Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Prince of Persia
(Prince of Persia: The Sands of Time)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Walt Disney Studios Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Prince of Persia på CDON
   ANNONS
Drama / Fantasy / Äventyr / Action / Romantik / Historiskt / Övernaturligt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 51 minuter
Genre: Fantasyactionäventyr
Produktionsland/år: Storbritannien/USA, 2010
Produktionsbolag: Walt Disney Pictures & Jerry Bruckheimer Films
Producent: Jerry Bruckheimer, Jordan Mechner, Patrick McCormick & Eric McLeod
Regi: Mike Newell
Manusförfattare: Boaz Yakin, Doug Miro & Carlo Bernard, baserat på en grundstory samt ett datorspel skapat av Jordan Mechner
Svensk distributör: Walt Disney Studios Home Entertainment AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar inte ens första steget
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Prins Dastan - Jake Gyllenhaal Prinsessan Tamina - Gemma Arterton
Prins Tus - Richard Coyle Prins Garsiv - Toby Kebbell
Nizam - Ben Kingsley Shejk Amar - Alfred Molina
Bis - Reece Ritchie Seso - Steve Toussaint
Kung Sharaman - Ronald Pickup Hassansins ledare - Gísli Örn Garðarsson

Den amerikanska författaren och datorspelsdesignern Jordan Mechner har blivit mest känd för att han 1989 skapade den mycket populära och kritikerrosade datorspelsserien Prince of Persia; ursprungligen i DOS-miljö som därefter portats till såväl andra operativsystem som spelkonsoller. Ursprungligen handlade det om ett sidorullande plattformsspel, där en namnlös prins i det forna Persien (som huvudsakligen motsvarar dagens Iran) slåss mot vakter för att rädda en namnlös prinsessa. De två första datorspelen producerades av det klassiska spelföretaget Brøderbund, innan Ubisoft tog över konceptet som hittills resulterat i 14 olika spel med samma prins som aldrig fått något namn. 2003 kom den mer moderna varianten Prince of Persia: The Sands of Time, fortfarande under ledning av Jordan Mechner, som resulterade i de två uppföljarspelen Prince of Persia: Warrior Within och Prince of Persia: The Two Thrones.

Nu har även dessa tre spel med tyngdpunkten på det första blivit till film, som producerats av smått legendariska Jerry Bruckheimer tillsammans med den ursprungliga spelskaparen Jordan Mechner. Filmen som kommer från Disney har regisserats av den brittiska regissören Mike Newell; mannen bakom filmer som Fyra bröllop och en begravning, Mona Lisas leende och Harry Potter och den flammande bägaren. Här får vi följa Dastan (den namnlösa prinsen från spelen, som nu för första gången fått namn), som växer upp i det forna Persien som en föräldralös gatuunge, men som adopteras av Persiens kung efter att Dastan visat stort mod och gott hjärta. Han växer upp som prins i Persien tillsammans med kungens biologiska söner Tus och Garsiv. Efter att Persien på tämligen lösa grunder invaderat det heliga landet Alamut på grund av deras potentiella massförstörelsevapen ger Dastan på uppdrag av sin bror Tus en av landets heliga mantlar som present till deras pappa kungen. Men manteln gör att kungen börjar brinna, och snabbt dör. Dastan får skulden för mordet, och hans bror Tus som nu tar över som ny kung beordrar att gripa Dastan. Han lyckas dock att fly, och får något motvilligt hjälp av Alamuts prinsessa Tamina att komma till botten med mysteriet. Det dröjer inte länge innan de listar ut att allting har ett samband med en magisk dolk som innehåller Tidernas sand, och med dess hjälp kan spola tillbaka tiden en kort stund utan att någon annan än den som bär dolken vet om det...

Jag är nuförtiden inte alltför förtjust i datorspel, och jag har inte spelat något annat spel än enkla webbaserade spel på 10 års tid. Men ett av de sista spelen jag faktiskt spelade på den tiden när jag tyckte om datorspel var just Prince of Persia, som jag alltid tyckt har varit ett riktigt trevligt och bra spel. Jag har visserligen inte sett just det nyare spel i serien som den här filmen bygger på, men det gäller åtminstone de två ursprungliga spelversionerna och 3D-versionen på Dreamcast. Fast å andra sidan brukar de flesta TV-spelsfilmatiseringar inte vara så mycket att hurra för, så därför var jag av förståeliga skäl lite lagom skeptisk innan. Men till min förvåning visade Prince of Persia: The Sands of Time sig faktiskt vara en bra film, med en intressant och engagerande story. Jag är lite skeptisk till att blanda in dessa påtagliga övernaturliga fantasyelement, då det ursprungliga datorspelet trots allt blev känt för att vara förhållandevis realistiskt med bara enstaka övernaturliga inslag, men å andra sidan finns tydligen samma fenomen även i den nyare speltrilogi som filmen bygger på.

Filmmakarna har på ett skickligt sätt lyckats att bibehålla någorlunda samma känsla och stil som i de ursprungliga spelen. Särskilt vid de snabba "hoppa och springa"-scener, som åtminstone delvis överensstämmer med det moderna konceptet parkour, känner man verkligen igen sig från spelen. Det är också en vacker film, som trots sin övernaturliga handling känns någorlunda autentisk och med bra tidsperspektiv. Storyn förblir intressant hela tiden, och med enstaka undantag lyckas filmen att engagera. Trots den relativt långa speltiden går det ganska fort, och jag kände mig aldrig uttråkad. Tempot är lagom högt, och det blir aldrig vare sig segt eller onaturligt högt.

En trevlig omväxling är också att filmen blivit ovanligt nyanserad, och inte alls lika svart-vit som dylika filmer har en tendens att bli. Med enstaka undantag är ingen helt ond, men ingen är heller helt god. Här finns många nyanser och ovanligt mångbottnade rollfigurer som verkligen känns äkta. Vi får också se händelseförloppen ur fler än ett perspektiv, och kan därför få en djupare inblick och syn än vad som brukar vara brukligt i den här genren. Det är trevligt och förhöjer helhetsintrycket en hel del, även om i synnerhet en rollfigur fortfarande är lite väl endimensionell (vem vill jag inte avslöja för att undvika spoilers). Filmen är också djupare än man skulle kunna tro, och är åtminstone delvis ganska tänkvärd där det går att dra en hel del paralleller till mer nutida händelser.

Allt är dock inte frid och fröjd, utan det finns fortfarande problem med filmen. Den har bitvis blivit lite väl rörig, där det inte är helt enkelt att hänga med i allt som händer. Det gäller i synnerhet när den magiska dolken blandas in, och vi börjar hoppa tillbaka i tiden utan att riktigt förstå vad som händer och inte har hänt. Datoranimationen har också blivit lite väl påtaglig vid just dessa scener, och hoppen i tiden dras ut lite för mycket vilket ytterligare försvårar att lista ut när vi kommer in i "verkligheten" igen. Dessutom har en del actioninslag blivit lite för utdragna, framförallt långa svärdsslagsmål som ibland blir lite oengagerande. Dessa slagsmål har också koreograferats en smula otydligt, så att det inte blir helt oproblematiskt att se vem som är vem och vem som egentligen slåss mot vem. Av någon märklig anledning lyser också blod nästan helt med sin frånvaro, och även personer som blir träffade av svärd börjar sällan blöda i någon nämnvärd utsträckning.

Man kan också tycka att regissören ibland frossat lite väl mycket i våld och slagsmål. Men dessbättre är dessa actionsekvenser relativt få till antalet, och överlag har filmen istället en normal dramahandling som fungerar ganska väl. Det förekommer vissa logiska luckor, men å andra sidan brukar det vara svårt att undvika när det gäller den här sortens filmer. Och i all sin orimlighet lyckas Prince of Persia: The Sands of Time ändå att framstå som hyfsat realistisk, även om tidshoppen ibland utmanar ens fantasi en smula. Alla i filmen talar engelska med brittisk accent, vilket man förstås kan ha synpunkter på när det gäller den historiska korrektheten. Givetvis borde det vara fornpersiska, men å andra sidan är det knappast ett särskilt lättillgängligt språk och att få iranska skådespelare att ställa upp i en huvudsakligen amerikansk film lär nog inte vara världens lättaste uppgift. Dessutom är ju fantasyaction knappast den sortens filmer där historiska och språkautentiska aspekter är det viktigaste, varför jag inte tycker att det engelska språket gör något i det här fallet. Dessutom är det värt att påpeka att alla datorspelen i serien varit på brittisk engelska i original.

Filmen erbjuder ett snyggt foto, med en del vackra vyer och ett effektivt bildspråk. Det förekommer också en förvånansvärt fin och fungerande användning av färgade kameralinser för att få olika perspektiv på olika scener. Specialeffekterna är bra, även om det inte direkt är i någon världsklass. Ibland kan man tycka att regissören har haft en lite för stor förkärlek i att frossa i datoranimation, men oftast håller han sig på en mer rimlig nivå. Det finns också bra musik, som till största delen har österländska tongångar och stämmer bra med såväl spelen som det historiska Persien. Skådespelarinsatserna är bra, och Jake Gyllenhall spelar övertygande och trovärdigt i rollen som Dastan, även om man kan hävda att han inte riktigt ser ut som prinsen i datorspelen och kanske inte heller som perser. Gemma Arterton är utmärkt som prinsessan Tamina, och Toby Kebbell och Richard Coyle gör bra ifrån sig som Dastans bröder Garsiv och Tus. Ben Kingsley gör en stabil och bra insats som Nizam, även om man kan tycka att han gör en något stereotyp roll och spelar på ungefär samma sätt som han alltid gjort.

Prince of Persia: The Sands of Time lär inte gå till världshistorien som något cinematografiskt mästerverk, men kan däremot tänkas bli ihågkommet som en av de första datorspelsfilmatiseringarna som faktiskt är bra. Kanske beror det på att filmteamet tagit sig en del friheter från just de spel som filmen bygger på, något som brukar vara en förutsättning för att det ska fungera i filmform - lite förvånansvärt om man betänker att spelseriens skapare Jordan Mechner både agerat exekutiv producent för filmen och skrivit grundstoryn, och sådan inblandning ofta brukar få motsatt effekt. Men det är en trevlig och underhållande film, som lyckas att beröra och som är både intressant och lite tänkvärd. Filmen bibehåller till största delen samma känsla och stil som de ursprungliga spelen, även fast det blivit betydligt fler övernaturliga inslag. Det är inte en film som jag ser fram emot att se om upprepade gånger, men det är en bra och välgjord film som är väl värd att se för de allra flesta. Det är också trevligt med en film som för en gångs skull inte tydligt öppnar upp för en uppföljare, utan står stadigt på egna ben.

DVD-utgåvan erbjuder bild i anamorfisk Widescreen med proportionerna 2,40:1, medan ljudet är i Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är mycket bra. Förutom det engelska originalspåret finns dubbade ljudspår på spanska, italienska och hindi. Det finns även engelsk syntolkning för synskadade, vilket säkerligen är mycket uppskattat i engelskspråkiga länder men inte är lika användbart i Sverige då det kräver mycket goda kunskaper i det engelska språket. Det finns textning på nio olika språk, däribland de fem nordiska språken. Det finns också både vanlig engelsk text och engelska för hörselskadade, vilket jag uppskattar och där Disney fortfarande är ett föredöme. När man matar in DVD-skivan möts man av en språkvalsmeny, som följs av varningstexter på valt språk och en kort distributörsjingel. Därefter visas en reklamfilm för HD-formatet Blu-Ray på en minut, följt av några trailers för andra filmer. Därefter kommer vi till huvudmenyn, som är rörlig och stilren men som endast finns på engelska.

Som extramaterial finns en bakom kulisserna-dokumentär på 15 minuter, som bl.a. består av intervjuer med regissör, producent och skådespelare samt en inblick i hur produktionen gått till. Det är intressant och innehåller en del matnyttigt, även om inslaget ibland går över gränsen till ryggdunkade och skryt. Slutligen finns även samma reklamfilm om HD-formatet Blu-Ray med tvillingarna Dylan och Cole Sprouse (från Disney Channel-serierna Zack och Codys ljuva hotelliv och Det ljuva havslivet), som återfunnits på de flesta Disney-DVD:er på senare tid. Egentligen är det visserligen en form av reklam och till viss del även propaganda, men det är i alla fall gjort med glimten i ögat och är en humoristiskt och trevligt gjort inslag. Där tar det roliga slut, och mer extramaterial än så finns tyvärr inte. Märkligt nog verkar Blu-Ray-utgåvan ha mer extramaterial, vilket känns tråkigt. En del av dessa rör sig visserligen om sådant som utnyttjar just det formatets möjligheter, men att bortklippta scener inte ens finns med på DVD-utgåvan är märkligt. Jag anser inte att BD är ett tillräckligt brett format för att redan nu kunna motivera att förenkla DVD-utgåvor till förmån för BD. Det extramaterial som finns har svensk text vilket är mycket uppskattat, men däremot inte engelsk text.

Daniel Hofverberg
Vill du vinna den här filmen? Var då med i Dubbningshemsidans Prince of Persia-tävling.
Recensionen skriven: 18 maj 2010
Senast uppdaterad: 30 september 2010

Recensionen har lästs 4124 gånger av 2293 personer, sedan den 18 maj 2010

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * * * *      6
Snittbetyg: * * * * * * och en halv     6,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FYRA - NOLLA - TREA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

greven18 - lördag den 29 maj 2010 kl. 01:06:
det märks att vi lever i år 2010,mycket effekter,sköna bilder ,go musik ,spänning,handling,tempo,=bra äventyrsfilm greven18

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern