig ändå med en stark sjua i betyg.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 3 november 2022

Recensionen har lästs 963 gånger av 543 personer, sedan den 3 november 2022

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - SJUA - TREA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern