Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Nelly Rapp - Monsteragent
(Nelly Rapp - Monsteragent)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Nelly Rapp på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Fantasy / Äventyr / Rysare / Övernaturligt / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Barn / Familj / Ungdomar  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 33 minuter
Genre: Fantasyäventyrskomedi
Produktionsland/år: Sverige, 2020
Produktionsbolag: Svensk Filmindustri, i samarbete med Film i Väst & Sveriges Television
Producent: Jon Nohrstedt & Niklas Larsson
Regi: Amanda Adolfsson
Manusförfattare: Sofie Forsman, baserad på en bokserie av Martin Widmark & Christina Alvner
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Nelly Rapp - Matilda Gross Roberta - Lily Wahlsteen
Hannibal - Johan Rheborg Lena-Sleva - Marianne Mörck
Vincent - Björn Gustafsson Lennart - Jens Ohlin
Spöket Albertina - Amy Diamond Spöket Ada - Josefin Johansson
Lukas Vampyr - David Wiberg Vanja Varulv - Emma Broomé
Präst - Elisabeth Wernesjö Militär - Peter Lorentzon

11-åriga Nelly Rapp är ensam och har inga vänner, och inte blir det bättre av hennes enmansteatrar på skolan om monster och annat. Men så ska hon tillbringa en vecka hos sin morbror Hannibal och hans egendomliga vän Lena-Sleva. De utger sig för att vara pensionerade lärare, men när Nelly upptäcker att de gömmer en vampyr i källaren inser hon att det inte riktigt är sant - Hannibal och Lena-Sleva är monsteragenter, som jobbar med att se till så att vampyrer, varulvar och andra monster inte är någon fara för människor. I ett ödehus kommer Nelly i kontakt med en ung "Frankensteinare" (tänk Frankeinsteins monster), och inser snart att alla monster inte nödvändigtvis är onda. Men Monsterrådets ledare Vincent, som är högsta chef för alla monsteragenter, är av annan åsikt och har mer drastiska åtgärder planerade för alla monster...

Jag har inte läst Martin Widmarks och Christina Alvners böcker om Nelly Rapp, och har därför inget att jämföra med. Jag hade mina farhågor att Nelly Rapp - Monsteragent skulle bli alldeles för barnsligt för fullvuxna människor, men dessbättre är filmen bättre än väntat och håller förvånansvärt väl även för oss vuxna. Det är intressant och charmigt, och här finns det både med en introduktion till premissen och rollfigurerna samtidigt som det är en konkret handling och ett fall att ta upp. Här finns en viss spänning, milda skräckinslag och dessutom en hel del humor och charm. Det gör att filmen fungerar ganska bra för både barn, ungdomar och vuxna, där alla lär hitta något de uppskattar.

Det är precis lagom läskigt för de yngre barnen, medan skräckinslagen lär uppfattas som mer barnsliga hos en vuxen publik. Men istället finns här rikligt med charm och ett smart humor, där man får skratta då och då åt de fyndiga replikerna och roliga rollfigurerna. Visst hade det varit bättre med ännu mer spänning även för oss vuxna, men det är förstås ett svårlösligt problem utan att kompromissa med inriktningen mot barn. Här finns både action och värme, men också ett bra budskap som ligger rätt i tiden. Rollfigurerna känns hyfsat nyanserade och trovärdiga, och därigenom lyckas filmen någorlunda att bibehålla en realistisk prägel trots den långsökta premissen.

Det är dock ganska förutsägbart, och några stora överraskningar väntar inte. Det kan man delvis köpa när det rör sig om sådana här familjefilmer, men jag hade ändå gärna sett någon liten överraskning eller oväntad vändning. Dessutom kan det ibland bli något övertydligt, och även om det är vanligt för genren så undrar jag om inte manusförfattarna underskattar dagens barn med övertydlighet. Jag hade också gärna sett ännu mer humor, för som det är nu går det sällan längre än till småfniss. Och Monsterrådets ledare Vincent är ärligt talat så stereotyp, så att hälften vore nog...

Nelly Rapp - Monsteragent är en bra och välgjord film, med många bra skådespelarinsatser och ovanligt många kända skådespelare för att vara en sådan här barn- och familjefilm. Björn Gustafsson kommer dock farligt nära gränsen till överspel som Vincent, men jag förmodar att det sannolikt är avsiktligt. Fotot är snyggt, och här finns imponerande miljöer där det märks att filmen är betydligt mer påkostad än exempelvis LasseMajas detektivbyrå-filmerna baserade på samma författares böcker.

För de yngre barnen blir det förmodligen precis lagom läskigt, men även för oss vuxna finns det en mild spänning, rikligt med charm, en del humor och en intressant story med ett bra budskap. Med allt detta kommer man ganska långt, och då kan man ha överseende med en något övertydlig handling och en lite väl förutsägbar intrig. Kanske hade filmen dock vunnit på att förlängas en aning, för att hinna med lite mer fördjupning av handlingen. Men det är hursomhelst en bra film, som är väl värd att se för de flesta, men som förstås kommer tilltala de yngre ännu mer. Mitt betyg stannar på en hyfsat stabil sjua, och mycket mer än så kan man kanske inte fordra av familjefilmer som denna. Vågar man gissa på att uppföljare är på gång...?

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 10 september 2021

Recensionen har lästs 670 gånger av 414 personer, sedan den 10 september 2021

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - SEXA - NIA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern