Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

RocknRolla
(RocknRolla)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Warner Home Video för recensionsexemplaret
Sök efter RocknRolla på CDON
Sök efter RocknRolla på Discshop.se
   ANNONS
Drama / Komedi / Action / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 49 minuter
Genre: Actionkomedi
Produktionsland/år: Storbritannien, 2008
Produktionsbolag: Warner Bros. Pictures & Dark Castle Entertainment, i samarbete med Toff Guy Films & Studio Canal
Producent: Steve Clark-Hall, Susan Downey, Guy Ritchie & Joel Silver
Regi: Guy Ritchie
Manusförfattare: Guy Ritchie
Svensk distributör: Warner Bros. Entertainment Sverige AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Lenny Cole - Tom Wilkinson One Two - Gerard Butler
Stella - Thandie Newton Archy - Mark Strong
Mumbles - Idris Elba Handsome Bob - Tom Hardy
Johnny Quid - Toby Kebbell Roman - Jeremy Piven
Uri Omovich - Karel Roden Mickey - Chris Bridges
June - Gemma Arterton Rocker - Jamie Campbell Bower
Councillor - Jimi Mistry Cookie - Matt King
Jackie - Tiffany Mulheron

Den brittiska regissören, manusförfattaren och producenten Guy Ritchie är av många numera mest känd som Madonnas exman, men blev framgångsrik på allvar 1998 med prisbelönade Lock, Stock and Two Smoking Barrels som några år senare följdes av Snatch. Hans senare filmer Swept Away och Revolver blev inte lika väl mottagna, men Guy har inte gett upp och är nu tillbaka med en ny film. Som med flera av hans tidigare filmer är det kriminella gäng som står i centrum i filmen med den lite kryptiska titeln RocknRolla. Här är det en maffiaboss i London vid namn Lenny Cole som handlingen kretsar kring, och han är inblandad i det mesta i London. Hans kumpaner är inte lika förtjusta i de kriminella aktiviteterna, men One-Two i spetsen är ändå så illa tvungna att hjälpa Lenny. När en rysk miljardär vid namn Uri Omovich dyker upp i staden vill Cole göra fastighetsaffärer, men det är långt ifrån riskfritt...

I grund och botten har RocknRolla en intressant grundstory, fastän den inte direkt är originell och det bitvis också påminner en hel del om Guy Ritchies tidigare filmer. Guy lyckas ändå förmedla en imponerande stämning som känns trovärdig och övertygande. Men tyvärr blev jag ändå riktigt besviken, för trots enstaka fina egenskaper är det här en riktigt dålig film. Av en actionkomedi borde man kunna förvänta sig ungefär lika stora delar vardera av action och humor. Men det verkar vara ett främmande begrepp för Guy Ritchie. Av det förstnämnda finns en liten aning, även om actionsekvenserna är förhållandevis få och det är långt mellan gångerna. Men märkligt nog verkar filmen vara helt befriad från allt vad humor heter, och jag skrattade inte en enda gång. Det fanns visserligen en och annan smårolig kommentar som på sin höjd resulterade i ett par snabba leenden, men i övrigt är det mest allmänt korkad dialog som vare sig är rolig eller trovärdig. Att manusförfattaren dessutom älskar överdriven brittisk slang och svordomar, till den grad att allting låter konstlat, gör heller inte saken bättre.

Trots att det kategoriseras som actionkomedi är det här mer likt ett drama, för det mesta är dialogdrivet utan särskilt många rafflande händelser och utan mycket till spänning. Problemet är bara att filmen inte håller som drama heller, då storyn är lövtunn och alla karaktärer endimensionella. Efter en stund börjar det dessutom bli så osammanhängande och rörigt, så att jag börjar bli osäker på om manusförfattaren själv haft koll på hur allting hänger ihop. Jag kan förlåta många brister, om man bara bryr sig om rollfigurerna och vill veta vad som ska hända. Problemet med RocknRolla är bara det att alla är osympatiska och platta, och det är omöjligt att känna något för någon. Då blir det allmänt oengagerande och tråkigt, och efter en halvtimme slutade jag bry mig om utgången. Det blir inte heller bättre av att filmen är nästan en timme längre än vad det verkligen funnits handling för. Faktum är att om jag inte hade behövt recensera filmen, så är det mycket tveksamt om jag hade orkat se klart den, och det är sällan jag känner så. Då och då är visserligen enstaka scener riktigt intressanta, och oberoende av varann fungerar en del partier hyfsat med trovärdig dialog och intressant story. Men som helhet håller filmen tyvärr inte alls.

Som regissör uppvisar Guy Ritchie dock stor potential, då filmen erbjuder snyggt foto och ett effektivt bildspråk med ovanligt kontrollerat kameraarbete. Filmen är också snyggt och snabbt klippt, som gör att allting känns snabbare än det egentligen är. En del av korsklippningen är snudd på genialisk, och det märks att stort fokus lagts på just redigering och bildspråk. Skådespelarna är också mycket bra, och alla gör sitt yttersta utifrån de endimensionella karaktärerna och allt annat än trovärdiga dialogen. Problemet är bara att Guy Ritchie som manusförfattare inte alls imponerar lika stort som Guy Ritchie som regissör. Nu är det här visserligen inte min favoritgenre, men bl.a. Lock, Stock and Two Smoking Barrels av samma regissör och författare var trots allt helt okej. Men här verkar Ritchie enbart satsa på trötta upprepningar, platta karaktärer och en alldeles för tunn story. Det vore nog klokast för alla om Ritchie i fortsättningen satsar på att regissera andras manus, och slutar med att skriva egna. För av RocknRolla att döma verkar han verkligen ha tagit sig vatten över huvudet, och jag kan inte ens rekommendera någon att se den här röriga smörjan...

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 2,40:1, och ljudet är i Dolby Digital 5.1. Förutom det engelska originalljudet, finns även ett spanskt och tyskt ljudspår. Bild- och ljudkvaliteten är bra. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken plus fyra andra språk. Dessutom finns engelsk text för hörselskadade, men tyvärr ingen vanlig engelsk text. Det finns heller ingen svensk text för hörselskadade, men det är ju å andra sidan mycket sällsynt från de flesta distributörer i dagens läge. Den svenska översättningen håller ganska hög klass, men innehåller vissa översättningsfel och vissa viktigare repliker som översättaren glömt bort. Texten är i minsta laget och är inte helt lättläst ens på större TV-apparater, men är ändå godtagbart. När man matar in DVD-skivan möts man av distributörsjingel, som följs av språkvalsmeny (eller egentligen landsval). Av någon outgrundlig anledning finns det ett 50-tal länder fördelade på tre sidor att välja mellan på menyn - många fler än vad som verkligen erbjuds i textnings- eller dubbningsväg. Väljer man Sverige visas därefter reklam för HD-formatet BluRay, direkt följt av en trailer. Båda inslagen går dessbättre att hoppa förbi. Vi möts därefter av huvudmenyn, som är enkel och stillastående, och tyvärr bara finns på engelska. Märkligt nog tycks språkvalet i början bara påverka vad som ska visas innan menyn, och påverkar inte vilket språk som filmen kommer att visas på. Även om man väljer Sverige som land så visas filmen som standard utan text. För att välja textning, måste man gå in under "Languages" från huvudmenyn, och där välja ljudspår och textspår. Därför finns det ingen anledning att välja Sverige från landsmenyn. Jag rekommenderar istället att man väljer antingen Australien eller Storbritannien som land - då slipper vi nämligen både propagandan och BluRay-reklamen, och kommer direkt till huvudmenyn. Dessutom är de mer lättillgängliga, då de länderna står längst upp på listan.

Ett nytt irritationsmoment uppstår dock efter att man sett klart filmen. Av någon outgrundlig anledning visas då varningstexter på 40 olika språk (!), trots att majoriteten av dessa inte ens finns med på skivan och att den här DVD-utgåvan inte säljs i något land där man talar merparten av språken. Dessa visas en i taget med 10 sekunder per språk, vilket alltså innebär att det visas varningstexter i över sex minuter. Det går heller inte att hoppa förbi dessa överhuvudtaget, varken genom att gå till nästa kapitel, genom att trycka på menyknappen eller ens genom att spola på bild. Har varningstexterna börjat visas, så går ingenting att göra på drygt sex minuter, om man inte helt stänger av DVD-spelaren. För att undvika att dö av tristess innan huvudmenyn visas igen, bör man därför komma ihåg att avbryta filmen innan varningstexterna börjar visas, genom att trycka på DVD-spelarens menyknapp innan filmen visats helt klar (förslagsvis under den avslutande Warner-loggan i slutet av eftertexterna). Varför ska det vara så svårt att följa de flesta andra distributörers exempel, och bara visa varningstexter på det språk som man faktiskt valt textning på...? Som extramaterial hittar vi ett kommentatorspår med regissören Guy Ritchie och skådespelaren Mark Strong. Det är bitvis intressant och de har en del intressant att komma med, men tyvärr finns inte tillräcklig substans för att hålla intresset vid liv hela tiden. Därefter hittar vi en minidokumentär om regissörens fascination över London, som visserligen bitvis är småintressant men som inte har mycket med filmen att göra och i längden blir mer tröttsam. Slutligen finns även en bortklippt scen, som kan vara småtrevlig att se men som inte tillför något till filmen. Där tar det roliga slut, och även om det som finns är acceptabelt så saknar jag någon form av bakom kulisserna-dokumentär eller intervjuer. Extramaterialet har tyvärr ingen svensk text, men däremot finns engelsk text på allt utom kommentatorspåret. Kommentatorspåret har dock ingen text alls, vilket ställer till med en del problem då de båda herrarnas breda brittiska accent och snabba tal inte är alltför lätt att hänga med under.


Recensionen skriven: 23 oktober 2009

Recensionen har lästs 2009 gånger av 1193 personer, sedan den 23 oktober 2009

Betyg:
Film/serie * *         
2
DVD-produktion * * * * *       5
Snittbetyg: * * * och en halv        3,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - SEXA - FYRA - FEMMA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern