Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Real Steel
(Real Steel)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Real Steel på CDON
Drama / Science-fiction / Action / Sport / Övernaturligt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Familj / Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 7 minuter
Genre: Science-fictionactiondrama
Produktionsland/år: USA/Indien, 2011
Produktionsbolag: Touchstone Pictures, Dreamworks SKG, 21 Laps Entertainment, Image Movers, Angry Films & Reliance Big Entertainment
Producent: Shawn Levy, Susan Montford, Don Murphy, Robert Zemeckis & Steven Spielberg
Regi: Shawn Levy
Manusförfattare: John Gatins, baserat på en grundstory av Dan Gilroy & Jeremy Leven
Svensk distributör: Walt Disney Studios Motion Pictures (Sweden) AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Charlie - Hugh Jackman Max - Dakota Goyo
Bailey - Evangeline Lilly Finn - Anthony Mackie
Farra Lemkova - Olga Fonda Tak Mashido - Karl Yune
Moster Debra - Hope Davis Marvin - James Rebhorn
Ricky - Kevin Durand Cliff - Marco Ruggeri

År 2020 har en del sportgrenar försvunnit, och framförallt är traditionell boxning numera helt utdött. Det har ersatts av robotboxning, där fjärrstyrda robotar boxas mot varandra i ringen - allt för att kunna ge publiken det extrema våld de vill ha, utan att riskera människors liv. Problemet är att f.d. proffsboxare tvingats hitta på nya sysselsättningar, och en av dessa är Charlie Kenton. Han är numera manager för robotboxning, och har representerat och fjärrstyrt ett antal robotboxare med mer eller mindre framgångsrikt resultat. Det sistnämnda är tyvärr fallet på den rodeo han nu närvarat på, och hans robot blir totalförstörd av motståndaren. Charlie lever visserligen ett enkelt liv, där han tillbringar mesta delen av sin tid på bästa kompisen Baileys gym. Men utan någon robot har han inga möjligheter att tjäna pengar, och han har inga pengar att kunna köpa en ny robot för. Då får Charlie veta att hans f.d. flickvän dött, och att han därför nu måste ta hand om deras 11-årige son Max, som han hittills inte har velat veta av alls och inte har träffat sedan strax efter födseln. Men Max moster Debra (Charlies ex syster) vill helst av allt ta över vårdnaden om Max själv, och då hon är gift med en mångmiljonär får Charlie en idé - han kommer överens med Debras man Marvin att de får ta över vårdnaden mot en ersättning på 100 000 dollar. För e pengarna skulle han få råd att köpa en ny robot. Marvin går med på det, men då han och Debra ska tillbringa sommaren i Italien måste Charlie först ta hand om Max de kommande två månaderna...

Storyn låter kanske inte särskilt upphetsande, och då jag aldrig varit alltför förtjust i science-fiction så hade jag mina farhågor inför Real Steel. Men filmen är faktiskt bättre än det låter, och utvecklas till att bli en bra och underhållande film. Storyn är genomarbetad, och jag uppskattar att manusförfattaren fokuserat på ett relationsdrama i framtidsmiljö, hellre än att låta allting kretsa kring själva robotarna. Det fungerar riktigt bra, och det gör att filmen trots allt lyckas att beröra och engagera. Det är förvisso ingen jättedjup film och det finns gott om klichéer, men det fungerar ändå och filmen engagerar och fängslar nästan hela tiden.

Både Charlie och Max har blivit förhållandevis mångbottnade och nyanserade personer, som känns äkta och som man kan sympatisera med. Detta trots att Charlie inledningsvis känns som en riktig skitstövel, som inte bryr sig om sin son det minsta. Jag hade gärna önskat att hans inledande karaktärsdrag kunnat tonas ner, för det är svårt att känna något för Charlie så länge som han är så fruktansvärt oansvarig, men allt eftersom filmen fortlöper så blir han mer och mer mänsklig. Bailey känns också hyfsat nyanserad och intressant, trots att hon inte får något jättestort djup. Det är lätt att känna för henne, men jag hade gärna velat se mer av henne och få ett större djup i hennes personlighet. Övriga rollfigurer förblir dock tämligen endimensionella, och framförallt mostern Debra och hennes man känns lite väl platta och som dessutom bara syns till i ett fåtal scener.

Men tyvärr är filmen i längsta laget, och med tanke på att storyn inte är alltför omfattande måste 2 timmar 7 minuter ses som lite väl långt; i synnerhet som Real Steel sannolikt försöker att locka även yngre tittare. Vissa av boxningsscenerna med robotarna blir också lite för utdragna, vilket är tråkigt då det är på dramascenerna som filmen verkligen kommer till sin fördel. Särskilt den avslutande matchen kan lätt bli lite oengagerande, då vi får följa en boxningsmatch nästan helt utan avbrott i över 20 minuter. Filmen hade därför vunnit på att kortas ner lite, så att några ovidkommande scener kunnat antingen trimmas ner eller hoppas över helt. Man kan också tycka att storyn blivit något förenklad, och jag stör mig också över en del obesvarade frågor när filmen slutar. Dessutom är det ganska förutsägbart, och förutom någon enstaka oväntad vändning kan man förutspå det mesta utan större ansträngningar. Däremot uppskattar jag att filmmakarna lyckats att göra en film som tilltalar de flesta åldrar - här finns tillräckligt djup för att vuxna ska engageras, samtidigt som det finns tillräckligt med charm även för barn och tonåringar. Det finns en hel del charm, och filmen har gjorts med hjärta och värme varför den lyckas att beröra med enkla medel.

Fotot är snyggt, och filmen har ett effektivt bildspråk och övertygande specialeffekter. Filmen har också bra musik, men ibland tycker jag att bakgrundsmusiken tar överhanden lite väl mycket med kraftiga stråkar för att locka fram känslor. Det är inte ofta, men särskilt mot slutet tänkte jag på det, och Danny Elfman brukar göra bättre ifrån sig än så. Skådespelarinsatserna är också riktigt bra, och det märks att det är en relativt påkostad film. Hugh Jackman är riktigt bra som Charlie, och Evangeline Lilly är som vanligt lysande som den enda någorlunda mångbottnade kvinnliga rollfiguren Bailey. 12-åriga Dakota Goyo är också förvånansvärt bra som Max, och även om jag definitivt har sett bättre barnskådisar i mina dagar så uppvisar han talang och gör vad som går av rollfiguren.

Jag är inte det minsta förtjust i vare sig boxning, våld eller robotar, och därför hade jag av förståeliga skäl något begränsade förhoppningar inför den här filmen. Men Real Steel är faktiskt betydligt bättre än den först verkar, som lyckas att kombinera en science-fictionstil i framtidsmiljö med ett jordnära och realistiskt familjedrama som är ganska tänkvärt. Filmen lyckas därför att engagera och beröra, trots vissa endimensionella rollfigurer och en hel del klyschor. Något större djup finns här inte och visst är det en smula förenklat, men med en hel del charm och värme fungerar det riktigt väl ändå. Det är ingen film man kommer att tänka på långt i efterhand, men som underhållning för stunden duger det alldeles utmärkt, och högre förväntningar än så har i alla fall inte jag av en sådan här film.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 24 november 2011
Senast uppdaterad: 25 november 2011

Recensionen har lästs 2871 gånger av 1558 personer, sedan den 24 november 2011

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FYRA - SJUA - NIA - FEMMA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern