Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Red Dog
(Red Dog)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Scanbox Vision för recensionsexemplaret
Sök efter Red Dog på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Romantik / Verklighetsbaserad / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Barn / Familj / Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 29 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: USA/Australien, 2011
Produktionsbolag: The Woss Group, Endymion Films, Screen Australia & Essential Pictures, i samarbete med South Australia Film Corporation & ScreenWest
Producent: Julie Ryan & Nelson Woss
Regi: Kriv Stenders
Manusförfattare: Daniel Taplitz, baserat på en delvis verklighetsbaserad roman av Louis de Bernières
Svensk distributör: PAN Vision AB & Scanbox Entertainment Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Tom - Luke Ford Red Dog - Koko
John - Josh Lucas Nancy - Rachael Taylor
Jack - Noah Taylor Maureen - Loene Carmen
Vanno - Arthur Angel Rosa - Keisha Castle-Hughes
Peeto - John Batchelor Jocko - Rohan Nichol
Mr. Cribbage - Paul Blackwell Mrs. Cribbage - Jacqy Phillips
Sandanski - Yure Covich Chupouski - Radek Jonak

I det så kallade Pilbara-området - ett ökenområde i västra Australien där många aboriginer bor - finns det en mytomspunnen legendarisk sägen om en hund kallad Red Dog som anses ha förenat gruvsamhället Dampier under 1970-talet, och som anses ha vandrat (nästan) Australien runt för att hitta en försvunnen man; en hund som alla älskade men ingen rådde om. Än idag finns det en staty upprest till Red Dogs ära på vägen in mot samhället Dampier i den australiensiska vildmarken. Allting tyder på att allt detta har hänt i verkligheten, men det finns inte längre några säkra belägg för vad av sägnen som har hänt då ingen som bodde i Dampier under den aktuella tidsperioden finns i livet idag. Det har skrivits flera böcker om denna märkvärdiga hund, varav den senaste skrevs av den brittiska författaren Louis de Bernières (mest känd för den litterära förlagan till filmen Kapten Corellis mandolin) 2001. Nu har denna bok blivit till film, i en delvis verklighetsbaserad film som heter just Red Dog, som berättar den (troligtvis) sanna historien om hunden men tillsammans med påhittade människor. Bakom regi står den australiensiska författaren och regissören Kriv Stenders, och i Sverige har filmen släppts direkt på DVD.

I slutet av 1970-talet kommer lastbilschauffören Thomas in i en bar i delstaten Western Australia för att ta en paus. Bartendern Jack berättar att alla just nu är upprörda då den legendariska hunden Red Dog, av den australiensiska rasen Kelpie, har blivit förgiftad. Han berättar tillbaka om hur allting började, och i tillbakablickar från tio år bakåt i tiden får se vi hur Jack och hans italienska kompis Vanno kom i kontakt med hunden Red Dog i det lilla gruvsamhället Dampie. Hunden hittar vid ett tidigt skede sin första och enda husse, John. De blir bästa vänner, och berättelsen visar också hur John blev kär i Nancy.

Red Dog ser kanske inte så mycket ut på papperet, och visst har man sett några "hundfilmer" för många genom åren. Men den fascinerande (troligen) verkliga historien om hunden Red Dog är sannerligen värd att uppmärksammas, och filmen är mer lyckad än den verkar som vid en första anblick. För trots en ganska enkel och förutsägbar story har det blivit en riktigt bra film, som underhåller samtidigt som den har ett visst djup. Det är fascinerande, intressant och charmigt, och det finns en viss humor samtidigt som filmen fungerar ypperligt även som drama. Det är en fängslande film, som engagerar hela tiden från början till slut och håller intresset vid liv.

I stil och känsla har filmen visserligen en del likheter med Lasse Hallströms Hachiko, även om den här kanske är något mer lättsam. Men det faktum att man sett liknande filmer förut förtar inte de många positiva egenskaper som Red Dog har ett erbjuda. Det är en mycket berörande film, som griper tag i tittaren ända från start och där det periodvis är helt omöjligt att inte börja gråta. Det är visserligen bara under vissa scener och främst mot slutet, men bitvis är det mycket gripande. Det finns också en del humor, så man får skratta nån gång då och då, men i det stora hela är det högst tveksamt om filmen verkligen kan kategoriseras som en komedi (som omslaget gör gällande). En dramakomedi med tyngdpunkten på drama vore närmare sanningen. Åtminstone vissa av rollfigurerna har blivit förhållandevis mångbottnade och nyanserade, och det är utan tvekan bäst ställt med John och Nancy. En del av de övriga känns tyvärr lite väl stereotypa, och framförallt italienaren Vanno är ärligt talat en hel vandrande kliché.

Jag känner mig också lite skeptisk till varför manusförfattaren har hittat på samtliga rollfigurer, då det enbart är själva hunden och vad han gjorde som faktiskt har hänt i verkligheten. Nog vore det väl mer intressant för alla att få veta vad som verkligen hände även kring rollfigurerna...? Däremot uppskattar jag att filmteamet gjort allt som gått för att göra filmen tilltalande för alla åldrar. De flesta filmer med hundar brukar rikta in sig på barn eller åtminstone barnfamiljer i första hand, men trots att Red Dog definitivt tilltalar även barn och ungdomar så är det inte i första hand en barnfilm. Det är snarare en riktigt bred familjefilm, som passar unga lika väl som vuxna. Det är kanske lite för tråkigt för de allra yngsta (plus att filmen heller inte är dubbad till svenska), men därutöver passar filmen lika bra för alla åldrar. Det är imponerande att lyckas att göra en så bred film, utan att det blivit menlöst eller barnsligt; något som annars ofta brukar vara fallet.

Däremot kan man inte förneka att Red Dog också har sina brister. Bitvis känns filmen en smula överromantiserande och översentimental, och ibland märker man att filmteamet valt att spela på känslosträngar för att få folk att gråta. Det är förvisso en vanlig företeelse, men det känns onödigt när grundstoryn blivit så berörande i sig utan att behöva ta till sådana här metoder. Man kan också tycka att det blivit en smula övertydligt, och här är allting skildrat på ett sådant sätt att ingen ska kunna missa poängerna. Även det knappast ovanligt, men icke desto mindre beklagligt. Dessbättre känns övertydligheten dock inte så påtaglig som i många andra fall, utan det blir ändå inte störande då allting håller sig på en överkomlig nivå.

Fotot är snyggt, och filmen har ett effektivy bildspråk i kombination med en del mycket vackra vyer över Australien. Dialogen lämnar tyvärr en del övrigt att önska, och fyller visserligen sin funktion men imponerar sällan med en del klichéartade repliker. Skådespelarinsatserna är bra och fullt godkända; varken mer eller mindre. Jag blev mest imponerad över Rachael Taylor som Nancy, och dessutom är det roligt att få återse den unga Oscar-vinnaren Keisha Castle-Hughes (mest känd från Whale Rider). Josh Lucas och Luke Ford är också bra, men i övrigt är det inga direkt prisbelönande prestationer som erbjuds. Arthur Angels italienska brytning känns ärligt talat också väldigt fejkad och överdriven, och mycket riktigt är det en australiensisk skådis som spelar rollen. Borde det inte ha funnits någon skådespelare med riktiga italienska röster att tillgå någonstans i Australien, så att inte någon behöver fejka en dialekt helt från scratch...? Koko är däremot närmast makalös i huvudrollen som hunden Red Dog, och gör en imponerande rollprestation minst lika bra som Lassie.

Intellektuellt inser jag att Red Dog långt ifrån är någon felfri film, och det är utan tvekan en enkel och förutsägbar historia i kombination med en viss övertydlighet och översentimentalitet. Men när filmen i sig blivit så charmig, underhållande och berörande bryr man sig helt enkelt inte om det särskilt mycket. Det faktum att allting blivit så fängslande och bitvis dessutom oerhört gripande gör knappast saken sämre, och trots att det inte finns något enormt djup förblir det hela tiden fängslande och fascinerande. Därför väljer jag att sätta betyg med hjärtat hellre än hjärnan, och ger Red Dog en stark sjua. Det är inte riktigt tillräckligt minnesvärt för att jag med gott samvete ska kunna sätta ett ännu högre betyg, men ändå utan tvekan en film väl värd att se för de allra flesta.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 1,78:1, och ljudet är i Dolby Digital 5.1. Tyvärr finns endast engelskt tal, och trots familjeinriktningen har filmen inte dubbats till svenska - något jag personligen gärna hade sett. Bild- och ljudkvaliteten är bra. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen textning för hörselskadade. Texten är i minsta laget men är ändå förhållandevis lättläst. Den svenska översättningen är relativt bra utan större översättningsfel. När man matar in DVD-skivan, möts man av varningstexter och en distributörsjingel, innan vi kommer till en språkvalsmeny. Därefter kommer man direkt till huvudmenyn, som är på engelska men är snygg och stilren. Tyvärr finns inget extramaterial alls, vilket är tråkigt om än knappast ovanligt för en film som inte visats på bio i Sverige.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 10 januari 2013
Senast uppdaterad: 11 januari 2013

Recensionen har lästs 3966 gånger av 2428 personer, sedan den 10 januari 2013

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - SEXA - FYRA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern