Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Oblivion
(Oblivion)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Oblivion på CDON
Drama / Science-fiction / Äventyr / Action / Thriller / Övernaturligt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 6 minuter
Genre: Science-fictionactionthriller
Produktionsland/år: USA, 2013
Produktionsbolag: Universal Pictures, Chernin Entertainment, Radical Pictures & Truenorth Productions
Producent: Peter Chernin, Dylan Clark, Duncan Henderson, Joseph Kosinski & Barry Levine
Regi: Joseph Kosinski
Manusförfattare: Joseph Kosinski, Karl Gajdusek & Michael Arndt, baserat på ett seriealbum av Joseph Kosinski & Arvid Nelson
Svensk distributör: United International Pictures AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Jack - Tom Cruise Victoria - Andrea Riseborough
Julia - Olga Kurylenko Beech - Morgan Freeman
Sykes - Nikolaj Coster-Waldau Sally - Melissa Leo
Kara - Zoe Bell Julias dotter - Abigail Lowe / Isabelle Lowe

År 2077 är jorden nästan helt förstörd. Efter ett långvarigt globalt krig mot asätare tvingades människorna försvara sig med kärnvapen, och som resultat blev merparten av jordens yta obeboelig. Tanken nu är att rädda de resurser som går från jorden innan alla människor permanent flyttar till en av Saturnus månar. Jack Harper och hans sambo Victoria tillhör fåtalet personer som fortfarande är stationerade på jorden. Jack är tekniker som ska reparera de drönare som numera sköter det mesta på jorden. Som del av uppdraget har alla människor fått sina tankar utraderade några år tidigare, men trots det har Jack återkommande drömmar om människor och platser han inte vet någonting om. Han kan inte släppa tanken att allting inte är som hans överordnade hävdar; något Victoria tycker är nonsens. Men Jacks tillvaro förändras en dag när han på ett rutinuppdrag räddar en okänd kvinna från ett nedskjutet rymdskepp. Kvinnan heter Julia, och verkar ha varit medvetslös de senaste 60 åren...

Vid en första anblick ser Oblivion inte särskilt originell ut, utan ser ut att vara samma slags postapokalyptiska science-fictionaction som det nästan går tolv på dussinet av. Men ju längre filmen fortlöper, desto mer originell och nyskapande blir det, och det utvecklas till att erbjuda något nytt och fräscht av en bekant genre. Storyn är intressant och annorlunda, och det är en fascinerande premiss. Det är en bra och välgjord film, som underhåller samtidigt som den erbjuder ett påtagligt djup och känns hyfsat tänkvärd. Tempot är förhållandevis lågt, men intresset hålls ändå vid liv hela tiden. Jag uppskattar den här sortens science-fictionfilmer, som har en påtaglig science-fictionkärna men som ändå aldrig glömmer bort människorna. Det må vara framtidsmiljö och en postapokalyptisk miljö, men manusförfattarna glömmer aldrig bort människorna som alltid står i fokus hellre än häftiga prylar och effekter. Det tycker jag om, och det märks att mycket energi lagts på manuset.

Trots att Oblivion klassats som en actionfilm är det långt ifrån någon renodlad action. Det här rör sig snarare om en science-fictiondramathriller med vissa actioninslag. Visst finns det några actionsekvenser av mer klassiskt snitt, men det är ganska långt mellan gångerna utan här har filmteamet istället satsat på ett lugnare tempo och ett mer karaktärsdrivet drama. Här finns inte mycket till humor eller charm, men det är hyfsat spännande och förblir fängslande. Intresset hålls vid liv på ett elegant sätt, och vi får lära känna de större rollfigurerna på ett bra sätt. Det är främst Jack som hinner bli mest mångfacetterad, men Julia och Victoria hinner i alla fall få en del nyanser. Filmen har ett ovanligt litet persongalleri med totalt 9 skådespelare, men det fungerar bättre än väntat och gör att man hinner lära känna alla relativt väl.

Allt detta låter bra, och det är det också. Men tyvärr har Oblivion blivit en ganska ojämn film - bitvis är det väldigt bra, och bitvis blir det ganska oengagerande. Det förekommer några typiska actionscener som ser ut att vara direkt hämtade från Star Wars, och som ärligt talat blir ganska tråkiga att se på. Den första halvan av filmen är det ändå riktigt bra, och jag uppskattar den här sortens halvmystiska stil där man hela tiden vill veta mer; vilket gör att intresset bibehålls på ett effektivt sätt. Men i takt med att vi får veta mer under filmens andra halva blir det märkligt nog mer oengagerande. Det blir ganska rörigt och bitvis rentav osammanhängande. Kanske beror detta delvis på att jag långt ifrån var i bästa dagsform när jag såg filmen och återhämtar mig från en envis förkylning, men jag lyckades i alla fall inte att förstå hur allting egentligen hänger ihop. Mot slutet blir det närmast obegripligt, och det är väldigt tråkigt efter den mycket fina stilen under filmens första dryga timme. Bitvis känns det också lite för utdraget, och filmen hade nog vunnit på att kortas ner en smula.

Fotot är utmärkt, och filmen har ett starkt bildspråk i kombination med övertygande specialeffekter. Det märks att det är en mycket påkostad film, och bitvis förs tankarna till Avatar. Skådespelarinsatserna är bra. Tom Cruise tillhör verkligen inte någon av mina favoritskådespelare, men gör en ovanligt bra rollprestation i den här filmen och spelar stabilt och naturligt. Han lär inte vinna någon Oscar för rollprestationen, men övertygar mer än jag trodde var möjligt. Olga Kurylenko är riktigt bra som Julia, och gör allt som går av rollfiguren. Morgan Freeman gör en stabil och bra insats som Beech, men får inte särskilt mycket att arbeta med. Trots att han officiellt klassats som huvudroll medverkar han i verkligheten bara i ett högst begränsat antal scener. Andrea Riseborough är bra som Victoria, och danska Nikolaj Coster-Waldau är som vanligt bra; men får å andra sidan nästan inget att arbeta med.

Oblivion är en ovanlig och intressant science-fictionfilm, som erbjuder något nytt av en välbekant genre och som trots sin tillspetsade premiss aldrig glömmer bort människorna i grunden. Det är berörande och engagerande, men den första halvan är definitivt bättre än den andra. Mot slutet blir allting lite väl tillkrånglat, rörigt och svårbegripligt, och då började jag nästan att tappa intresset. Det är fortfarande väl värt att se, men dessa brister gör att filmen tyvärr inte känns lika minnesvärd i efterhand som jag hade önskat och i slutändan nöjer jag mig med en svag sjua i betyg.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 9 april 2013
Senast uppdaterad: 10 april 2013

Recensionen har lästs 2929 gånger av 1765 personer, sedan den 9 april 2013

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - FEMMA - NIA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern